Защо Тръмп дава Deutsche Bank на съд?

Ще се опита да попречи на банката да сътрудничи на Конгреса
Обновена: 30 апр 2019 14:59 | 30 апр 2019 14:30, Бойчо Попов
11
Защо Тръмп дава Deutsche Bank на съд?
снимка: Ройтерс

 Финансите ми са червена линия. Това заяви американският президент Доналд Тръмп малко след влизането си в Белия дом. Индиректно той предупреди, че би било по-добре никому да не хрумва да се бърка там. Сега, почти две години по-късно явно той е на мнение, че тази линия е премината.

Американският президент заведе дело срещу Deutsche Bank. По този начин той иска да попречи на базираната във Франкфурт финансова компания да предаде финансови документи на демократите в Конгреса. Съдебният процес е отнесен до съда в Ню Йорк в понеделник, твърди британският Financial Times.

Към делото на президента на САЩ се присъединяват и децата на Тръмп - Доналд младши, Ерик и Иванка, както и няколко компании, включително и Trump Organisation. В допълнение президентското семейство е завело дело и срещу американската банка Capital One, пояснява още вестникът.

Според New York Times JPMorgan Chase, Bank of America и Citigroup също трябва да предоставят документация.

„Призовките бяха подадени, за да се претърсят всички подробности за финансите, бизнеса и личната информация на президента и неговото семейство и да се нанесат политически щети на Тръмп", се казва в жалбата, цитирана от Financial Times.

Демократите в Конгреса на САЩ изискват документи от Deutsche Bank и други финансови институции като част от разследването на финансовите дела на американския президент Доналд Тръмп. При това става дума за въпроса дали други държави са се опитали да повлияят на американската политика.

Демократите, които държат мнозинството в Камарата на представителите, разследват финансовите дела на президента във връзка с твърденията за евентуална корупция, политическа намеса от страна на Русия и подозрения за данъчни измами.

Комисиите за тайните служби и финанси в Камарата на представителите, водени от демократите Адам Шиф и Максин Уотърс, са изпратили призовки в банките. Със съдебния процес сега семейството на Тръмп се стреми да анулира исканията, като целта е да се предотврати сътрудничеството между банките и комисиите.

Уотърс наскоро обяви, че нейните адвокати работят с Deutsche Bank, за да обсъдят какви документи могат да бъдат предадени. За да се предотврати необходимостта комисиите да се занимават с прекалено много данни, обикновено е необходимо да се прецени точно коя информация може или не може да бъде от значение. Без съдебно решение Deutsche Bank бе решила да предостави документи на комисиите на 6 май.

„Ние оставаме ангажирани с предоставянето на агенции и комисии на адекватна информация и ще изпълним съдебна заповед по отношение на това разследване", заяви Deutsche Bank в изявление.

Дали делото ще е успешно, не е ясно. В ранните си оценки цитирани от американските медии експерти стигат до заключението, че законодателството може да се тълкува повече в полза на Конгреса. Председателите на комисии Уотърс и Шиф са оптимисти. Тръмп ще „открие, че Конгресът не може да бъде държан далече от конституционните си отговорности", казаха те.

Но делото може да блокира разследването поне за известно време. Адвокатите на Тръмп обвиняват комисиите, че е трябвало да информират президента за призовките и да изпратят копия. Вместо това семейство Тръмп е получило тази информация чрез Deutsche Bank.

Целия анализ четете в Investor.bg!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: Доналд Тръмп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами те американците непрекъснато налагат глоби на Дойчебанк, досега над $12млрд за какво ли не: за нарушаване на наложени американски санкции на Иран, Судан, Сирия и др, за Либор и Фани Мае, за пране на пари с руснаци, за ипотечната криза и каквото там още могат да измислят. Изглежда затова Дойче банк е толкова отзивчива да представя информация, иначе току виж пак им наложили някоя глоба.
8
2
 
7
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Падне ли тръмп със щатите е свършено.
7
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
укриване на приходи.
6
6
 
10
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Всъщност всяка сделка може да се разглежда като скрито финансиране на някого от някой. Демократите прекрачват един праг, от който няма връщане. Следва тотален контрол над бизнеса. Най вероятно Дойче Бaнк е основен гарант по сделките между американски и европейски играчи и тя се оказва на мушката. Но трябва демократите да се замислят дали не отварят кутията на Пандора.
5
20
 
5
 
! Отговори
agr преди 5 години
След като иска да скрие информацията-значи наистина е получавал пари от Жужин, руски петродоларчета!!! Ще се докаже и това, че Жужин е организирал целия ресурс на ФСБ, фабриката за *** на Пригожин и ГРУ само за да бъде избран оранжевият *** за президент!! По подобна схема у нас, руските негодяи ни сложиха за преЦедент ГУМЕН гАдев!!!
4
3
 
16
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Германия отказа да закупи F35 и хоп, веднага дело срещу банката им. Предишния път щяха да строят Северен поток и хоп, веднага дизелгейт. Всеки път като не слушат дойчовците Големият им любим стратегически "партньор" ги ошамарва яко.
3
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега и на децата ще стане ясно, че ползва служебното си пложение за да влияе на съда, чист мошеник е Тръмп. Да зaваде дело в европейски съд що във САЩ ще ги съди. Плюс туй там демократите са го емнали да го следят за корупция и той си го изкарва на банката, че им дала информация. И още нещо щом Тръмп е голям патриот защо си държи парите в немска банка ?
2
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
туй луд0то направо ми омръзна. Американците и те горките търпят тикBа и те като нас
1
2
 
15
 
! Отговори
BG преди 5 години
Решил е да си го върне заради "осоленото" злато. През 2011 немците си искат окупационното злато от втората световна война, което е задигнато от американците и се пази във Форт Нокс. След като получават първата пратка със злато решават да го проверят и се оказало че 35% от кюлчетата са пълни с волфрам.