НАТО вече директно се ангажира с оперативен план за подкрепа на Украйна

Това става отчасти поради евентуална смяна на властта в САЩ през есента
14 юни 2024 20:52, Елка Василева
198
НАТО вече директно се ангажира с оперативен план за подкрепа на Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Опасявайки се от ескалация на конфликта с Русия, НАТО дълго време не желаеше да подкрепи Украйна. Сега това се променя - отчасти поради евентуална смяна на властта в САЩ през есента, отбелязва "Франкфуртер рундшау".

Държавите от НАТО приеха т.нар. оперативен план за разширяване на подкрепата за Украйна. Проектът на алианса дава израз на загрижеността на пакта да поеме в бъдеще международната координация на доставките на оръжие и дейностите по обучение на украинските въоръжени сили.

Документът беше приет в четвъртък в рамките на срещата на министрите на отбраната в Брюксел, както научи ДПА от дипломати. Споразумението трябва да бъде оповестено след официалното му одобрение от министрите.

Досега САЩ отговаряха за задачите по подкрепата. В края на 2022 г. САЩ създадоха подразделение от около 300 войници, наречено Група за подпомагане на сигурността в Украйна (SAG-U), в европейския щаб на въоръжените сили на САЩ във Висбаден, провинция Хесен. Сега НАТО трябва да разполага с поне същия брой служители. Първоначално подробностите за оперативния план бяха пазени в тайна от алианса.

Подготовка за сценарий "Тръмп"

Проектът на НАТО се разглежда и като предпазна мярка в случай на евентуално завръщане на Доналд Тръмп на президентския пост в САЩ през януари 2025 г. Изявленията на републиканеца в миналото породиха съмнения дали САЩ ще продължат да подкрепят Украйна в отбранителната ѝ война срещу Русия под негово ръководство, посочва "Франкфуртер рундшау". В алианса съществуват опасения, че промяната в политиката на Вашингтон може да се отрази и на координацията на доставките на оръжие и дейностите по обучение на украинските въоръжени сили.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви в четвъртък в Брюксел, че сега става въпрос за създаване на по-стабилна платформа за подкрепа на Украйна, за да се гарантира дългосрочен ангажимент.

Унгария се страхува от война

Унгария няма да участва в новия проект на НАТО. Правителството на премиера Виктор Орбан се опасява, че проектът може да вкара алианса в пряка конфронтация с Русия, посочва "Билд".

По тази причина редица други държави от НАТО също бяха много предпазливи преди две години и предотвратиха по-силна подкрепа от страна на НАТО. С течение на времето обаче тази оценка се промени и повечето държави от НАТО вече смятат, че рискът е изчислим.

За да се гарантира, че Унгария няма да попречи на постигането на необходимия консенсус за проекта, страната е получила уверение, че не трябва да участва нито финансово, нито с персонал.

Спорът за наименованието засега е решен

Понастоящем новият проект се нарича в рамките на алианса "Помощ на НАТО за сигурността и обучението за Украйна" ("NATO Security Assistance and Training for Ukraine“) - (NSATU). Преди това повечето държави от НАТО се изказаха в полза на наименованието "Мисия на НАТО в Украйна“. Германското правителство обаче е на мнение, че такова име може да бъде погрешно разбрано, че алиансът иска да изпрати войници в Украйна. Поради което Берлин се опасяваше, че това име може да бъде използвано от Русия за пропаганда срещу алианса.

Както отбеляза "Франкфуртер алгемайне" , Столтенберг на пресконференцията си преди срещата на министрите на отбраната на НАТО, която започна вчера, говори за "мисия" в Украйна. "Но след това дисциплинираният норвежец веднага прехапа устни и използва правилното наименование, за което съюзниците трябваше да се споразумеят под германски натиск: NATO Security Assistance and Training for Ukraine, съкратено до непроизносимата абревиатура NSATU", пише вестникът.

По-нататъшната работа по проекта вече може да се извършва въз основа на договорения оперативен план. В идеалния случай той трябва да бъде официално стартиран през юли, когато федералният канцлер Олаф Шолц и останалите 31 държавни и правителствени ръководители на страните от НАТО се съберат на среща на върха във Вашингтон.

Столтенберг, който председателстваше заседанието в четвъртък, заяви, че изтощените украински въоръжени сили се нуждаят от по-дългосрочна предвидимост по отношение на това какви оръжия, боеприпаси и колко средства могат да очакват.

След руското нахлуване през февруари 2022 г. западните поддръжници на Украйна се срещат редовно в рамките на ръководената от Пентагона Контактна група за отбрана на Украйна, за да набавят оръжия и боеприпаси за Киев, отбелязва "Билд".

