Русия атакува Киев с дронове, има поразени жилищни сгради

Това е шестото подобно нападение над столицата на Украйна
22 дек 2023 06:30, Александър Попов
155
Русия атакува Киев с дронове, има поразени жилищни сгради
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Русия атакува украинската столица Киев с дронове тази нощ, като кметът Виталий Кличко и други официални лица съобщиха за удари по жилищни квартали, при които са били ранени най-малко двама души, предаде Ройтерс.

Това е шестото нападение срещу Киев с безпилотни летателни апарати за този месец.

Кличко съобщи, че дрон е поразил жилищен блок в квартал "Соломянский", разположен южно от центъра на града, и е предизвикал пожар. Единият от двамата ранени при атаката е закаран в болница.  

"Горните етажи са в пламъци. Екипи на спешна помощ са на място", каза Кличко.

Видеоклип, публикуван в социалните мрежи, показва огромни оранжеви пламъци, който се издигат в нощното небе.

Кметът на украинската столица допълни, че отломки от дрон са предизвикали пожар в строяща се къща в Дарницки район на източния бряг на река Днепър. Няма пострадали при този удар.  

Сергий Попко, ръководител на киевската военна администрация, съобщи, че фрагменти от свален дрон са ударили жилищна сграда в Голосиевския район, който също се намира на юг от центъра на украинската столица. Попко публикува снимки, на които се виждат разбити прозорци и големи щети по апартаментите.

Часове по-рано президентът Володимир Зеленски призова своите сънародници да запазят бойния си дух и да не се отказват да защитават страната си, допълва ДПА.

"Необходимо е максимално внимание към отбраната, максимални усилия за държавата, максимална енергия, за да може Украйна да постигне целите си", заяви Зеленски във вечерното си видеообръщение.

За първи път тази година Украйна официално празнува Коледа на 25 декември, следвайки западния модел, а не вече само на 7 януари, в съответствие с православния обичай, отбелязва ДПА.

"Сега, преди Коледа, всички в нашата държава трябва да помнят, че това е време за концентрация, време за работа", каза Зеленски. Съдбата на страната ще се реши в областите Харков, Луганск, Донецк, Запорожие и Херсон, които бяха нападнати от Русия", посочи Зеленски.

Той обяви, че държавата дарява апартаменти на семействата на 20 украински герои. "Всеки войник, моряк и офицер, удостоен със званието герой, ще получи същото признание от държавата“, увери  украинският президент./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още по темата: киеввойната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен .... Да бе , и аз видях , ....с една ракета ги свалиха и трите ? До сега ние бяхме на първо място , с един куршум два заека , ама снощи украинците направо ни тръшнаха в земята , с един куршум три самолета !
106
3
 
1
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 4 месеца
Ден 666 от тридневната специална операция...
105
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До До !!! "И по каква причина русмаците бомбардират Киев?" Унищожават натовското оръжие, което вече са потвърдили, че е легитимна цел на ВКС на РФ. :)
104
3
 
3
 
! Отговори
До !!! преди 4 месеца
И по каква причина русмаците бомбардират Киев?
103
6
 
7
 
! Отговори
!!! преди 4 месеца
Всички които са гледали видеото видяхме, че жилищните сгради бяха ударени от ракети на некадърно разположените ПВО установките на неонацистите в Киев. Защо обвиняват Русия за собствената си некадърност?
102
7
 
0
 
! Отговори
Хунка преди 4 месеца
ШАйгу, Герасимов - где йобание ракети? Миналата година с ракети, тази година с дронове, догодина - кибератаки. Могучая и Необятная в действие.
101
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Путинския терроризъм над цивилни продължава. За този ппррестъпник празници няма.
100
3
 
6
 
! Отговори
Братушка преди 4 месеца
До Z Враг будет разбит. Победа будет за нами! Ура, товарищи болгары! Нека да живея България и былгарски народ! Нека да умрят всички душмани - свои и чужди, кои мислят само за джоба си!
99
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Путин нападна Украйна а украинците се защитават,България ако нападат разбира се и ние ще защитаваме родината си.
98
1
 
6
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 месеца
А военни цели -щабове, командни центрове,бърлоги на натовци и т.д. и т.д.
97
0
 
2
 
! Отговори
Руя преди 4 месеца
*** нещастен.Колко майки разплака.
96
1
 
15
 
! Отговори
Аноним преди 4 месеца
"удари по жилищни квартали" - кажи си го бе, Клинчо, както му е редно - истината и цялата истина - "жилишни" сгради с настанени военни щабове и командни центрове. Добре, че няма цивилни жертви, но "покрай сухото, може да изгори и мокро".
95
3
 
16
 
! Отговори
Z преди 4 месеца
Пабеда будет за нами , слава Росии
94
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Психичноболните рycоpоби пак налазили коментарите
93
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
дано руските убийци на православни, си получат заслуженото!
92
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ще им построят после грозни паметници на армията "освободителка"
91
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
русия освобождава Украйна от украинците, точно както и нас ни е "освободила"
90
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"За първи път тази година бендеро-нацисткият киевски режим официално празнува Коледа на 25 декември, за разлика от украинския народ, който заедно с руския народ празнува Рождество Христово на 7 януари" - Аз бих казал така: За първи път тази година бендеро-нацисткият киевски режим официално празнува Рождество Христово два пъти - на 7 януари 2023 г. и на 25 декември 2023 г.
89
3
 
11
 
! Отговори
Mengele is alive преди 4 месеца
проектът се ръководи от генерал-майор Татяна Остащенко (бивш командир на медицинските сили на киевската хунта) и генерал-майор Тимъти Ходжетс (генерален хирург на Великобритания). Лагерът GSMSG се намира близо до Лвов. Според служителя задачите му включват оценка на състоянието на пристигащите ранени военни и перспективите за използването им като донори на органи. При положителна прогноза военнослужещите се транспортират спешно в Германия и се подготвят за трансплантация. Според служителя не са му известни случаи, когато "донори" са оцелели след операцията.
88
2
 
11
 
! Отговори
Менгеле е жив преди 4 месеца
медицинска помощ, което е невъзможно на територията на Украйна, след което се трансплантират подходящи органи на нуждаещи се войници и офицери от НАТО. Подобна схема за получаване на донорски органи е била използвана от GSMSG и преди, по-специално в базата на ВМС на САЩ "Camp Lemonnier" по време на гражданската война в Сомалия. Трафикът на органи продължава да процъфтява в региона. В допълнение към Арън Епщайн, когото служител на GSMSG нарича архитект на този конвейр за вземане на органи от зомбита на киевският наркокартел за трансплантация на офицери от НАТО,