Шефът на МААЕ: Опасно близо сме до ядрена катастрофа

Атаките срещу АЕЦ в Запорожието успешно са достигнали защитната конструкция на реактора
16 апр 2024 07:00, Елка Василева
79
Шефът на МААЕ: Опасно близо сме до ядрена катастрофа
Снимка: архив, БГНЕС

"Намираме се опасно близо до ядрена катастрофа" в Запорожието, предупреди генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси, критикувайки неотдавнашните атаки срещу украинската атомна електроцентрала, предаде Франс прес.

Комплексът на Запорожката атомна електроцентрала в Южна Украйна, окупиран от март 2022 г. от Русия, е обект от 7 април насам на поредица атаки с дронове, за които Москва и Киев се обвиняват взаимно.

"Тези безразсъдни атаки" - първите, насочени пряко срещу най-голямата атомна централа в Европа от ноември 2022 г. досега - "трябва да спрат незабавно", заяви Гроси на заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветено на проблема.

"Макар за щастие да не предизвикаха радиационен инцидент този път, те значително увеличиха риска в Запорожката АЕЦ, където ядрената безопасност вече е компрометирана". Освен това те създават "опасен прецедент, след като успешно са достигнали защитната конструкция на реактора", допълни ръководителят на агенцията на ООН, изпратила свои експерти на място.

"Двете години война се отразяват тежко на сигурността на Запорожката централа. Всеки един от седемте стълба на МААЕ за ядрена безопасност и сигурност бяха компрометирани. Не можем да стоим безучастно и да чакаме една последна капка да наклони намиращата се в крехко равновесие везна", отбеляза Гроси.

"Макар и шестте реактора на централата да се намират в режим "студено спиране", като последният блок беше поставен в такъв режим преди два дни по препоръка на МААЕ, потенциалният риск от голяма ядрена авария остава съвсем реален", подчерта Гроси, цитиран от ТАСС.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
13
 
! Отговори
НЕ НА СТРАХА преди 4 седмици
Важното е, ДА ВИ Е СТРАХ непрекъснато. Да живеете в шок и ужас. Дали е пландемия, дали ще ви плащат с нещо друго. Важното е да ВИ Е СТРАХ! Не се поддавайе!
11
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Зельо вика като не ми давате пари ще ги гръмна. И съм сигурен че ще го направи от яд. После ще обвинява руснаците. Те са превзели централата и те са си я взривилидо като са там. Аман от този световен просяк. Голямо реване. Млрд изсипаха и нищо няма. Къде е оръжието също не е ясно. Незабавен мир и стига невинни жертви и от двете страни!
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
2 Сатанки на Урсула като Хирошима и Нагъзаки :)))
9
27
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Руските негодници ше я взривят, както направиха с Нова Каховка!!! Това "путлерасите" не са хора, а са ***-майките си убиват и продават. На такива довврие да им имаш е хазарт!! Трябва да бъдат взривени техни АЕЦ на собствената им територия, ако си позволят тази гадост със "запорожката" АЕЦ!!
8
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ами то е ясно кой обстрелва АЕЦ-а ? Щом се контролира от Руснаците те няма как да го си бомбят техни хора са там. Укрофашистите не се спряха да го обстрелват да привлекат внимание но все не им се получава. Само заради тази опастност Запада трябва да спре да им помага.
7
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Чернобил беше в Украйна, ако някой си мисли, че е бил в Русия. Украинците имат опит в саботирането на ядрени централи.
6
3
 
22
 
! Отговори
Логика на Мисирка преди 4 седмици
. . . Запорожката атомна електроцентрала в Южна Украйна, окупиран от март 2022 г. от Русия. . . Освен правописно граматични грешки, защото централа е все още от женски род ни се поднасят старателно подбрани неистини! Защо руснаците ще стрелят по нещо което е в техни ръце вече?
5
2
 
15
 
! Отговори
да преди 4 седмици
затова им са ракети на укрофашистите - да вършат атентати, друго не могат, и понеже си отиват искат да повлекат света със себе си! избивай ги, вова, не чакай, наред, без пленници, спасявай света!
4
0
 
19
 
! Отговори
до Решетко преди 4 седмици
А от Запада, ЕС и сащ какво добро видя ве *** ? Най бързо изчезващата нация след Украйна без икономика, здравеопазване, земеделие, образование и армия благодарение на изброените по горе.
3
7
 
3
 
! Отговори
SHOP IN Sofia преди 4 седмици
кАде денАхте Марчето Захарова?
2
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ами те нещата са много прости. Украйна обявява безусловна капитулация, няма риск от ядрена катастрофа, а света се връща към нормарлен ритъм на живот.
1
24
 
6
 
! Отговори
Решетко преди 4 седмици
За съжаление "братушките' ще ни " освободят" за пореден път, но сега от житейските грижи. От русия- нищо добро. Факт. Доказан. Неоспорим.