Украйна спря да издава паспорти на подлежащите на мобилизация зад граница

Недоволни блокират посолствата
26 апр 2024 13:25, Стела Стоянова
326
Украйна спря да издава паспорти на подлежащите на мобилизация зад граница
Снимка БГНЕС, архив

Украинското правителство забрани да се оказват консулски услуги на мъже на възраст между 18 и 60 г., които подлежат на мобилизация. Те няма да могат да получат нов украински паспорт или да удължат срока на международния си паспорт в дипломатическите представителства зад граница. Това ще може да става само в териториално подразделение на Държавната миграционна служба на Украйна, съобщават украинските медии.

Спира се изпращанането на паспорти на такива граждани в дипломатическите представителства на Украйна в чужбина. Ограниченията не засягат гражданите, които имат право да пресичат границата по време на военното положение, което бе въведено в страната след началото на войната, пише "Сега".

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба потвърди, че лично е разпоредил забраната. Той отбеляза, че пребиваването в чужбина "не освобождава граждина от задълженията пред родината" и нарече ограниченията "мерки по възстановяване на справедливото отношение към мъжете в мобилизационна възраст в Украйна и в чужбина". "Ако тези хора смятат, че някой там, далече на фронта, ще воюва и отдава своя живот за тази държава, а друг ще си седи зад граница, но ще получава услуги от тази държава - това не работи така", каза той.

Ограниченията са въведени във връзка с приетия наскоро закон за мобилизацията, който ще влезе в сила на 18 май. Документът предвижда военнозадължените украинци да не могат да получават услуги в консулствата зад граница, ако не се актуализирали военно-отчетните си документи.

Още по темата

Разпореждането доведе до огромни опашки от желаещи да получат международен паспорт пред посолствата на Украйна във Варшава и Прага. В социалните мрежи се разпространяват видеа от конфликти между недоволни и служители на посолства и консулства. На 24 април около 300 украинци блокираха работата на центъра за документи във Варшава. Според полски и украински медии много от тях са получили съобщения, че документите им са готови, но когато са отишли да ги получат, им е отказано с различни мотиви. Част от украинците са прекарали цялата нощ на опашка пред посолстсвото, пише AFP.

Юристи и правозащитници, анкетирани от Deutsche Welle, прогнозирират, че след приемането на закона за мобилизацията, въвеждането на ограничения и глоби украинските власти ще се сблъскат с лавина от съдебни искове за непропорционалната строгост на мерките. Изпълнителният директор на украинския Хелзински комитет по правата на човека Александър Павличенко смята, че заради проблемите с консулските услуги много украинци, които не искат да воюват, ще се опитат да получат друго гражданство или статут на бежанци. При това събеседниците на Deutsche Welle се съмняват, че проблемите с консулските услуги ще спрат онези, които искат да избягат от Украйна, за да не воюват.

Експерти смятат, че ограниченията ще ударят и по полската икономика. Много граждани на Украйна, които попадат под ограниченията и работят в полски предприятия, рискуват да се окажат фактически нелегални, отбелязва RMF FM. По данни на Eurostat, след началото на войната около 4.3 млн. украинци, в това число 860 000 възрастни мъже, са се преместили в страни от ЕС. Полша е на второ място след Германия по приети украинци - тя е дала временно убежище на около 950 000 души.

Властите на Полша заявиха готовност да помогнат на Украйна да си върне мъжете в мобилизационна възраст. "Аз мисля, че много поляци се възмущават, когато виждат млади украинци в хотелите и заведенията, а слушат колко много правим, за да помогнем на Украйна", заяви военният министър на Полша Владислав Косиняк-Камиш. Той не уточни какви мерки ще бъдат предприети, но отбеляза, че е "възможна всякаква помощ".

Министърът на отбраната на Литва Лауринас Кащюнас също изрази готовност да помогне на Украйна в това отношение. Той отбеляза, че литовските власти ще следят какво ще предприеме Полша. "Разбира се, никой не се готви да ги събира и извозва в Украйна - това няма да се случи. Но могат да се въведат ограничения в социалните помощи, разрешенията за работа, други документи - това са варианти, които чувам и от полска страна", добави той.