Прехвърлянето на отговорността е един от елементите на по-широкообхватно предложение, което все още се обсъжда - съюзниците от НАТО да поемат дългосрочен ангажимент за подкрепа на Украйна. Това предложение ще бъде обсъдено допълнително на срещата на върха на лидерите на НАТО във Вашингтон през юли, отбеляза Ройтерс. (Пламен Йотински, БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от Топ новини
Западният печат: Европа клекна под натиска на САЩ за милиарди за Украйна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
2
 
2
 
! Отговори
Ала бала преди 1 седмица
Стратегията на НАТО е въздух под налягане. Много пропаганда и малко действие. Ще призная помощ от НАТО само тогава, когато САЩ изпрати армия на терен, а не ЧВК, източноевропейци и т.н. Ако ще се справяш сам, членството в НАТО е безмислено за теб и смислено само за тези, които продават оръжие за 2% от БВП.
182
0
 
0
 
! Отговори
stalin преди 1 седмица
До 23Защо пунктираш путин?
181
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
3 години до 3 та световна
180
1
 
3
 
! Отговори
Иванов преди 1 седмица
А до анонимника по долу мека му кажа НАТО не се разпадна за да няма повече такива събития като пражката пролет в съседни на Русия страни ,от които за жалост бяхме част и ние,цяло чудо е че след тия събития тогава чехите не ни намразиха
179
4
 
4
 
! Отговори
Иванов преди 1 седмица
До Гошо а любимата ти русия откога е из Европа с агентите си за влияние а тази Унгария на Орбан много бързо забрави отношението на Сталин и СССР към страната му но за разлика от него Полша помни Чехия също за жалост Ное сме пропити от руски шпионски *** във властта и извън нея
178
6
 
18
 
! Отговори
Гошо преди 1 седмица
Наивна статия. НАТО е в Украйна още от 2014 г. Е лабораториите от по-рано. Меркел обяви в прав текст че целта на Минското споразумение е било да нагнетят Украйна с оръжия. Така че наивна статия.
177
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Аз все пак вярвам, че когато свърши тази война, а тя ще свърши до края на годината, хората ще направят изводи и равносметка и ще се промени света към по-добро! А русофобията трябва да бъде изхвърлена, много хора от различни държави в европа и по света, умираха или бяха тероризирани, заради болната русофобия на една шепа хора и това трябва да спре!
176
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Русия отваря граници и шансове за съзидание, строеж, търговия, градеж, а НАТО строят стени и всяват конфликти и омраза между народите и хората!
175
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
НАТО и ЦРУ не пазят ЕС, а контролират Европа(+ЕС) и убиват неудобни за тях европейци, дори и на лична основа, унищожават и икономиката на Европа, което води до скок на цените и обедняване на населението, само вреди нанасят!
174
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
НАТО не е спирало да се намесва в Украйна и дори и в момента, НАТО настройваха от Космоса цели, а украинците само натискаха бутона, без да знаят какво точно правят. НАТО е нелегитимна организация, която по договор , трябваше да се разпадне заедно с Варшавския договор, всички бази на НАТО, са напълно законна и легитимна цел за Русия, щом застрашават сигурността й. Те считат търпението и желанието за мир на руснаците за слабост, мислят, че блъфират, но ако продължават така, ще им се стъжни!
173
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Капейки, стегайте се за фронта. Няма кой да търпи нац предатели в държавата си. На вас се пада честта да сте първите срещу колхозниците.
172
5
 
12
 
! Отговори
era преди 1 седмица
бавно, но с уверени стъпки си вървим към пълно мащабна война с Русия. Ако си мислите, че ще ни подмине и няма да има бойни действия на българска територия се лъжете. Още 2012 год. се упоменава, че при "евентуална" война НАТО - Русия ние ще сме територия с активни бойни действия.
171
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
НАТО е нелегитимна организация, която трябваше да се разпадне заедно с Варшавския договор, НАТО е НЕЛЕГИТИМНА, никаква полза от тази организация, а само вреди нанася, създава конфликти между държавите и ги рекетира, докато държавите потъват в дългове, НАТО е нелегитимно, една пааразитираща организация в тялото на Европа!
170
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"НАТО дълго време не желаеше да подкрепи Украйна". Да бе, досега не ги подкрепяха. Само им подаряваха повечето техника, обучаваха им войската, подпираха им икономиката за да не се срути съвсем, снабдяваха ги с разузнаване, сателитно наблюдение, комуникаций и т.н. Нали преди 2 години ни пееха как светът подкрепял Украйна до край срещу Русия? НАТО като видяха че шоуто свършва, почнаха да обещават че ще им пратят милиард несъществуващи оръжия, по някое време след очаквният край на войната.
169
17
 
6
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 1 седмица
Шутин не е в позиция да поставя условия. Армията му е разбита, а Нато тепърва влизат.
168
6
 
30
 
! Отговори
23 преди 1 седмица
НАто иска война .Толкоз.Това е кухата истина.Я няма да има избори в САЩ я ако не тръгнат нещата ЕВРОПА ще изгоре.Абе щатите са решили,че ще играят до дупка и са преценили,че има още много бушони за горене
167
5
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 1 седмица
зеленски трябва да бъде убит, да се свърши тая украинска агония!
166
23
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Хубаво е да се слуша как русофилистик-путинофилскааата измееет хленчи :))))
165
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 168, ами те вече умират или се предават, има кадри с френски военни,които са загинали и такива които пълзят и се предават. Западняците така и не разбраха, че това не е електронна игра. А, дали ще стигнат 500 000 зависи само от западните безумци, които ще ги пратят. Много ми е интересно европейските ястреби, колко войска могат да съберат изобщо? Силно се съмнявам, че ще могат да намерят и 20 000 самоубиеца за слава на Украйне. Да не говорим, че немските бираджии не им се мре за Германия камоли
164
0
 
13
 
! Отговори
само преди 1 седмица
нито само помага без да воюва! - праща оръжия, муниции, системи, инструктори, разузнаване, спътникови снимки, навигации, ракети, самолети.................... ,а уките само натискат бутоните!!!