Търсят се: 500 000 работници. Шивачи, шофьори, заварчици!

Най-търсени при висшистите: Лекари, учители, медсестри
Обновена: 12 ное 2018 18:18 | 12 ное 2018 16:30,
360
Търсят се: 500 000 работници. Шивачи, шофьори, заварчици!
Снимка: архив Reuters

500 000 работници няма да достигат на бизнеса в следващите пет години. Първата карта на нужната работна ръка разкрива още, че в Търговище ще имат нужда от библиотекари, във Велико Търново пък от гладачи.

Едва 32,4% от работодателите посочват като необходима дигиталната компетентност на персонала.

Шивачки, шофьори и продавачи ще са най-нужни на бизнеса в следващите 5 г. Традиционно ще се търсят и строители, заварчици и касиери. Това показва проучване на Агенцията по заетостта сред шефовете на 5012 компании. Ще има нужда и от бармани, сервитьори и готвачи, пише "24 часа".

Въпреки развитието на технологиите основният глад според самите работодатели ще са професиите, свързани с правоспособност - шофьори за камиони и международни превози, трактористи, комбайнери, багеристи, кранисти, огняри, заварчици, спасители, капитан на кораб, щурман и др.

При висшистите най-търсени ще са учителите, лекарите и медицинските сестри. Следват библиотекари, журналисти, инженери, юристи, финансисти, психолози и пр.

Повечето работодатели се нуждаят от средноквалифициран персонал за индустрията и строителството.

Така в София най-търсени ще са водачите на тежкотоварна техника, продавачи и машинни оператори по шиене. Работодателите са заявили и нужда от IT специалисти, счетоводители и от фитнес инструктори.

В Пловдив шивачите оглавяват дефицитните професии, след тях са учителите и машинните оператори.

В Бургас ще се търсят предимно сервитьори и кадри за туризма, докато във Варна това ще са шофьорите. По морето дефицит ще са и професиите в сферата на кораборемонта и морското дело.

Гладачи ще са нужни във Велико Търново и Русе, а дърводелски работници в Габрово, Пазарджик, Сливен и Шумен. Котелисти пък ще са нужни в Плевен, саяджии в Разград и библиотекари в Търговище.

Част от работодателите обаче не могат да си прогнозират нуждата от бъдещи кадри заради навлизането на роботите и дигитализацията на пазара на труда, казаха експерти.

Те обясниха, че машините могат да заменят работниците на поточните линии, касиерите и сервитьорите.

Според проучвания още сега 30% от задачите на 70 на сто от професиите могат да се изпълняват от машини.

Според редица проучвания в следващите 5 години нa пaзapa нa тpyдa в Бългapия нямa дa дocтигaт 500 xиляди paбoтници. Heдocтигът нa кaдpи щe бъдe и пpичинaтa чyждите инвecтитopи дa нямaт възмoжнocт зa paзшиpявa- нe нa бизнeca cи в cтpaнaтa.

Най-важното изискване на шефовете към новите служители е мотивация и отговорност към работата. Анкетата показва, че работниците трябва да имат и позитивни личностни качества. Половината шефове са искали и предишен опит. Едва 1/5 от анкетираните шефове имат готовност да осигурят служебен транспорт, а 30% - да поемат частично разходите за междуселищно пътуване на персонала.

Бизнесът е склонен да инвестира в квалификацията на персонала си. Преобладаващи са обученията, свързани с масово търсени професии - оператори на машини, шлосери, заварчици, монтьори, техници, инженери, шивачи, мебелисти и др.

Шефовете са склонни да обучат персонала си за готвачи и сервитьори. Най-малко от тях са отговорили, че биха инвестирали в курсове по чужди езици. В София се открояват обученията в IT технологиите.

От персонала си началниците искат да работят добре с клиенти, да имат самоконтрол и дисциплина. Проучването показва, че според 55% от шефовете най-важното умение, което трябва да притежават служителите им, е добро владеене на български език.

