Тръмп смени тона: Оцеляването на Украйна е важно за САЩ

Накарайте Европа да се раздвижи, написа бившият президент
Обновена: 19 апр 2024 09:44 | 19 апр 2024 09:43, Елка Василева
92
Тръмп смени тона: Оцеляването на Украйна е важно за САЩ
Снимка: архив, БГНЕС

Доналд Тръмп каза, че оцеляването на Украйна е важно за САЩ, промяна в тона непосредствено преди контролираната от републиканците американска Камара на представителите да гласува помощ на стойност 61 милиарда долара, предаде Ройтерс.

Бившият президент на САЩ не одобри пакета, а посвети по-голямата част от публикацията си в своята платформа „Трут соушъл“ на несъгласието си, че европейските съюзници на Америка не отделят достатъчно средства за подкрепа на Украйна. Някои крайнодесни републиканци изтълкуваха поста на Тръмп като сигнал, че той се противопоставя на пакета помощ за Киев, въпреки че бившият президент не заяви това изрично.

Още по темата
Все пак публикацията изглежда като едно от първите признания на Тръмп, че оцеляването на Украйна е важно за САЩ от гледна точка на интересите за сигурността им.

Миналата година Тръмп отказа да каже в разговор по телевизия Си Ен Ен дали иска Украйна да спечели войната с Русия.

„Защо Европа не може да даде също толкова, колкото са парите, вложени от САЩ, за да помогнат на страна, която отчаяно се нуждае от тях?", написа вчера Тръмп в „Трут соушъл“.

„Както всички са на едно мнение, украинското оцеляване и сила трябва да бъде много по-важно за Европа, отколкото за нас, но също така е важно и за нас! Накарайте Европа да се раздвижи!“

Постът на Тръмп дойде ден, след като той похвали Полша на среща в „Тръмп тауър“ в Ню Йорк с полския президент Анджей Дуда. Бившият президент и полският лидер обсъдиха предложението на Дуда държавите от НАТО да изразходват най-малко 3% от своя брутен вътрешен продукт за отбранителни цели. В момента те са длъжни да харчат поне 2% от БВП за отбрана.

Председател на Камарата на представителите на САЩ – републиканецът Майк Джонсън, заяви, че Камарата ще гласува още в събота пакета помощ за Украйна въпреки яростните възражения на дясното крило сред съпартийците му.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от САЩ
Амбициите на Иран: Колко близо е Техеран до създаване на ядрено оръжие?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
3
 
10
 
! Отговори
Британски учЕн преди 3 седмици
Естествено че е важно, кой ще връща милиардите за патриоти, снаряди, танкови че и кеш директно им даваха да могат да си плащат заплатите и пенсиите.
41
4
 
13
 
! Отговори
Шопендар преди 3 седмици
Интереса клати феса,а запада има интерес да има войни.тръмп искаше да спре войната за два дни,но са намерили начин да го убедят да не го прави,и войната ще продължи до последния украинец
40
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Кураховско н-ние. В Красногоровка се водят насрещни боеве: ВС на РФ се опитват да надградят успеха от последните дни, а зомбитата се опитват да изтласкат руските бойци от позициите, които наскоро заеха. Н-ние Угледар. ВС на РФ продължава щурмът на Новомихайловка. Зомбакнацистишена държи западните покрайнини на н.м. и западните покрайнини на СНТ "Машиностроител" северно от н.м.. В южните покрайнини се водят ожесточени боеве.
39
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
През последните 24 часа не са регистрирани големи промени в н-ние Артемовск. Боевете се водят в източните покрайнини на Часов Яр, както и на северния и южния фланг. Авдеевское н-ние. Най-голямото настъпление на ВС на РФ в зоната на СВО за последните дни е регистрирано на северния фланг на н-нието. Руските бойци успяха да достигнат до Очеретино. Боевете се водят в покрайнините на н.м.. Освобождаването на това н.м. ще бъде дълго и много трудно за ВС на РФ.
38
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Купянско н-ние - без изменение. Водят се боеве северно от Синковка и в района на Табаевка. Лиманско н-ние. Локалните боеве продължават при Терни, Ямполовка и Торское. ЛБС не е претърпяла промени. Северское н-ние. Продължават опитите на ВС на РФ да пробият отбраната на зомбитата в отвала на варовата кариера. Малко на юг ВС на РФ се бият на подстъпите към Верхнекаменское, а малко по на юг руските бойци напредват към жп гара Вьемка.
37
6
 
9
 
! Отговори
Прав е преди 3 седмици
Тръмп пък ЕС: "дължите ми 400 милиарда за НАТО". ЕС заговори за собствена армия и производство на оръжие и НАТО и ам. оръжейници ще духат супата. Затова Тръмп иска да ни отслаби като ни кара да наливаме пари в изгубена война. Той е прав за себе си. Все му е тая за Украйна. Време е ЕС да си гледа интересите и реалностите. НАТО е минало.
36
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Украйна е отмъщение на САЩ за Сирия, там РФ умело парираха мераците на демократите за поредната избушена държава с убит президент. САЩ също частично постигнаха две от целите си, да наводнят ЕС с мигранти и терористи и да сложат ръка на петролните кладенци. Проклятието на арабските държави е, че се намират на територията на американския петрол... както мъдро се изразяват във Вашингтон. Поне успяха да заграбят петрола на Ирак и Либия.
35
12
 
