Путин пред трудни решения за Украйна

Руснаците трудно биха приели загуба на влияние в Украйна
Обновена: 25 фев 2014 08:17 | 24 фев 2014 20:12, Елка Василева
527
Путин пред трудни решения за Украйна
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Руският президент Владимир Путин е изправен пред решение за Украйна, което вероятно ще оформи политическото му наследство, както и бъдещето на западния съсед на Русия, притиснат в битка между Изтока и Запада с отгласи от Студената война, пише Ройтерс.

Свалянето на президента Виктор Янукович лишава Путин от съюзник с жизненоважно значение за надеждите му да задържи люлката на руската цивилизация Украйна в това, което той възприема като орбитата на Русия.

Надеждите му да изгради огромен търговски съюз, включващ колкото се може повече бивши съветски републики за балансиране на икономическата мощ на Китай и САЩ, може би рухнаха.

Обаче заемането на неотстъпчива позиция за Украйна или въвличането в ново наддаване с ЕС за влияние във финансово затруднената страна би било рисковано.

Москва трудно може да си позволи да увеличи обещания през декември финансов пакет от 15 милиарда долара, но по-крути мерки като поемането на контрола над предимно рускоезичните региони на Източна Украйна биха породили опасност от задействане на по-тежък конфликт.

Още по темата

Засега Путин не прави публични изявления, макар и да е разговарял по телефона с президента на САЩ Барак Обама и германския канцлер Ангела Меркел. Той особено се постара да запази мълчание до приключването на Зимните олимпийски игри в Сочи.

Протестиращите на площад "Независимост" в центъра на Киев обаче с безпокойство очакват да видят какво ще направи.

"Всички знаем, че Путин обича да се меси", каза 25-годишният протестиращ от Крим Алексей Цитулски. Този регион е бил руска територия, дадена на Украйна през 1953 г. от съветския лидер украинеца Никита Хрушчов.

"Ако той реши да се опита да вземе региони като Крим или другаде в източната част, ще отидем там да се бием. Няма да допуснем Украйна да се разцепи", добави Цитулски.

Подобни коментари се споделят и от други протестиращи и подчертават колко високи са залозите в момент, когато Путин търси начини да спаси репутацията си в геополитическата борба за Украйна, в която той сякаш имаше превес до миналата седмица.

САЩ също заявиха вчера, че изпращането на войски в Украйна би било "сериозна грешка".

През ноември м.г. Путин сякаш извоюва решителна победа, след като Янукович се отказа от подписване на споразумения, които щяха да изковат по-близки търговски и политически отношения с ЕС. Той вместо това реши да възстанови икономическите отношения с бившия съветски господар Москва.

Цената бе висока. Русия се съгласи да отпусне спасителен заем от 15 милиарда долара на финансово затруднената Украйна и обеща намаление на цената, която Киев плаща за руския природен газ.

Янукович обаче бе от основно значение в тази сделка и падането му от власт я поставя под съмнение. Опозиционните лидери и мнозина от киевските протестиращи искат по-близки връзки с ЕС и се боят от връщане под руски контрол.

Задържането на парите е възможен лост за натиск върху Украйна да остане на страната на Русия и през последните дни Москва все по-открито даваше да се разбере, че ще го използва.

Друг подобен лост би било издигането на нови бариери пред украинския внос в Русия.

Руският финансов министър Антон Силуанов заяви вчера, че Москва ще отпусне втория транш от заема в размер на 2 милиарда долара едва когато в Киев бъде съставено ново правителство.

ЕС реагира подобаващо. Европейският комисар по икономическите и валутните въпроси Оли Рен обеща "значителна помощ", ако следващото украинско правителство гледа на Запад вместо на Изток, а британският външен министър Уилям Хейг отправи предупреждение. "Ако има икономически пакет, ще е важно Русия да не прави нищо за подкопаването му", каза той пред телевизия Би Би Си.

Москва изпрати сигнал и на друг фронт, като прати верния на Путин високопоставен депутат Алексей Пушков на среща на регионални лидери на предимно рускоезични райони в Източна Украйна в събота.

На срещата в Харков лидерите заявиха, че повече не признават решенията на националния парламент. Това предизвикателство може да е от полза за Москва, ако тя има някакъв план за анексиране на тези райони.

Заплахата към политическия център в Киев обаче отшумя, след като тълпа от настроени срещу Янукович протестиращи й се противопостави.

Може би в знак на разочарование от събитията в Украйна Пушков впоследствие написа в Тwitter: "Нека (украинските власти) да се обърнат към западните си покровители."

