Колко опасна е стратегията на Русия да завладява ядрени реактори?

Ключов приоритет на Запада е да се избегнат "катастрофи" с украинските АЕЦ
10 мар 2022 17:00, Нели Христова
71
Колко опасна е стратегията на Русия да завладява ядрени реактори?
Снимка: БГНЕС

Русия се насочва директно към украинските ядрени съоръжения в рамките на стратегия за подкопаване на украинската съпротива срещу руската инвазия, но според наблюдатели тази тактика крие сериозни рискове.

След като настъпващите руски сили превзеха неработещата атомна електроцентрала в Чернобил и все още действащите реактори в Запорожие, те може да се насочат към трето съоръжение - Константиновка, в южната част на страната.

Френският президент Еманюел Макрон заяви в понеделник, че ключов приоритет на Запада е да се избегнат "катастрофи" с украинските атомни електроцентрали при руското нахлуване.

С 15 действащи реактора Украйна е седмият по големина производител на ядрена електроенергия в света, според данни на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) за 2020 г.

Страната, която разчита на ядрената енергия за повече от половината от електроснабдяването си, е постигнала значителни подобрения в безопасността през годините, твърдят експерти.

Само в Запорожие има шест реактора с по-модерен и по-безопасен дизайн от този, който избухна в Чернобил през 1986 г. в най-тежката ядрена катастрофа в света.

Прекъснете захранването

Русия вероятно е определила превземането на украинските ядрени централи като свой приоритет, тъй като "това ще ѝ позволи да прекъсне електрозахранването на големите градове", казва пред АФП анализаторът на международните отношения Жан-Марк Баленси.

"Една от целите на руснаците е да накарат хората да напуснат, за да изчерпят възможностите и волята на съпротивляващите се да се защитават", каза Баленси.

"Липсата на електричество означава липса на отопление, течаща вода, хладилници и фризери".

Френски военен източник заяви пред АФП, че "те ще искат да превземат всички атомни електроцентрали, за да увеличат натиска" върху украинците.

Но руският лидер Владимир Путин казал на Макрон, че "няма намерение да атакува атомни електроцентрали" и че е "готов да действа в съответствие с нормите на МААЕ", съобщиха от Париж.

Руските сили биха могли да се намират в артилерийски обсег на трите реактора в Константиновка в Южна Украйна, разположени между Херсон - първият превзет голям град, и черноморското пристанище Одеса, което е възможна бъдеща цел.

Поемане на контрола

Повечето от украинските реактори "са планирани от Съветския съюз, в Москва имат чертежите", твърди френски военен източник.

След като армията получи контрол над даден обект, руснаците "могат да доведат свои собствени екипи от инженери, които да се погрижат за електроцентралата", добави източникът.

Друга възможност е да се принуди местният персонал да продължи да експлоатира обекта, какъвто изглежда е случаят в Чернобил.

МААЕ предупреди, че повече от 200 души от персонала по сигурността и поддръжката там не могат да напуснат, откакто руските сили поеха управлението на 24 февруари.

"Руснаците превзеха Чернобил, докато нощната смяна приключваше дежурството си. Дневната смяна така и не можа да се върне" в централата, разказва пред АФП Наташа, чийто баща работи в реактора и която помоли истинското ѝ име да не се съобщава.

Това представлява проблем, като се има предвид строгото разпределение на задачите между нощната и дневната смяна, добави тя.

"Има ядрено гориво, което се съхранява в специален басейн, при определени условия по отношение на температурата, количеството минерали и т.н.", казва Наташа.

Но нощната смяна няма достъп до тези данни. Ако горивото не се поддържа правилно, това може да породи риск, например от локална експлозия", опасява се тя.

Денонощната работа само с едно хранене на ден, липсата на лекарства или хигиенни съоръжения и липсата на сън също започват да се отразяват на здравето.

В понеделник "един служител избяга в някаква зона на изключване и никой не може да го намери", твърди Наташа. Човекът е останал в неизвестност на 60 км от най-близкия град в разгара на зимата.

"Безпрецедентна опасност"

Руското превземане на Запорожие на около 170 км северно от анексирания украински полуостров Крим предизвика опасност от ядрена катастрофа по целия свят, тъй като при обстрела беше ударена централата и бяха нанесени щети.

Засега не е ясно дали ядрената централа е била ударена умишлено или случайно, въпреки че жизненоважни структури изглежда са останали непокътнати.

Нямаме впечатлението, че руснаците са искали да бомбардират електроцентралата, но и не се старали особено, заяви пред АФП френски военен източник.

Международната агенция за атомна енергия заяви, че по последни данни нивата на радиация са останали "нормални".

В тренировъчната база на централата е избухнал пожар, но изглежда, че не е имало щети по реакторите.

Ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси все пак предупреди в понеделник, че "военните операции в ядрените енергийни съоръжения са предизвикали безпрецедентна опасност от ядрена авария, рискувайки живота на хората, живеещи в Украйна и в съседните страни, включително Русия".

Той предложи да посети Украйна, за да оцени ситуацията с безопасността.

Освен умишлените или неумишлените обстрели или бомбардировки, анализаторът Балеси заяви, че ядрена авария все още може да се случи, ако украински служители се опитат да саботират централите.

Бойци от съпротивата биха могли дори да атакуват ядрена централа в Русия, добави той.

