Жълт код за валежи с гръмотевични бури е обявен за 21 области

Максималните температури ще са между 29° и 34°
23 юли 2024 07:27, Елка Василева
3
Жълт код за валежи с гръмотевични бури е обявен за 21 области
Снимка: архив, БГНЕС

Жълт код за интензивни валежи и гръмотевична активност е обявен за 21 областни на страната за 23 юли, съобщи НИМХ.

Предупреждението е в сила за областите Благоевград, Бургас, Велико Търново, Враца, Габрово, Кърджали, Ловеч, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Смолян, София – област, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен, Ямбол.

Очаква се на тези места да паднат локални валежи между 20 – 35 мм, а на отделни места да се развият гръмотевични бури с временни усилвания на вятъра и условия за градушки.

Въздушната маса над страната днес ще остане неустойчива. Отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на повече места в следобедните часове ще има краткотрайни валежи с гръмотевични бури. Има условия за градушки. Ще духа слаб, в източните райони до умерен вятър от североизток.

Максималните температури ще са между 29° и 34°, в София - около 29°. Атмосферното налягане слабо ще се повиши, но ще остане по-ниско от средното за месеца.

Над Черноморието ще се развива купеста, след обяд и купесто-дъждовна облачност. На места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са 29°-31°. Температурата на морската вода е 28°-29°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

В планините ще се развива купеста, около и след обяд и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Има условия за градушки. Ще духа умерен вятър север-североизток. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 24°, на 2000 метра - около 17°.  

През следващите два дни въздушната маса над страната ще остане неустойчива. В сряда температурите ще са без особена промяна – предимно между 29° и 34°.

В четвъртък с усилване на вятъра от северозапад ще нахлува относително по-хладен въздух и температурите ще се понижат – максималните в по-голямата част от страната ще са между 27° и 32°.

Ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, по-мощна след обяд в сряда и през нощта срещу четвъртък. На много места, главно в северозападната половина от страната, а в четвъртък през деня, главно в Централна и Източна България, както и в планините в Югозападна, ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Повишава се вероятността за временно интензивни и значителни по количество валежи. Ще има и градушки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: прогноза за времето
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какъв жълт код какви 5 лв.на небето няма ни едно облаче в Еленския балкан.
2
2
 
1
 
! Отговори
бай Онзи преди 1 месец
От НИМХ ви пожелават приятен ден ...
1
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е, хубав ден!