Зеленски: Западът показа, че Украйна няма да бъде "втори Афганистан"

Според Столтенберг помощта не е закъсняла
22 апр 2024 07:12, Александър Попов
257
Зеленски: Западът показа, че Украйна няма да бъде "втори Афганистан"
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Украйна заяви, че гласуването на Камарата на представителите на САЩ за приемане на дълго отлагания пакет за военна помощ в размер на 61 млрд. долара показва, че Западът няма да изостави страната му в усилията ѝ да се бори с руската инвазия.

В интервю за американска телевизия Володимир Зеленски заяви, че гласуването е показало, че Украйна няма да бъде "втори Афганистан", чието прозападно правителство се срина по време на воденото от САЩ изтегляне през лятото на 2021 г.

Украинският президент призова Сената на САЩ бързо да ратифицира пакета от помощи и предупреди, че страната му подготвя отбраната си, опасявайки се, че може да се стигне до голяма руска офанзива, преди свежите доставки да достигнат до фронтовата линия.

"Наистина трябва да стигнем до последната точка. Трябваше да получим одобрение от Сената, за да получим осезаема помощ за войниците на фронта възможно най-скоро, а не след още шест месеца", каза украинският президент.

Военната помощ за Украйна на стойност близо 61 млрд. долара, която Камарата на представителите на САЩ одобри след продължили с месеци спорове, не е закъсняла прекалено много, но забавянето ѝ предизвика реални последици, заяви генералният секретар на НАТО, цитиран от ДПА.

"Украинците от четири месеца са превъзхождани по оръжие", каза снощи Йенс Столтенберг в интервю за американската телевизия MSNBC.

"Руснаците имаха много повече боеприпаси. А Украйна беше принудена да разпределя своите... Но не е прекалено късно. Украинците демонстрираха огромни умения в защитата на страната си", подчерта генералният секретар на алианса.

След месеци на застой Камарата на представителите на САЩ одобри законопроекта за нов пакет от помощи с огромно двупартийно мнозинство, припомня ДПА. Предстои текстът да бъде гласуван в средата на седмицата в Сената, където не се очакват препятствия, и да бъде подписан от президента Джо Байдън.

Столтенберг посочи, че не се планира присъствието на натовски сили Украйна. Съюзниците на Киев от алианса обаче имат право да му помагат и това не прави НАТО страна в конфликта.

