Украйна с безмилостен натиск върху отстъпващите руски сили

Кремъл в затруднение да намери отговор на голямото си военно поражение
13 сеп 2022 13:40, Елка Василева
546
Украйна с безмилостен натиск върху отстъпващите руски сили
Снимка: архив, БГНЕС

Украинските войски и днес продължават да оказват безмилостен натиск върху отстъпващите руски сили, опитвайки се да задържат внезапно набраната скорост на офанзивата, която доведе до големи териториални придобивки и неочакван натиск върху Кремъл, пише Асошиейтед прес.

Още по темата
От най-високите сгради, останали в частично разрушените градове около втория по големина украински град Харков, се развяват нови жълто-сини знамена, а украинските войници проверяват изпепелени руски танкове, останали по пътя.

"От началото на септември до днес нашите войници вече освободиха повече от 6000 кв. км от територията на Украйна - в източната и южната част. Придвижването на нашите войски продължава", заяви украинският президент Володимир Зеленски в нощното си обръщение късно вчера.

Много от твърденията за военни успехи не могат да бъдат проверени независимо.

Британското разузнаване засегна болен нерв на Русия, като заяви, че една от главните сили на Москва - 1-ва гвардейска танкова армия – е  понесла "сериозни загуби" по време на инвазията и че "конвенционалните сили на Русия, предназначени за противодействие на НАТО, са силно отслабени. Възстановяването на този потенциал на Русия вероятно ще отнеме години".

Отстъплението обаче не попречи на Русия да обстрелва украинските позиции. Рано днес при руски обстрел на град Лозова в Харковска област загинаха трима души и девет бяха ранени, съобщи областният управител Олег Синегубов.

Районът на Никопол, който се намира от другата страна на река Днепър срещу Запорожката АЕЦ, е бил обстрелван шест пъти през нощта, но няма съобщения за пострадали, каза областният управител Валентин Резниченко. Продължаващият обстрел постави най-голямото ядрено съоръжение в Европа в несигурно положение.

Зеленски специално разкритикува Русия, че при нападенията си през последните дни взема на прицел енергийната инфраструктура. "Стотици и хиляди украинци се оказаха на тъмно - без електричество. Къщи, болници, училища, комунална инфраструктура. обекти, които нямат абсолютно нищо общо с инфраструктурата на въоръжените сили на нашата страна".

Той заяви, че това може да сочи само към едно нещо. "Това е знак за отчаянието на тези, които са планирали тази война. Така те реагират на поражението на руските сили в Харковска област. Те не могат да направят нищо на нашите герои на бойното поле".

Украинското военно разузнаване заяви, че руските войски масово се предават. Съветник на украинския президент каза, че военнопленниците са толкова много, че в страната няма място за настаняването им.

Контраофанзивата постави Кремъл в затруднение да намери отговор на най-голямото си военно поражение в Украйна, откакто руските сили се оттеглиха от районите край Киев след неуспешен опит да превземат столицата в началото на инвазията.

Руското министерство на отбраната призна за неуспеха с карта, която показа, че войските му са изтласкани назад в тясна ивица земя на границата с Русия -  мълчаливо признание за големите украински успехи.

Все още не е ясно дали украинската внезапна атака може да означава повратна точка във войната. И преди е имало промени в хода на събитията, но рядко с толкова голям и изненадващ обхват.

Някои в Русия обвиниха западните оръжия и изтребители за загубите.

"Не Украйна нападна Изюм, а НАТО“,  гласи заглавие в подкрепяния от държавата вестник "Комсомолская правда", отнасящо се до един от районите, от който Русия заяви, че е изтеглила войските си.

На друго място жителите на руско село, намиращо се точно от другата страна на границата с Украйна, са били евакуирани, след като при обстрел от страна на украинските войски е загинал един човек, съобщи руската агенция ТАСС.

В публикацията се цитира ръководителят на местната администрация в Логачевка, който казва, че украинските войски са открили огън по граничен контролно-пропускателен пункт.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


546
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
361
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато руската армия отстъпваше, Путин откри най-голямото в Европа виенско колело, което ... веднага спря
360
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Maчкай!
359
3
 
11
 
! Отговори
БАХ МАА МУ преди 2 години
БАХ МАА МУБАХ МАА МУБАХ МАА МУБАХ МАА МУБАХ МАА МУБАХ МАА МУБАХ МАА МУБАХ МАА МУБАХ МАА МУБАХ МАА МУ БАХ МАА МУ
358
24
 
18
 
! Отговори
За голямо съжаление преди 2 години
Почти всички са зонмбирани и тук, особено малките проукраински *** чета и Глигли готвача доброволеца ще става депутат!
357
7
 
