Украйна и САЩ започнаха преговори за гаранции за сигурност

Членовете на Г-7 се споразумяха всяка държава да преговаря отделно
4 авг 2023 10:22, Елка Василева
60
Украйна и САЩ започнаха преговори за гаранции за сигурност
Снимка: архив, БГНЕС

Украйна и САЩ започнаха преговори, насочени към предоставяне на гаранции за сигурността на Киев, съобщи началникът на кабинета на президента Володимир Зеленски, в резултат на обещанията на страните от Г-7 на срещата на върха на НАТО миналия месец, предаде Ройтерс.

Още по темата
На Украйна беше съобщено, че Групата на седемте (Г-7) ще изготви и спазва гаранциите за сигурност и ще подпомогне укрепването на военните ѝ сили в контекста на 17-месечната инвазия на Русия в Украйна.

Правителството в Киев разглежда преговорите като междинен етап в очакване на присъединяването му към военния съюз на Организацията на Северноатлантическия договор. На срещата на върха във Вилнюс, Литва, лидерите на НАТО предложиха подкрепа на Украйна, но изключиха идеята за членство, докато не бъде решена кризата с войната с Русия.

Ръководителят на президентската администрация Андрий Ермак написа в Телеграм, че споразумението, постигнато във Вилнюс, е "основа за разработване на  съответните двустранни споразумения".

"Символично е, че Съединените щати - най-големият ни стратегически партньор - станаха първата държава, с която Украйна започна този процес", написа Ермак. "Чрез този процес ще създадем успешен модел за други партньори."

Членовете на Г-7 се споразумяха всяка държава да преговаря за споразумения.

Ермак потвърди позицията на Украйна, че гаранциите "ще укрепват Украйна по пътя към бъдещо членство в евроатлантическата общност, включително НАТО и Европейския съюз".

Ермак не каза къде се провеждат разговорите и кой участва в тях, но снимка, придружаваща публикацията му, го показва седнал на маса, която изглеждаше като намираща се в украинското президентство в Киев.
(БТА, Пламен Йотински)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
американски фашисти преговарят с украински фашисти
44
2
 
6
 
! Отговори
aZ-ът преди 9 месеца
Зеленото жужи не вдяна ли, че Запада няма да му води войните. Просто е.
43
4
 
12
 
! Отговори
сиромах преди 9 месеца
Много ми е интересно,защо не преговаряха с Русия относно гаранциите за сигурност?Защото планът не е да се осигури сигурност на Русия,а да се разбие страната с помощта на украинците!Затова Путин трябва да използува всичко за да осигури сигурност за руския народ!
42
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Време е да зарежем смрадливия петрол и да си караме автомобилите с вода по технологията на световният български гений Илия Вълков ЮЛ БРАУН
41
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Намериха си нова работа световните дипломати.20 години сега ще се разхождат из света да нищят Украинския проблем.
40
2
 
10
 
! Отговори
следвамехронологията преди 9 месеца
През зимата обешаваха на Зе-клоуна Абрамси, но казваха, че не могат да му ги дадат през март-април, защото имало разпутица. Лятото не му ги дадоха и обещават да му ги дадат през септември-октомври, когато отново ще настъпи разпутица. Разпутицата е като храстите и тръните през лятото- дежурно оправдание за неуспеха на контраофанзивата.
39
2
 
11
 
! Отговори
селянин преди 9 месеца
планът е нато да влезе във войната това е гаранция само дето натото голем страх
38
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
САЩ ПЛАНИРА ДА СЕ ПЛАСИРА В ЕВРОПА И ДА КОМАНДВА ЕС ЧРЕЗ ВОЙНАТА В УКРАЙНА, КОЕТО НЯМА ДА СТАНЕ.
37
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ама това ,което му обещаят на Зеленски някой не може да му го обещае обаче дали ще го изпълнят и дали имат възможността е друг въпрос.Дали обаче Путин ще се съобрази с тях е пък съвсем друго нещо.Като гледам ,че нямат излишни танкове за Украйна и излишно оръжия ,какви гаранции могат да дават ,а ония нека се напъват за две села и 5 ниви,колкото си искат.Като свършат украинците ,какво ще правят тогава не е ясно.
36
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
украйна губи войната
35
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Всякакви военни секретни програми за разработка на технологии, които не са контролирани от конгреса и пентагона са в нарушение на конституцията им и ще бъдат обявени за незаконни. Но тези среди притежават огромни богатства, извънземни технологии и на практика са държава в държавата. Затова едно от средствата за поставянето им под контрол очевидно е смяната на долара с нова валута.
34
1
 
7
 
! Отговори
Чак сега разбрах преди 9 месеца
защо е тая истерия по медиите парла-мента около домашното насилие
33
1
 
6
 
! Отговори
опс! преди 9 месеца
Въпросът е: сега ще даваме, или само ще обещаваме? Отговорът? ...Ами той е ясен на всички... от много обещания , глава не боли!
32
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А какво става с контранастъплението?
31
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен 11 преди 9 месеца
27 "сън ли бе,или те имам"има, една българска песен,че и твоята работа,с руския военен кораб.
30
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тея съвсем откачиха :) Ще водят преговори помежду си, след като изобщо не са страна в конфликта. Егати ***! Ами Русия ако каже, че не се интересува нито от тяхното мнение, нито от гаранциите им, тогава какво ще направи Г-7, че не ми е много ясно? Освен да заклеймят публично нежеланието на Путин да им играе по свирката, друго надали ще могат да направят...
29
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Значи ще започват да изтъргуват Украйна с руснаците и така както изглежда от Украйна ще остане едно малко парче земя пълно с бандеровци дето само ще викат Слава Украйна,а природните ресурси и предприятията ще си останат при руснаците....на печелившите честито..
28
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Там в момента текат слушания в сената за секретните военни разработки на база на катастрофирали летящи чинии -- изводите са че 1956 -1960 година в сащ е извършен тих преврат, истинската власт е взета от военно-промишления комплекс и свързани с него компании. Демокрация в сащ оттогава не съществува, освен бутафорна.
27
1
 
16
 
! Отговори
Реджо преди 9 месеца
Краварите вече са купили 50% от територията на О,У,срайна,гаранциите са ясни,камък върху камъкняма да остане,само пепел...!
26
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
По скоро преговори с хегемона за смяната на Зеленски, защото офанзивата му се изгуби в прахта на житните поля, а наесен ще потъне в калта, с това и милиардите дадени му под формата на оръжия.