КС с второ дело за избора на новите конституционни съдии

То е по искане на "Възраждане", ИТН и БСП
24 яну 2024 18:30, Стела Стоянова
31
КС с второ дело за избора на новите конституционни съдии
Снимка БГНЕС, архив

„Възраждане“, БСП и „Има такъв народ“ (ИТН) внесоха общо искане до Конституционния съд срещу решенията на Народното събрание от миналата седмица, с които Десислава Атанасова и Борислав Белазелков бяха избрани за конституционни съдии.

КС образува дело по искането на депутатите и за докладчик беше определен Константин Пенчев. Той е и докладчик по образуваното дело след оспорването на президента Румен Радев.

В мотивите си опозиционните народни представители оспорват както избора, така и записания в решенията на Народното събрание срок от 9 години, за който биват избрани съдиите, противоречащ на решение на КС, според което новоизбраните съдии трябва да довършват вече започналия преди 2 години мандат, посочват от БСП.

„Считаме, че изборът на тези двама конституционни съдии беше проведен в нарушение на Конституцията, на основните принципи на Конституцията, като Принципа на правовата държава и Принципа за прозрачност и легитимност. Надяваме се Конституционния съд да се произнесе и да отмени тези две решения на Народното събрание като противоречащи на Конституцията”, заяви Петър Петров от „Възраждане“, съобщава Би Ти Ви.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
4
 
0
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 3 месеца
Какви обединени алчници БКП Копейки и сценаристите на Слави да се смея ли да плача ли позор сте Вън от парламента
24
2
 
0
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 3 месеца
А вие наетите по какво сте кадърни по злоба по завист по омраза
23
3
 
0
 
! Отговори
Аноним преди 3 месеца
Наетите драскачи нямат спирка за жълти стотинки
22
1
 
7
 
! Отговори
Ужас преди 3 месеца
Давате ли си сметка, че Деска ще вземе около 1 милион лева заплати за 9 години мандат?! Заплатата на конституционен съдия е около 12 000 лв. месечно или 144 000 лв. чисти на година. Умножете го по 9 и ето ви милион. Това е само за тази кукумявка, има още много такива *** без никакъв опит, които издържаме. Па вие събирайте капачки за кувьози...
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тази от ляво е резил!Резил!Резил!
20
2
 
11
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 месеца
Самата Атанасова, ако се счита за етичен и почтен човек, би трябвало сама да си направи отвод. ----////----- Щом Банкянския Лукашенко и казал да наглее, тя ще стои до смърт, даже да е 100% убедена, че не става. Тези хора са глутница, а не партия. И в това им е силата. А с глутница можеш да се справиш само с изтребване.
19
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Детската направи шеметна кариера Талантливво
18
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
По неквалифициран и некомептентен кандидат за съдия в КС от този на ГЕРБ никога не е бил издиган. Преди хората си знаеха мястото. Вече откровенни некадърници посягат към всякакви позиции.
17
5
 
2
 
! Отговори
Аноним преди 3 месеца
Писачите защитници на служебните сте големи разбирачи сте
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тоя ако не го е срам Десито да му бъде колежка , да внимава кво докладва . Това нещо не беше ли от свитата на Симо , не страдам от прекомерно доверие .
15
5
 
3
 
! Отговори
Аноним преди 3 месеца
Янаки Стоилов е БКП служебен на Радев доверен това е за Едни може а други не ТИ да видиш БКП да управлява така ли 2о24 год е Демокрация е Дълбоката държава здраво се е активизирала вече 3 год ВИДЯ се че България има правителство мислеха си че служебните и Радев ще си управляват авторитарно е Парламентарна република е България
14
3
 
4
 
! Отговори
Xa-xa преди 3 месеца
Утре се заклеват и почват да си гледат делото. Ко толкоз
13
2
 
21
 
! Отговори
До 11 преди 3 месеца
Сравнението между Янаки Стоилов и Атанасова е неуместно. Стоилов е опитен правист, конституционалист, преподавател, УЧАСТВАЛ в писането на Конституцията. Разликата между тях е космическа. Самата Атанасова, ако се счита за етичен и почтен човек, би трябвало сама да си направи отвод.
12
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ППДБЛГБТ+ стил: да направиш противоконституционни промени в Конституцията... после противоконституционно да си избереш конституционни съдии, за да одобрят противоконституционните промени... върха са. Даже БъБъ не си позволяваше подобни неща. Ревахме за кюлчета по чемеджета, а то имало много по-зле от това...
11
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Мисирките превзеха държаеата!А банкянският чобанин размахва гегата и пълни чекмеджетата...
10
3
 
13
 
! Отговори
генчо преди 3 месеца
СРАММ и ПОЗОРР!!! СТИГНАХА ДЪНОТО!!!
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До ИзнервенДе факто го има юридическото образование, но де юре има мижав стаж като юрист. Най- същественото е, че е предимно политическа фигура, и е в конфликт на интереси. КС съдиите би трябвало да са НЕУТРАЛНи! Крайно време е това основно правило да се спазва, както е във всички цивилизованите държави.
8
9
 
2
 
! Отговори
Аноним преди 3 месеца
А Янаки Стоилов какъв е от БКП служебен Радев го назначи за вярна служба Тогава
7
1
 
10
 
! Отговори
Панелен Павиан преди 3 месеца
По голем смех от това нема, неква провинциална разтура, дето Бо ко я е качил в джипа на някое кръстовище, да му пере чорапите, с купена диплома и пачи акъл, да стане КОНСТИТУЦИОНЕН СЪДИЯ! А се има и за неотразима! Верно сме превзета о мафия държава...
6
2
 
15
 
! Отговори
Иванов преди 3 месеца
Пародия, лицемерие, срам, гнус, кражби, предателства и какво ли не е целия панаир, наречен псевдо държава...!