"Разбира се няколко съюзници от НАТО имат мъже и жени в униформа, които дават съвети в посолствата", каза Столтенберг в отговор на въпрос относно публикация на изданието "Политико", в която се твърди, че САЩ обмислят изпращането на още военни съветници в Украйна. Те няма да участват в бойни операции, но ще консултират и подкрепят украинското правителство и украинските военни, пише в статията на изданието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още от Русия
Захарова убедена: САЩ ще бъдат унижени в Украйна като във Виетнам
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И Славянск завинаги влиза в историята като градът, който пръв отвърна на удара. Малък отряд опълченци го защитават срещу многократно превъзхождащите сили на противника до юли, когато командването решава да изтегли остатъците от войници и техника в Донецк. Те формират гръбнака на Донецкия и Луганския корпуси, които до 24 февруари 2022 г. практически сами удържат ВСУ на ключовите направления.Сега тези бойци са кадрови военни от руската армия. И не губят надежда отново да вдигнат знамената над Славянск, където започна войната преди десет години.
167
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
рано сутринта на 2 май украинските военни обстрелват Славянск с гаубици и РСЗО. Удрят навсякъде: къщи, площади, болници, трафопостове. По-късно същия ден в Одеса радикали изгарят живи десетки привърженици на Антимайдана в сграда на синдикатите. А четири дни по-късно силите за сигурност стрелят по протестиращи в Мариупол. Дори най-закоравелите оптимисти губят последните си илюзии, жителите на Донецк масово се записват в опълчението, за да бранят домовете си от агресора с оръжие в ръка.
166
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В Славянск е въведен полицейски час от полунощ до шест сутринта. Силите за самоотбрана патрулират града в търсене на диверсанти и вражески информатори. Става очевидно, че при гореща фаза градът ще поеме първия удар. Над Славянск патрулират украински хеликоптери. В града са пуснати листовки, наричащи милицията терористи и сепаратисти. ВСУ разполагат артилерия към планината Карачун, местна височина, доминираща в околността. Но хората все още вярват, че ще се размине.
165
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това сериозно изплашва местните. Синът на една от жертвите, Максим изключително неохотно разговаря с журналистите. Страхува се, че наказателите ще се върнат през нощта и ще избият цялото семейство. Баща му е убит пред очите му, самият Максим е леко ранен. Той признава, че пунктът им в района е единственият без оръжие. Мислят, че ако украинската армия тръгне, просто ще ги спрат и ще започнат да ги убеждават. А войниците от Десен сектор веднага започват да стрелят, без да говорят. За първи път правителството на Майдана показа истинското си лице пред жителите на Източна Украйна.
164
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В колите на нападателите милицията открива сателитни карти с отбелязани контролно-пропускателни пунктове и местонахождение на силите за самоотбрана, сигнални мини и индивидуални аптечки на украинската армия с надпис Избираме само украинското. Други трофеи: Наградна значка на Десен сектор с мотото Създай украинска държава или *** за нея с номер 20, визитна картичка на Дмитро Ярош. И разбира се, оръжия - автомат Калашников, пистолет Макаров, както и немска картечница МГ-42 от Великата отечествена война. Нямаше съмнение кой е нападнал пункта.
163
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
От джиповете изскочиха хора с леко оръжие и откриха огън. Един опълченец е убит, двама ранени. Останалите се втурнаха в гората. Стрелбата обаче се чува в града, а някой успява да се обади на оперативния дежурен в щаба. В резултат нападателите прекарват най-много половин час на превзетия пункт. Помощта пристига навреме и отблъсква нашествениците, които претърпяват загуби в процеса. Тук данните се различават. Става дума за двама убити и два опожарени джипа. Милицията има петима загинали. На следващата сутрин снимка на изгорелия джип обикаля всички информационни агенции.
162
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
На Великден, в нощта на 20 април 2014 г., час след обявяването на радостната новина Христос Воскресе! във всички православни храмове в Украйна, четири джипа се приближиха до КПП край Славянск, близо до село Билбасовка. Местни жители организираха пункта на западния път, водещ към града. Дежурство 24 часа, оръжие - дядовата двуцевка и дръжки за лопата. Пазачът се топли край огъня, без да очаква нападение. Разбраха го твърде късно.
161
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Но политиците в офисите в Киев правиха изявления едно по-кръвожадно от друго: от коли в челото на Яйценюк до по-късно ще ги бесим на Филатов. Те вече бяха избрали военно решение, след като си бяха осигурили дипломатическата подкрепа на западните покровители. А ултрадесните организации бързаха, благодарение на което успяха да свалят законно избрания Виктор Янукович. Радикалите нанесоха първия удар.
160
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Интернет е пълен с кадри от онези дни. Гарнизонът на Славянск, без да стреля нито един изстрел, обезоръжи колона от украински десантчици , изтръгвайки от тях известната Нона - първото артилерийско оръжие на нововъзникващото опълчение. Жителите на селата спираха с голи ръце бронетехниката на ВСУ и с недоумение питаха екипажите: Момчета, ама нали сме свои? В отговор те свеждаха очи и гасиха двигателите. Те също не вярваха, че всичко това е сериозно.
159
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Донецк в онези дни беше абсолютно спокоен град. Магазини, ресторанти и нощни клубове бяха отворени, тълпи от млади хора се разхождаха по улиците вечер, нямаше прекъсвания на водата и електричеството, все още неразрушеното ултрамодерно летище Сергей Прокофиев, реконструирано за Европейското първенство по футбол през 2012 г., получаваше и изпращаше полети. Тук никой не гледаше накриво привържениците на Майдана. Украинските знамена не бяха късани от сградите, митингите за обединена Украйна не бяха спирани, Юлия Тимошенко идваше в града.
158
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Към средата на април 2014 г. Донбас вече беше преминал точката, от която няма връщане. Донецката и Луганската народни републики обявиха независимост, а преходното правителство в Киев отговори, като въведе режим на антитерористична операция (АТО) в бунтовните региони. Влакове с военна техника потеглиха от западните и централните райони на изток, а украинските изтребители денонощно патрулираха небето на Донбас. Но нито ръководството на ЛНР и ДНР, нито обикновените хора вярваха, че украинските въоръжени сили ще открият огън.
157
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Преди десет години в Донбас се проля първата кръв от гражданската война. През нощта на 20 април диверсионна група на Десния сектор атакува блокпост на милицията в Булбасовка край Славянск. Няколко души загинаха. Въпреки това малко хора вярваха, че само след седмица ВСУ ще започнат да обстрелват с артилерия мирни градове. За събитията от онези дни - в материала.
156
9
 