3
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 седмици
Е не знам, Щатите нищо не спечелиха последните години...може и да има нещо дребно, дето не се сещам, но Русия за тия 10 години има много нлови територии с ново население и нови приятелски държави. Както Китай бе враг на Русия доскоро, така д ес са почти приятели. Русия се стабилизира в Сирия, не допусна Асад да бъде свален, въпреки зора на САЩ, Турция, Израел... Русия няма загуби последните години, то затова се и опитаха да и запорират средства, само че не стана точно така.
34
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Май нещо не четем с разбиране. От постовете на Тръмп не се разбира да е сменил тона, а само, че иска главният икономически конкурент на САЩ да бъде отслабен още повече като харчи пари за Украйна, затова напира, че му било важно. В постовете той не подстрекава САЩ да отделят повече за Украйна, а точно обратното ЕС да отделя и да се ангажира. Нищо не е казал за американска помощ. Какво е сменил, само мисирката си знае? Явно младото поколение е влязло в медиите.
33
6
 
7
 
! Отговори
Домбил Бомбасов преди 3 седмици
и са костана? тръмп се обяви като проукраински, арабите се обявиха на страната на израел, китай и сащ разделиха неква парса за електромобили и зелена енергия. иран се изниза от конфликта в украйна, помощниците на сепаратистите си искат парите, никой не иска да си играе с лавров и мара шекера. работата е изключително депресираща
32
3
 
3
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 седмици
До Бай Дрън клен, неуспех в афганистан е като ти бутнат берлинската стена и републиките обявят независимост, па земе та се окаже че неизчерпаемите ти ресурси не са точно твои.
31
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тръмп никога не е харесвал Европа. Като президент изброяваше основните врагове на Америка и те бяха No1 - Китай , No2-ЕС и No3-Русия . Колкото до оцеляването на Украйна - естествено, че е важно не само за Тръмп, но и за всеки американец - трябва да има една зона, която да разделя Русия от ЕС и тази зона да се контролира от тях (или от англичаните). По този начин ще изолира контактите между тях.
30
9
 
5
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 седмици
Вижте, последният успех на САЩ е отпреди 10 години, а именно Майдана. От тогава насам САЩ само губи войни, сдава територии. Афганистан, Ирак, Сирия, Африка...на път е провал и в Украйна. За какви помощи, за какви 5 лева говорят тия, като с 800 млрд. бюджет загубиха всички войни последните 10 години? Та това са 8 трилиона за 10 години и пак избягаха позорно от Афганистан!
29
5
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 седмици
едно от основните пера в предизборната кампания на тръмп беше "че ще намери работа" на хилядите единици бойна техника които са свръхпроизведени 90те години. ако зеленски вдигне белия флаг, ще си ги бие от главата. също както десетките хиляди наклепани ракети хоук от различни поколения
28
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
За Русия няма абсолютно никакво значение кой е президент на САЩ и Русия не се води от това. Целите които Русия постави декември 2021 ще бъдат постигнати в пълен размер.
27
8
 
8
 
! Отговори
Европеец преди 3 седмици
Ми то точно това е целта - войната и възстановяването след нея да остане проблем на Европа. Руснаците ще са си взели нови територии, Америкацните ще са заробили Украинците за десетилетия с дългове, а Европейците ще трябва да платят сметката.
26
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И него го натискат, притискат, изнудват всячески и той сменя тона. Човек е все пак. Но защо оцеляването на Украйна да е важно за САЩ? Къде е общото? 2 континента, различни култури и да си кажем, съвсем различни интереси. Все по-странно става.
25
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До запознат - пакетът помощи със сигурност ще мине, това е уговорено с републиканците, но пакетът е много мизерен в сравниение с това което иска фашисткия режим от Киев. Ще доведе само до допълнителна демилитаризация на личния състав на нацистите.
24
8
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 седмици
До запознат/ КОЙ ТИ КАЗА НА ТЕБЕ, ЧЕ ТОЧНО ТРЪМП ЩЕ Е ПРЕЗИДЕНТА :D ДОРИ АЗ НЕЗНАМ КОЙ ЩЕ СПЕЧЕЛИ В ФАЩ ИЗБОРИТЕ! ТОВА НЕ ТИ Е ТЕРОРУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ КЪДЕТО САМОЗВАНИТЕ ПУТИН ПОЛУЧАВАТ НАД 60 МИЛИОНА БРОЯ ГЛАСА ПО ИНТЕРНЕТ! БЕЗСРАМНИЦА :D
23
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
A какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?