За 45 на сто от работодателите подчинените им трябва да са отговорни и да работят добре в екип. На чуждоезикови познания и добри компютърни умения държат 1/5 от шефовете.

"Само 32,4% от анкетираните работодатели посочват като необходима дигиталната компетентност, което на фона на IV индустриална революция, набиращата скорост електронизация и роботизация и създаването на роботи с електронен мозък в известна степен е необяснимо", посочват от Агенцията по заетостта.

Проучванията за нуждите на работодателите по региони ще се правят два пъти годишно чрез анкети до фирмите. Агенцията по заетостта стартира второто проучване през август. Резултатите служат за правилното насочване на усилия и ресурси към мерки за подобряване на връзката между обучението и потребностите на бизнеса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


360
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
200
0
 
16
 
! Отговори
хм преди 5 години
Та ние от 15 години я караме на фотосинтеза.Дано го има царя слънце...
199
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
/;нп;о урътвьзе
198
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А бе всичко е имитация ...Както заплатата, така и бизнеса.
197
0
 
23
 
! Отговори
Размисли.... преди 5 години
До Мсчкай ги!Ако знаеш колко много си прав, това, което описваш го изкарахме с колегите на собствен гръб..За да не оставаме след работа и да не работим по празниците и в почивните дни, повишихме производителността, чрез изобретения, чрез по-добра организация,неща за които чорбаджията нямаше и идея дори, но пак не беше доволен..За заплати няма да говоря,че ако напиша за колко работа,квалифицирана, колко ни плащаше....никой няма да повярва колко сме били наивни,но накрая ни съкрати.........
196
2
 
21
 
! Отговори
ХА-ХА преди 5 години
НАШИЯТ ЧУДЕН БИЗНЕСМЕН ЧУВАЛ ЛИ Е, ЧЕ НА ИСТИНСКИЯ БИЗНЕСМЕН ПЕЧАЛБАТА Е САМО 2 ПЪТИ ПО-ВИСОКА ОТ ТАЗИ НА МЕНИДЖЕРА МУ.
195
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съчетанието отворен пазар на труда в ЕС и смяна на поколенията на родният бизнес с рядко *** Парчета ще доведе до масови фалити в България.
194
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 219ама ГОВОРИМ ЗА БГ ФЕНОМЕНА ....ТОЙ НЯМА ДА СЛУША СЧЕТОВОДИТЕЛЯ СИ , ЧЕ ТАКА НЕ СТАВА...
193
0
 
36
 
! Отговори
Ала-Бала преди 5 години
29 години ги прогонвахте от Бълария. Търсете ги по Света. Напуснаха Родината Мащеха. Както предричахме ще останат само мутрите. И ромите заминаха!В Боколандия и от Судан няма да дойдат.
192
0
 
21
 
! Отговори
5 преди 5 години
След като проучи работната натовареност, Лъвът забеляза, че секторът на Мравката не произвеждаше вече колкото преди. Той нае един Бухал известен консултант да осъществи одит и да предложи решения. Бухалът изкара три месеца в офисите и направи огромен доклад, в няколко тома, със заключението: Има много персонал в това предприятие.Познайте първо кого уволни Лъвът?Мравката естествено, защото тя проявява липса на мотивация и конфликтно поведение.
191
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вече съм сигурен, че някой плаща за подобни статии, вместо да даде на българите достойни заплати.Никой не направи нищо срещу прогонването ни на запад (12 години в Германия съм вече), а сега се реве...Не става въпрос само за парите, а и за обидата.На мен (инженер с 3 дипломи) през 2006-та шефът ми даваше 530 лева в София, мачкаше ме психически и казваше: За твоето място чакат 100 човека!Няма да се върна, за българин повече не иска да работя никога повече, никога!
190
0
 