"Намираме се в свят, в който неща, които една вечер изглеждат невъзможни, на следващия ден стават съвсем реални", каза Баленси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 62 Последователи на Степан Бандера, батальона Азов, Десен Сектор, и т.н. В украйна от 2014 г. насам марионетното американско управление ежедневно обстрелва и извършва зверства в източните части. В интернет буквално има видеа на паради, на които млади украинци правят фашистки жестове, издигат свастики и призовават за убийството на всички руснаци. Не одобрявам това, което прави Путин, но той определено смята, че е имал причини. Тоя човек управлява Русия вече 20 г. и не е вчерашен.
56
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво неонацисти в украйна , бе! Стига повтаряхте в хор измислиците на оня психопат! Излагате се!
55
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
никак не опасна те си знаят бандеровците ще ги взривят
54
10
 
1
 
! Отговори
Богомил преди 2 години
До КмУмнико, не ми прави внушения, а кажи колко книги изгори Сталин?Кажи и колко книги написани на украински от Шевченко и Гогол са изгорени? За щастие има и оцелели екземпляри. Ако ние бяхме в руската империя, днес Левски и Ботев щяха да са бандеровци(левскари или ботевисти)!
53
1
 
7
 
! Отговори
гост преди 2 години
Баси Пеевския *** дето бълва фейкове. Ал джазейра дава по-достоверни новини от вас бе ***. Много ви е високо 147-мо място по свобода на словото.
52
2
 
16
 
! Отговори
Ей несе спряхте преди 2 години
не се спряхте с тези партенки против Русия....
51
3
 
17
 
! Отговори
Опо преди 2 години
Абсолютно безопасна! По-добре руснаците да ги контролират! Онези диваци може да направят някоя глупост.
50
1
 
14
 
! Отговори
ЕС_Умира преди 2 години
Русия добре прави че охранява ядрените реактори - не знаем УкроФашистите на БайХуй и РозовитеТретополовиХюмнета какво могат да направят. ЗА БайХуй няма нищо по-добро от продължаване и ескалиране на напрежението в Европа - колкото е по-зле Европа толкова по-добре е за САЩ -чиста икономика! Макаците наОбонго искат да ядат, но не искат да работят. БайХуй Ще трябва да намери начин да ги храни! Една ядрена авария гарантира поне 100 години доставката на ГМО царевица от фалирал САШ на Европа!
49
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези дни ако изгрева е от север може и да не ставаме. Дано да не стане някоя беля там. Но ако стане най вероятно ще е саботаж на тези които сами си обстрелваха централата.
48
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"В Псковской области 8 марта проходили плановые учения российских военных на полигоне в Кислове в пригороде Пскова. Один из выпущенных там снарядов попал в жилой дом в деревне Писковичи в 10 километрах от полигона, где в момент выстрела находились Маргарита Васильева с мужем и двумя детьми." И за това Азовците са виновни мхм.... Те руснаците са много кадърни- грешка нямат.
47
4
 
25
 
! Отговори
Shark преди 2 години
За мен много по-безопасно е да са я руски ръце, отколкото в ръцете на фашистите от Азов, които нямат капка мозък и не се знае какво може да направят за да бъде обвинена Русия. Щом можаха да запалят хората в Одеса.....
46
1
 
10
 
! Отговори
Хайли лайкли преди 2 години
Повече е НЕопасна, отколкото обратното! Нали такава е англосаксонската риторика - Ползите са повече! Ама колко повече - *** че разбери! Така и тука! Свиквайте
45
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Целта е да бъдат обезопасени, за да не ги взривят азовците с цел да обвинят руската армия.
44
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
немога да разбера защо бг са против русия ваще пропаганди не ви ли дразнят вече и пак ви повтарям ще плачете че нема газ бборис отиде при путин и му падне на колене с думите ние бг сме послуши школо на ес простете ни на братя дайте ни газ за 258 дол
43
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След като Русия е произвела реакторите, значи знае всичко за тях, за разлика от макрон и разните му наблюдатели.
42
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците може да са всякакви, но няма да позволят ядрена катастрофа до себе си. Американците биха си позволи подобно нещо с идеята, че са далеко, както направиха с ковид, но им излезе крива сметката.
41
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Играта с огъня е опасна за нашето здраве. И това няма да завърши добре за Европа. Алчността и глупостта са погубили много човеци и държави. Русия се съпротивлява срещу глобализма и иска да избегне ролята на колония, която се опитват да й наложат САЩ и НАТО. Всички договори след 1945 са взривени, а Русия е обградена с натовски бази и войска. За това е войната и колкото да не ни се вярва, това е отбранителна война. И е начало на СВЕТОВНА, ЯДРЕНА война, ако разумът не се върне.
40
10
 
6
 
! Отговори
Dee Dee преди 2 години
"Колко опасна е стратегията на Русия да завладява ядрени реактори?" - Ами колко е опасно да пуснеш един невменяем без надзор в контролната станция на един АЕЦ, ей толкоз опасно е.
39
2
 
22
 
! Отговори
В. преди 2 години
Може би някой не помни, но Русия пое всички дългове на Украйна като някогашен член на СССР. И ги изгладува и робува на МВФ, СБ. Тези реактори са строени от СССР. Украйна трябваше да издаде ядрените оръжия по споразумението за неразпространение. Но реакторите си останаха актив на приятелска Украйна и допреди Майдана украинците имаха символични цени на тока и парното.
38
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
нека европа да каже благодаря на русия че им пазят обектите от бендеровците те с е опитаха на саботаж но не стана