Украйна се е съсредоточила върху отбраната на Харков

Има опасения, че Русия може да опита да го превземе
9 апр 2024 08:27, Елка Василева
67
Украйна се е съсредоточила върху отбраната на Харков
Снимка: архив, БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че страната му се е съсредоточила върху отбраната на Харков, предаде ДПА.

Вторият по брой на населението град в Украйна в последно време е подлаган на въздушни атаки от страна на Русия.  Освен това има опасения, че тя може да опита да превземе Харков, който се намира на около 40 километра от границата.

Още по темата
Украйна "полага максимални усилия, за да осуети руските планове срещу Харков", каза снощи Зеленски във вечерното си видеообръщение.

Украинските въоръжени сили изготвят планове за отбрана на североизточния град, за който смятат, че може да стане цел на нова руска офанзива, отбелязва ДПА.

"Заедно с нашите партньори ние работим за укрепване на противовъздушната отбрана", заяви президентът на Украйна. Той допълни, че фокусът "сега е върху Харков: върху ситуацията с електрозахранването и подкрепата за хората и бизнеса в града и областта".

Вчера украинският президент се срещна в столицата Киев с висши военни, за да обсъдят защитата на североизточния град, който в последно време е подложен постоянно на въздушни удари от страна на Русия.

Общо шестима души бяха убити при руски бомбардировки и обстрели в Украйна вчера, съобщи Франс прес, като се позова на местните власти.

Трима души загинаха, а осем бяха ранени при въздушен удар по промишлен обект в югоизточната Запорожка област.

Ден по-рано трима души бяха убити при подобни атаки в същия регион, припомня АФП.

Бомбардировки в Сумска област, на север, взеха една жертва. Петима души бяха ранени.

77-годишна жена бе убита при артилерийски обстрел по Часов Яр в източната Донецка област. Трима души бяха ранени при атаката срещу града, който сега е основна мишена на руското настъпление.

Един човек загина, а петима, сред които три деца, пострадаха при обстрел в централната Полтавска област.

В последно време Русия засили ударите в Украйна, насочени по-конкретно срещу електрическата мрежа, в отговор на украински атаки, взели под прицел руски петролни рафинерии като отмъщение за бомбардировки на украински градове, отбелязва АФП.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Отбраната на Харков първа ще има честа да изпробва новите ФАБ 3000" - Руснаците разполагат и с ФАБ-9000, но все още не са ги модернизирали до планиращи и умно насочвани.
9
1
 
26
 
! Отговори
Всъщност... преди 1 месец
...подобни новини от Зеле и компания са единствено послания към Запада , които могат да се кажат в едно изричение. - ДАВАЙЙТЕ ПРОКЛЕТИТЕ МИЛИАРДИ... дето се каните да ни давате. Ама като се има предвид какво постигнаха укрите с предишните проклети милиарди и оръжие дето им беше дадено за Контранаступа ... или за защитата на Адееиевка ... или за защитата на Бахмут/ вече Артьомовск ... е пределно ясно че и с тия милиарди няма да има някаква, дори и минимална промяна. Проклети укри....
8
27
 
3
 
! Отговори
Путлерофашист преди 1 месец
Три дневната спец операция много се проточи...
7
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Отбраната на Харков първа ще има честа да изпробва новите ФАБ 3000 за тези умни бомби няма отбрана на света която може да устои. Майдана на Укрозомбитата им излиза доста солено през гъza.
6
3
 
29
 
! Отговори
? преди 1 месец
Съсредоточила? Руснаците бързо ще я разсредоточат.
5
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мачкай празноглавите Укри......
4
2
 
33
 
! Отговори
Альооо преди 1 месец
Какво значи "има опасения"? Няма какво да се "опасявате", ами укрите да изчезват от Харков, Одеса Николаев. Това са руски градове и Русия ще си ги прибере обратно. За другите ще си помисли така че не шавайте много да не ядете лобута.
3
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички,които са гласували за Волдемор са го направили,защото им е обещал мир и са мнозинство,а вместо да си изпълни обещанията той разклати Минските споразумения,за да си купи имения.За да продължи потока от милиарди праща душегубци разни да мобилизират насила за пушечно месо.Хората искат мир.Да сядат да преговарят по-добре иначе може да стане и по-зле.
2
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не само ще се опита, но и ще си го прибере, където му е мястото - в Русия.
1
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Зе-удавникът се бил съсредоточил върху отбраната на Харков. Ще го атакуват ли ВС на РФ или ще го обсадят?