Военен анализатор: Украинската офанзива беше зле планирана

Изградената от руснаците отбранителна система е като от Втората световна война
25 юли 2023 07:00, Елка Василева
232
Военен анализатор: Украинската офанзива беше зле планирана
Снимка: архив, БГНЕС

Първата фаза на контранастъплението беше на принципа "проба-грешка". Но украинците научиха своите уроци, казва военният анализатор Франц-Щефан Гади, пише Дойче веле.

Контраофанзивата на Киев се движи стабилно, макар и бавно, вероятно е съпроводена с големи загуби. Тя се характеризира най-вече с масираното използване на артилерия, казва пред АРД военният анализатор Франц-Щефан Гади, посетил наскоро украинско-руския фронт.

Контранастъплението не е било добре планирано

Още по темата
Според Гади бавното развитие на настъплението и неуспешната му първа фаза се дължат на грешки на високо ниво. "Операцията бе планирана и организирана зле. Липсваше координация между настъпващите части", коментира експертът. По думите му, за да е успешна подобна операция, е нужен изключително добър синхрон между различните части, за да се използва едновременно различна военна техника. Така например, докато артилерията напада, пехотата трябва настъпва, а в същото време да се разгърнат системите за противоракетна отбрана, за да се осигури защита срещу хеликоптерни или други въздушни атаки.

Вместо това обаче тези действия са извършват последователно, и то с голямо отстояние, обяснява експертът. По този начин се дава възможност на руските сили да се подготвят за следващата стъпка на украинската армия. "Освен това механизираните формирования използват руски безпилотни самолети камикадзе, които обезвреждат машините, а след това и артилерия, която разрушава превозните средства", уточнява Гади пред АРД.

Липса на координация и опит

Според експерта исканията на украинците за укрепване на въздушната им защита, както и за оборудване за разминиране, което е важно за офанзивата, са основателни. Но основен проблем остава липсата на синхронизиран подход.

Ходът на офанзивата може да се обясни най-вече с факта, че доставеното оръжие не е било използвано в комбинация, в която отделната система може да развие най-добре своите възможности, обяснява анализаторът. "Това би важало и за поисканата доставка на бойни самолети. Без ефективен комбиниран подход потенциалът на такива оръжия не би бил използван изцяло", смята Гади.

Той заявява, че изградената от руснаците отбранителна система е като от Втората световна война, респективно днес няма експерти, които да дадат полезни съвети на украинците. "Единствените, които имат известни познания в координираното използване на големи бойни единици, са Съединените щати, а те не могат да правят всичко. Ето защо първата фаза на контранастъплението беше на принципа "проба-грешка". Но украинците научиха своите уроци", коментира военният анализатор пред АРД.

Структурна реформа по време на война

Гади смята, че оборудването и обучението на украинската армия са на много високо ниво. Проблеми има по-скоро по високите нива в армията. Трябва, разбира се, да се вземе предвид и фактът, че армията на Украйна е във въоръжен конфликт с една от най-големите армии в света и руснаците надминават украинците по численост.

Освен че понасят огромни загуби, украинците са и в процес на структурна реформа: сменят оборудването, оръжията, изготвят нови логистични мрежи и се опитват да интегрират всичко добре. "Тази ситуация е предизвикателство, тя би изправила всяка армия в света пред подобни проблеми", коментира Гади.

Войната няма да приключи до края на годината

Според Гади руските въоръжени сили едва ли ще рухнат въпреки всички проблеми на Москва от последните месеци. Експертът обаче не отхвърля тази вероятност изцяло. "Духът на въоръжените сили на Русия е нисък още от самото начало на войната. На фронта постоянно се чува за избухвания на холера, недохранване и неподчинение", казва Гади. Но руските войски не отстъпват от позициите си.

Разбира се, руснаците също имат недостиг на боеприпаси, запасите им са намалели. Но тъй като украинците сега действат в по-малки формации, често е достатъчно техните атаки да бъдат забавени с останалите на разположение артилерийски боеприпаси - за разлика от миналото лято, когато руснаците бяха в настъпление. Сега те са в отбрана. Всичко това са индикации, че руснаците ще задържат позициите си въпреки всички дефицити, коментира анализаторът. В тази връзка според Гади войната няма да приключи скоро, поне не до края на тази година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
187
1
 