31
 
! Отговори
ДумкайСеВГърба преди 2 години
Тоз отдолу твърди че укрите понасяли по 800 жертви дневно.. Как ве братле, аз не си го представям рашките бягайки през глава захвърляйки оръжия и машини по полетата да избият 800 огладнели нинджи , с голи ръце ли ги избихте или Кремъл хвърля кинжали и искандери по пехота. Безаналогов бягащ позор. Укрите ви благодарят за над 100те изоставени танка бонус, но половината били с проблеми .
356
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Минските простотии са един фарс в който участва самата Изперкел!
355
12
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Безаналоговите бягат през глава, изоставящи перални и тоалетни чинии зад гърба си!
354
13
 
25
 
! Отговори
българин преди 2 години
А на Украйна и се гарантира териториялна независимост и недосегаемост ако се откаже от полагащата и се част от атомния арсенал на СССР... Американците изпълняват техните задължение по този договор. Агресорите са от изток...
353
44
 
23
 
! Отговори
Война можеше да няма преди 2 години
Украйна можеше да избегне войната и да задържи Донбас и Луганск ако спазваше Минските съглашения - изтегляне на тежките оръжия от т.н. линия на разделение, даване на специален статут на Донбас и Луганск, отказ от членство в НАТО. Можеше,но не го направи. Осем години обстрел, намерения за създаване на атомно оръжие, лаборатории за биологично оръжие. Войната вече не можеше да не започне. Сега Заленски е отворил уста като хипопотам иска оръжие вместо мир. А така ще има още жертви и разрушения.
352
6
 
7
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 2 години
До Анонимен 417: Не намесвай Левски и Ботев в спекуациите си. Дори и в тролването трябва да има някакви граници.
351
14
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Следва изчистване: Мда следва :) Но на руските бандюги - https://liveuamap - Дано изчистят и всичката руска гмет тука ... като митрафанова, копейкин , чорапи и всякакви такива елементи които както са казвали ЛЕВСКИ и БОТЕВ работят против БЪЛГАРИЯ
350
12
 
38
 
! Отговори
Следва изчистване преди 2 години
Колкото повече удари нанасят руските варвари в Украйна, толкова повече Груз 200 ще им се връща обратно в Русия! Засега от Кремъл демонстрират ,че не им пука дали ще загинат сто ,или двеста хиляди! Войната в Украйна ще продължи, докато и на последният крепостен мужик не му хрумне през промития мозък, че нещо не е наред в тази война! Пардон, "военна операция"!
349
6
 
27
 
! Отговори
Power Sol преди 2 години
До Следва изчистване: Ти още ли вярваш на ТАСС и руските канали телеграм :) ? Ако вярваш кажи каква цигара е пушил моряка от кораба масква преди да я метне някъде по палубата и да гръмне кораба :) Хахахаххахахахах. = Може би Лъки Страйк ?
348
22
 
9
 
! Отговори
Следва изчистване преди 2 години
Руските войски нанасят масирани удари по части на украинската армия във всички оперативни зони, заяви във вторник говорителят на руското МО Игор Конашенков.В резултат на ударите ежедневните загуби на украински военнослужещи и чуждестранни бойци надхвърлят 800 души убити и ранени.Унищожени са пет склада с ракетно-артилерийско оръжие и боеприпаси, каза той.
347
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички знаят, че украинците са козли
346
33
 
14
 
! Отговори
Малко за политика преди 2 години
Русофобските т.ролове няколко дни ще са в еуфория докато разберат, че новините за настъпление, които медиите им представят, са от преди няколко дни. След това, когато вече не може да се скрие, че укронацистите вече не настъпват и търпят големи загуби, ще има тишина. А Зеленски ще мине на друга тема - обстрел на АЕЦ Запорожие и визите за руски туристи
345
17
 
7
 
! Отговори
21 преди 2 години
До ПОЛК АЗОВ Ще гонuм opкuтe до Урал!" Дано не дойде време, да си гоните топките по Витошка.. заради рендосани фобаци, като теб .
344
26
 
14
 
! Отговори
Какво следва преди 2 години
Скоро укронацистите ще си покажат гърба. Досега поне 4000 от контраатаката са се отправили към оня свят. Тези, които успеят да се оттеглят зад Днепър могат да се считат за щастливци.
343
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СЪБИТИЯТА С БЛЯСКАВИТЕ КОНТРА И РЕКОНТРА ОФАНЗИВИ МИ ПРИЛИЧАТ НА ВОЙНАТА ИРАН-ИРАК ОТ 80-ТЕ ГОДИНИ МЕСТЯТ ПЯСЪКА И НИЩО ПОВЕЧЕ !!...
342
5
 
11
 
! Отговори
Голямата Чистка преди 2 години
в подмосковието са заведени рекорден брой дела за държавна измяна. днес за предател бе обявен и мениджърът на производителя на самолета Миг.