4
 
! Отговори
мачкай ватенките !!! преди 3 седмици
Руснака навсякъде е каппутт. Потопиха им половината флот. Унищожиха им до сега хиляди бронирани машини, оръдия, самолета и хеликоптери. И това от държава 25 пъти по-малка като територия... Алкохолизирана мародерстваща армия от пандизчии и крепостни начело с преродения Хитлер Путински.
155
0
 
8
 
! Отговори
addddddd преди 3 седмици
БАЙДЪН ОТРЯЗА ГЛАВАТА НА ЗЕЛЕНСКИ И СЕ САМОУБИ
154
0
 
3
 
! Отговори
Гошо преди 3 седмици
Да няма да бъде защото Украйна вече е парчедисана между САЩ и запада. Иначе как ще си плащат дълга освен със територии.
153
2
 
4
 
! Отговори
запАда преди 3 седмици
показа че говори за война не за мир за големи воеени поръчки да се изперат и откраднат едни милиарди а зеле ще бъде използваната сълфетка ,изхвърлена в кошчето за *** защото използваната сълфетка не си я слагам обратно в джоба на сакото SORRY ЗЕЛЯ
152
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Зелко, зелко........не те ли е грях да хабиш чуждите пари за лудориите си бе? Шанс срещу Русия нямаш, ако ще цяла Европа и Америка да те спонсорират. Твоята кауза е кауза пердута.
151
8
 
6
 
! Отговори
РендетУ преди 3 седмици
"""""Зеленски: Западът показа, че Украйна няма да бъде "втори Афганистан"""""" ------- Лошъ работъ...., щеше да е къде по-добре за *** ако бяха превърнати у втори Афганистан, вместо втори "Хирошима и Нагазаки"!
150
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Само не разбирам, колко наивен трябва да си, да оставиш съдбата си, буквално, в ръцете на Наркоман. Как може да оставиш следовниците на Бандера да те вкарат във война. Как може да си затваряш очите за избиването на сънародниците ти на изток. Как може да си затваряш очите за престъпната корупция с живота на собствената ти армия. Как може да вярваш на явни лъжи и да продължаваш да се жертваш за загубена кауза. Кошмарът от пробуждането ще е страшен за украинците, мозъците им са безвъзвратно промити
149
8
 
12
 
! Отговори
NEW Z Fашизъм преди 3 седмици
Ставащото в Украйна най-добре показва отношението на Русия към славянските народи и зачитането на международно установени държавни граници. Путин занули Русия като нормална държава и я върна в средновековието. Неслучайно думата Рашизъм вече в целия свят са асоциира като новия възроден Фашизъм !