4
 
! Отговори
Рико преди 9 месеца
От поне една година слушаме за великата украинска армия и големите и успехи на фронта,гладната,зле оборудвана ,обезкуражена руска армия,Путин е болен и ще умира и какви ли още не глупости.Но фактите са други ,Русия е превзела 1/5 от територията на Украйна и тези земи никога повече няма да бъдат върнати.
186
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
На кого му пука?!?!
185
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Айде, сега оправдания! А защо не кажете, че САЩ излизат от войната? (Винаги така бягат. Избягаха и от Афганистан. Сега бягат от Украйна.) Защо Руската федерация не проси оръжие ? Зе"Лю проси пари и оръжие, което явно отива в АлиЕкспрес. Зле планирано е да взривиш Нова Каховка, както и да пуснат на границата млади мъже да избягат от мобилизация срещу 10 000 долара за всеки. Корупцията изяде главата на Украйна. Руската федерация от 30г.се е готвила за тази война.САЩ си подвиха опашката и бай,бай.
184
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Забравете Украйна, забравете Русия, забравете америка. Помнете, ние сме Българи! Бъдете българи! Бъдете обединени!
183
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Кой планира офанзивата? Тагарински? Къде е Тагарински?
182
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тагарев без една гривна им даде военни планове. Без пари - толкова.
181
0
 
5
 
! Отговори
Аз преди 9 месеца
Не може да е истита. При толкова стрелкова помощ....!?!????
180
0
 
4
 
! Отговори
Удри муьоо преди 9 месеца
Топката им ги е крива на украинците не че са слаб е хахахаха
179
0
 
8
 
! Отговори
Бай Дрън преди 9 месеца
Украинците научили своите грешки. Абе тая война се води година и половина, всичко се променя в ход и който е ход напред, печели. Украинците се поучили пт грешките. А дали руснаците не са вече ход напред? Тия експерти са ми много интересни. Това не е PC шутър, където повтаряшмдаден чекпойнт и накрая налучкваш правилния ход. Това е война с жив и подвижен противник.
178
12
 
2
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 9 месеца
Зле планирана контраофанзива пак е предостатъчна за да се справи с великата руска армия.
177
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това не са анализатори, а хора от кухнята на нещата както се казва. И току се намира някой без задръжки и жаден за кариера да излезе и да каже- ми ние се о,ср,ахме, ама не се излагаме! Кой има достъп до секретни планове и операции, че да анализира? Това, което се случва на бойното поле, се променя непрекъснато заради различни фактори, появили се в резултат на някакви действия или бездействия, които трудно биха били предвидими. Така че без инфо от кухнята всеки анализ е празнословие
176
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Антъни Блинкен съобщи, че украинската армия си била върнала 50% от изгубената територия!!! Не остана! Москва е близо! Нашите натовци да се готвят за парада на Красная плошчад!!! И понеже сме с най- голяма заслуга за перемогата най- мазния кокал ще е за нас! Е, за Кирчо, Боби, Мустафа и Асен! Ама така е...
175
0
 
3
 
! Отговори
2.0 преди 9 месеца
Първа световна 2.0 - играта е кой ще издържи по дълго икономически и социялно.
174
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Както и руската. Просто танковете вече не са надеждно пробивно средство. Самия факт че Украйна води война 2-ра година говори достатъчно. Армията на Украйна е много добра, Путин вече мобилизира пенсионери, пък собствените му генерали започват да се бутнуват.
173
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Според данни от офиса на Зеленски, за всеки 90 кв.м. руснаците губят по 2000 войници!!! Според вас след като са превзели 120 хил. кв. км. колко войска са потрошили? Някой по- грамотен да сметне, че мене нещо не ми излиза математиката...Така върви и контранастъплението.
172
0
 
8
 
! Отговори
11 преди 9 месеца
Аве откъде ги изравяте тия хуиолизатори?
171
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Докато клоуна получава кинти и оръжия, контраофанзивата си върви по план... Лошото става когато финансовия поток секне и дойде време за отчета..
170
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Що, бе.. Много добре си върви... С петстотин окри на час..
169
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да реалиста напредват две напред и три назад .Ама запада нещо няма вече излишни танкове за Украина,а и боеприпаси не може да произвежда.
168
16
 
0
 
! Отговори
реалист преди 9 месеца
Аз пък смятам че Настъплението върви съвсем прилично Напредват към Токмак и съответното прерязване на главната Жп връска снабдяваща Крим и руската пап.. тъй де армия на Юг . Може да е бавно ( но при мини дялани половин век и авио предимство как и да стане бързо )но руснята НИЩО неможе да стори за да го спре