В Германия украинците бежанци могат да останат с просрочени документи, пише Deutsche Welle, като се позова на представител на германското правителство. При получаване или удължаване на временните разрешения за пребиваване в Германия не е задължително кандидатът да има действащ паспорт. Важното е германските власти да могат да удостоверят личността на човека. В изключителни случаи при отказ на гражданин на Украйна да бъде издаден или удължен паспорта на основание, че той подлежи на мобилизация, германските власти могатда му издадат временен документ, който да му даде възможност да пътува зад граница, твърди източникът на DW.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


326
Още от Избори 2024
Първан Симеонов: Борисов е на плюс, всички се борят за любовта му
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
261
0
 
3
 
! Отговори
До 276 и 275 преди 3 седмици
Продължавай да мечтаеш ;)
260
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Запада държи укр на системи понеже ако ги подсили екста ударно укр са луди глави и ще запалят цялата Москва и питера за 0 време.Тактиката е бавно и полека-да му тече кръвта на рус грухнеее докато само подвие крак.А и западат не желае края на Русия.Иска само тя да е азиатска провинция.Нищо повече.;)
259
17
 
4
 
! Отговори
100% преди 3 седмици
Руския агресор ще бъде разгромен ако ще и на територията на Европа да е ,но ще го спрат ! И на европеиците не им се воюва но наемници ще се намерят и със толкова мощна авиация няма да е проблем да се разбият руските пълчища !
258
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И като не дава паспорти сигурно немогат да минат границата нелегално ли? Тоя евреин тотално изкулурига.
257
1
 
13
 
! Отговори
До 269 преди 3 седмици
Е да во хората Не отиват на фронта в Украйна а бягат от там! 10 милиона украинци! Ти също бягаш от фронта в Украйна иначе щеше да си там да побеждаваш Русия ;)
256
2
 
22
 
! Отговори
В ЕС има преди 3 седмици
Повече украински дезертйори - 3 милиона отколкото войници в украинската армия- 600 000 хиляди! Плюс още 1,5 милиона избягали в Русия! Очевидно мнозинството от украинците НЕ подкрепят тази война и нейното продължаване!
255
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ако трябва освен пари и оръжия и хора ще отидат.По добре да се воюва там отколкото да се чака руската паплч да дойде тук да граби ,разрушава и руши.И това ще стане ако и когато е нужно
254
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Стойки само за парлама за пред спонсорите. На всички е ясно, че няма да успее да ги върне на фронта по този начин. Да очакваме в скоро време зелето да започне да хленчи освен за пари и оръжия и за хора от ЕС и САЩ. Глупавите ще му се вържат на номерата.
253
1
 
12
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 3 седмици
До Анонимен: Пак си се объркал ,невежий краварофилецо!КСамо краварите воюват с босоноги хуси и палестници.Дори Ким чун ги прави на мармалад и ги кара да вият на умрело.
252
19
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Русия е най голямата дупка за живеене.Да нямаш кенф в къщи в 21 век.Пази боже да зависи бъдещето ми от такава сгн
251
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Украйна вече е в миналото
250
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Развъдника на фашистка зараза Уссрана трябва и ще бъде изпепелен.
249
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Руските ми жи турр ки тихо плачат.Не могат да преживеят новите 61 млрд$.Дребни душици свикнали само да заграбва и воюват само и единствено с по слаби от себе си.Нещстнци жалки
248
1
 
16
 
! Отговори
Приятел преди 3 седмици
Слава на Русия! Вън краварите от страната ни! ФАЩ веднага да ни върнат златните мини и парите за ненужните стари хвърчила , и ще сме в топ 5 на ЕС!Подаряваме им Тиквата ,Киро ,Пеевски и бонус- Тагаренко.Вън краварите от страната ни!
247
11
 
2
 
! Отговори
До 254 преди 3 седмици
В усрията има 2 града-питера и москоу.Всичко др е глад и мизерия та е нормално за стават салдати за по 1000 Евро на месец.Кой само ще остане да работи в блатото е въпроса
246
13
 
2
 
! Отговори
Скоро ще свършат преди 3 седмици
Клошарите от съветските републики и като почнат да събират младежи от Ленинград и Москва друга песен ще запеят !
245
1
 
14
 
! Отговори
Руснаците преди 3 седмици
Защитават суверенитета и свободата на родината си, украинците защитават некакви си европейски ценности и печалбата на Военно Промишления комплекс на САЩ и Нато!!
244
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Слава Украине.Хероям слава.Дано русия се превърне в кло ааа ка та на Азия защото Европа ще я гледат само на снимка
243
3
 
12
 
! Отговори
До 247 преди 3 седмици
В Русия всеки ден се явяват 3 000 доброволци! Няма задържителна мобилизация а платен договор! Който иска може да напусне Русия защото границите са и отворени! Консулските служби не ти отказват паспорт също!
242
6
 
1
 
! Отговори
До 249 преди 3 седмици
Тези глупости ги има във всяка пропаганда ! А ти си слуга на пиещите каналин !