Коментарът му може би цели да се подиграе на зараждащото се украинско държавно ръководство - оттеглянето на руската финансова помощ би било тежък удар за Киев, а по-високи цени на газа биха се приели отрицателно от населението.

Пушков вероятно осъзнава, че както ЕС заяви, че Русия е спечелила Пирова победа през ноември, набирането на достатъчно пари от ЕС за връщане на Украйна към Европа пък може да е Пирова победа за Брюксел.

Би ли могъл обаче Путин да приеме толкова унизително поражение в стълкновение, което допреди няколко дни изглеждаше, че печели?

Това би бил особено тежък удар в момент, когато другият му голям външнополитически успех от 2013 г. - осигуряването на съгласието на Дамаск да предаде химическите си оръжия, което избегна опасността от американски военни удари - напредва съвсем бавно.

Съвместната инициатива на Русия и САЩ да закарат воюващите в Сирия страни на мирни преговори в Швейцария също не отбелязва особен напредък.

Ако Украйна отново смени посоката и се приближи към ЕС, този външнополитически неуспех за Путин ще се приеме особено зле в Русия.

Включването на Украйна с нейния голям пазар и богатство на полезни изкопаеми е жизненоважно за успеха на планирания от Путин Евразийски съюз, предвиден да събере сходно мислещи държави и да компенсира загубения потенциал от разпадането на съветската империя.

Загубата на влияние в Украйна трудно би се приела от руснаците, за които тази страна е едва ли не руски васал, с която имат близки културни и религиозни връзки.

Успехът на протестиращите да свалят Янукович в Украйна зорко се следи и от опонентите на Путин, които не успяха да сложат край на властта му с масови улични протести през зимата на 2011-2012 г.

Предупреждавайки, че тези протестиращи може пак да излязат на улицата, опозиционният лидер Борис Немцов написа: "Путин има повече пари (от Янукович), а хората тук са търпеливи. Търпението им обаче не е безгранично."
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


527
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
294
1
 
1
 
! Отговори
възмутен до 439 преди 10 години
"героите-партизани"Абе ти нормален ли си - това са долни крадци, убийци, терористи, живяли по горите !Ама мекушавият ни цар все ги помилваше, трябваше да ги избием до крак навреме и България нямаше да падне под комунистическата чума!
293
1
 
1
 
! Отговори
435 до 437 преди 10 години
Принуждавате ме да пиша. Правя го без удоволствие. Ей добиче, май прекали! Нашият не е *** и има купчина български ордени. Бил се е на странатана републиканците срещу франкистите и побързалите да помагат немски и италиански пилоти. Същите, които сринаха Герника! Когато се е появявал с белия си изтребител, фашистите са бягали бързо. След 9-ти в София се среща с куц немски офицер на един прием. Оказва се, че нашият го е свалил. Поколението му са видни музиканти, едната внучка е френска графиня
292
2
 
2
 
! Отговори
435 до 436 преди 10 години
А кой ти каза, че не защитавам българските герои? Героите-летци, героите-партизани, героите от Драва! Защитавам ги от такива като теб. Които СЕГА наричат партизаните - шумкари, крадци на кашкавал! Които се гаврят с паметта на героите! Които не разбраха, че не са крадци на кашкавал тези, които взривяват бомбата под себе си! Мерят всичко със собствения си крив аршин. За които е нищо да ти подпалят къщата, да те изведат на мегдана да гледаш отрязани глави! Уважавам героите на всички народи!
291
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
французина "Почетен легион", британеца - може би Кавалер на Британската ИмперияНаш *** герой на съветския съюз, що няма ли български ордениМарш от тука куче проклето
290
3
 
4
 
! Отговори
Борчо преди 10 години
Дали руска или европейска хегемония в Украйна?! Мисля, че изборът е лесен, стига САЩ и ЕС да не пращат на майдана снайперисти. Те обаче изпратиха и сега накланят везните на избора в своя полза. Не си мислете, че украинският народ е важният, неее. ЕС въобще не се интересува от народите с православно изповедание! Новата Римска империя гледа на нас като на неизбежното зло, което следва да се треби всячески. Благоденствие ли, никогаж!
289
1
 
2
 
! Отговори
от друг до 435 преди 10 години
Ами тогава защитавай българските герои, а не чуждестранните.
288
2
 