16
 
! Отговори
4 преди 5 години
Новият отговорник, Щурецът, също имаше нужда от компютър и асистентка (която взе от предната си служба), за да му помага да подготвя стратегическия план за оптимизиране на работата и да контролира бюджета за сектора, където работи Мравката, която на този етап вече не се забавляваше и с всеки изминал ден се ядосваше все повече.По същото време Щурецът убеди Лъва за абсолютната необходимост от проучване на средата.
189
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нашите нагляри откраднаха 45 години труд на народа и още с претенции!Замени "45" със "70" и ще си доста по-близо до истината.Хубавото е, че този народ не е като "онзи" народ и няма как да го задържат срещу шепа ордени и една почивка във ведомствената станция.
188
0
 
14
 
! Отговори
3 преди 5 години
Мравката, доскоро продуктивна и весела, бе отчаяна от толкова хартии и срещи, които заемаха цялото време! Лъвът стигна до заключение, че е дошъл моментът да се създаде длъжност отговорник за сектора, където работеше Мравката. Постът бе поверен на един Щурец, чието първо решение бе да закупи килим и ергономичен стол за бюрото си.
187
0
 
13
 
! Отговори
2 преди 5 години
След това на Хлебарката и бе нужна секретарка, за да и помага с изготвянето на докладите и тя нае един Паяк, който освен с архивите, се занимаваше и с контрол на телефонните разговори. Лъвът бе очарован от докладите на Хлебарката и я помоли и за графики на производството и анализ на тенденциите, за да ги представи на срещи, специално организирани за тази цел. За тази цел на Хлебарката купиха компютър, лазерен принтер и бе наета една Муха, която да ръководи отдел информатика.
186
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Слава на българския бизнес....
185
0
 
15
 
! Отговори
Не софиянец преди 5 години
До софиянецНадявам се поне ти да си вярваш на това, което си написал..За 30 г минаха какви ли не ,за толкова години все комунистите са ВИ виновни, може някъде да са останали,но нали се виждат "новите" бизнесмени, освен да търсят гламави роби и да купуват яхти, коли и замъци.....май друго не направиха,а сега реват като вдовици..Тая мантра я забравете, като не ВИ изнася все някой друг ВИ е виновен, ако не са "нашите" комунисти, то ще са руските,но ВИЕ ,ЕС и америка....никога,е чакайте роби.....
184
0
 
21
 
! Отговори
Harri преди 5 години
До РаботодателВ България работодател стана другото име на престъпник. Ся щти обяснявам некои работи.Не даваш справедливи заплати - почваш сам да си бачкаш.Не щеш да бачкаш - фалит, конфискация на имуществото и одиш да бачкаш на някой друг.Цакаш работниците - хвърлят ти едно одеяло на главата и те правят квадратен или в централния софийски.Там ще те открехнат в тайните *** мъжката любоФФФ...
183
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"РАБОТОДАТЕЛЯ ТРЯБВА ДА ИМА ИКОНОМИЧЕСКО ОБРАЗОВАНИЕ,А НЕ ТЯГА НА ВЯТЪРНА МЕЛНИЦА.ЗАТОВА Е ТАКА."Не съм съгласен. Икономистите са все пак за упражняване на някакъв контрол, да. Но пък ще ги назнача за счетоводители и толкова. За друго не стават. Масово са малoyмни. Нямат си никаква идея какви бизнес процеси движат една фирма, без значение какъв тип е - дали е производство, дали е продажба на стоки или услуги, все тая. Най-успешните компании в света са основани и управлявани от инженери.
182
0
 
14
 
! Отговори
Соня преди 5 години
Ама как искат да произвеждат скъпи стоки с евтин труд, а?
181
0
 
18
 
! Отговори
Маугли преди 5 години
Ето още една статия в стил българи се връщат в България , работа да си найдат , булка да си вземат та и тук същото . 500К работни места , заплати 4000лв само дето всичко е на книга и е за пред бунтуващите се срещу мизерията