5
 
! Отговори
До 427 преди 10 години
Да, за мен "Герой на Съветския Съюз" звучи като висша мярка за човешка доблест, смелост и благородство! Сигурно така звучи в ушите на французина "Почетен легион", а на британеца - може би Кавалер на Британската Империя. Знаеш ли ***, че един легендарен български летец е първият чужденец, получил славната награда? Ати, ***, не ме пъди от България! За това бия през устата! Предците ми са били достойни българи и са се били за България!
287
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На Украйна не й трябват милиони, а милиарди. И не няколко, а десетки.... Единственото, което запада може да й предложи е заводите - за скрап, нови няма да строят, полезните изкопаеми ще се изнасят, цените ще хвърчат нагоре като обезумели... И не изтока или запада са им виновни, а собствените им олигарси! Когато прогледнат, няма да могат и протест да спретнат, защото ще са живи мощи.
286
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най-важното е, дори и да направиш грешка, каквато мнозина от тук коментиращите представители на застаряващото българско население приписват на Украйна и нейните "нищо не разбиращи революционери", да имаш възможността да намериш решението й сам. На никоя страна от соц-блока не й е (било) лесно. Прибалтийските страни да не би да са много богати на суровини или каквото и да било? Близостта на руския и украински език да не е прецедент в света? Братски чувства на сила не се постигат.
285
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До До Анонимен 416Кога си бил там бе *** неграмотно?По време на войната ли или просто правиш извод от жалката съветска пропаганда?
284
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Видяхте ли лукса на управляващите в КИЕВ а представяте ли си какво е в Моксва , стига разбира се Путин да не е като Сталин дето си е спал с шинела .
283
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нa всеки проблем се нaмирa решение, и кризaтa в Укрaйнa ще бъде преодолянa, плювaчите от москвето ще увиснaт със зинaли усти. Времето нa шaнтaжa с тъпия руски г.з отминa, ето съседите ни от Румъния ще имaт собствен шистов гaз, товa е бъдещето! A Укрaйнa е богaтa нa ресурси, ще се опрaвят, европейските 20 мил. евро ще им помогнaт!
282
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
PUTIN, SPRI IM NEFTA I GAZTA, ZABRANI NA UKRAINSKA PRODUKCIA DA VLIZA V RUSIA, PUK NEKA VLIZAT V EVROPEISKI SOYUZ
281
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Путин стремително върви по пътя на Янукович - да бъде разкъсан от своите :-)))
280
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За тебе щом мярката е герой на съветския съюз какво да говорим повече!То сте съв съюз нерушимии, докато не каже някой че УНИЩОЖИХТЕ православието и елитите на нациите тогава ставате невинни руснаци водени за носа от евреин грузинец и арменец и вие не знаете май какви сте - пълни *** или по медицински шизофреници ограбени бедняци, че и нас искате да ни правите такива - е ние не щем, вън от България!
279
4
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 416 преди 10 години
Не лъжи! Това е една от Божиите заповеди. А аз ще ти кажа, че съм бил достатъчно време там и знам нещата по-добре от брътвежите ти. Украинците са избивани, както и белорусите, от първите дни на войната - просто са били на пътя на варварите.Бомби, артилерия разстрели от самолетите на "Луфтваффе", масови разстрели на мирни хора.Това, че е имало бендеровци, не значи, че украинците са били срещу "поробителя". Колко Герои на Съветския Съюз дава Украйна! Да си чувал за Доватор,Тимошенко и други украин
278
11
 
9
 
! Отговори
Курдо преди 10 години
До neni4a--421; Стига си писала глупости и си чертала апокалипсиси.Щом извършиха това Украинците доказаха че са народ достоен за уважение.Да му мислят Рашите.Путин все повече започва да прилича на Сталин, но времената вече са други.Ще му духнат под опашката на новия сатрап.
277
5
 
9
 
! Отговори
Курдо преди 10 години
До Наблюдател--414; Горбачов спаси Руснаците да не станат като Северна Корея.
276
4
 
9
 
! Отговори
Курдо преди 10 години
До мими--412 ;Кога украинците са живеели добре.При Сталин ли?Да си чувала за ГОЛОДОМОРА?Руснаците и Украинците не се сражаваха срещу германците.защото не искаха да се бият за омразния им комунизъм(чети новите историци).Те посрещнаха Германците като освободители. При Янукович ли живяха добре?Не трябва да допускат нашите грешки.Трябва да избесят доста ***.И тяхните са крадливи като нашите.В едно училище учеха.
275
8
 
6
 
! Отговори
Атанас преди 10 години
Пишещата *** Василева проявява недопустимо вземане на страна, нещо, което не й е позволено! Изрази като "бившия съветски господар Москва", "руски васал" и др. говорят за крайно слаба журналистическа подготовка, за откровен слугинаж. Всъщност, от снимката ме гледа слугинче.