Поискаха задържане под стража на садиста с макетния нож

Ще направят и психолого-психиатрична експертиза на пострадалото момиче
31 юли 2023 13:42, Стела Стоянова
40
Поискаха задържане под стража на садиста с макетния нож
Снимка БГНЕС

Районна прокуратура-Стара Загора внесе искане в съда за мярка "задържане под стража" на обвиняемия Г.Г. за отправени закани с убийство спрямо 18-годишно момиче, съобщават от обвинението.

Става дума за обсъждания широко случай на нарязано момиче с макетен нож, при който в крайна сметка обвиняемият Георги бе пуснат на свобода, защото съдът преценил, че 400-те шева на раните са "лека телесна повреда". През уикенда той бе задържан отново заради закани за убийство.

Ето какво гласи съобщението:

Днес, 31 юли 2023 г., Районна прокуратура-Стара Загора внесе искане в Районен съд-Стара Загора за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Г.Г., на 26 г. Той е привлечен като обвиняем за това, че в периода от 24.06.2023 г. до 25.06.2023 г., в гр. Стара Загора, в условията на продължавано престъпление, се заканил с убийство на 18-годишната Д.М., като това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му. На два пъти той изпратил текстови съобщения за закана с убийство чрез интернет приложение. Престъплението е квалифицирано по чл. 144, ал.3, вр.ал. 1 вр. чл. 26 от НК.

По делото се извършват активни действия по разследването - разпитани са свидетели и са събрани писмени доказателства, назначени са експертизи. Наблюдаващият прокурор е постановил и мярка "забрана на лицето да напуска територията на България". По делото са събрани достатъчно данни и доказателства, от които може да се направи обосновано предположение, че именно обвиняемият е извършил престъплението, за което е привлечен в това качество /разпити на свидетели, извлечения от електронна комуникация между пострадалата и обвиняемия, назначена е психолого-психиатрична експертиза с обект на изследване пострадалата жена, която ще бъде изготвена до 10 дни/.

Самото деяние се отличава с изключително висока степен на обществена опасност. Доказателствата по делото сочат и че обвиняемият е с трайно изградени престъпни навици. Престъпното деяние от своя страна се характеризира с изключителна висока степен на обществена опасност, досежно упоритостта и изключителната дързост при извършването му, предвид спецификата, механизма и начина му на извършване, наличието на данни, че непосредствено след извършване на престъплението, предмет на настоящото наказателно производство /на следващия ден/, Г.Г.е пристъпил към реално изпълнение на отправените към пострадалата закани, като на 26.06.2023 г. ѝ е нанесъл множество порезни рани по цялото тяло с макетен нож. Налице са и данни, че при този случай на пострадалата са били причинени по особено мъчителен начин и с особена жестокост множество травматични увреждания.

След извършеното посегателство срещу пострадалата тя е била настанена в отделение по Неврохирургия към УМБАЛ – „Проф. д-р Ст. Киркович“ - Стара Загора, тъй като на процесната дата и място при нанесения й побой от страна на обвиняемия, тя е получила и сътресение на мозъка, което според свидетелските показания е било съпроводено с пълна загуба на съзнанието, като преди това на пострадалата й е била оказана и животоспасяваща спешна медицинска интервенция, с оглед спиране на обилното им кървене.

Повдигнатото обвинение по отношение на обвиняемия е за престъпление, за което се предвижда наказание лишаване от свобода за срок от една до шест години.

Още по темата

От изисканото и приложено по делото свидетелство за съдимост е видно, че обвиняемият е осъждан за умишлено престъпление от общ характер, като му е било наложено наказание – пробация. Наказанието е в сила от 30.01.2023г. Това осъждане не е оказало своята възпитателна и превантивна роля, така наречената индивидуална превенция, като по време на изтърпяване на наложеното му наказание за престъпление по чл.131, ал.1 т.12 вр чл.130, ал.1 от НК е извършил процесното деяние, и след като е бил освободен от наказателна отговорност по чл. 78 а от НК, досежно извършено от него престъпление чл.131, ал.1 т.12 вр. чл.130, ал.1 от НК по административно производство по описа на Военен съд – Пловдив.

От доказателствата по делото може да се направи и обоснован извод, че обвиняемият проявява константни престъпни навици да извършва престъпления срещу телесната неприкосновеност спрямо различни физически лица, които обстоятелства също го характеризират като личност с изключително висока степен на обществена опасност.

От друга страна от приложените по делото докладни записки, се установява, че Г.Г. е направил опит да се укрие от органите по разледването, като същият е напуснал известните по делото адреси и едва на следващия ден е бил установен от органите на МВР. Останалите от значение за вида на мярката за неотклонение обстоятелства - наличието на постоянна адресна регистрация, семейно положение и др. – съпоставени с изложеното по-горе не променят извода за съществуването на реалната опасност по смисъла на закона.

Припомняме, че Г.Г. е привлечен като обвиняем и по досъдебно производство за престъпление по чл.129, ал.1 вр. ал.2 от Наказателния кодекс - за това, че на 26.06.2023 г. в гр. Стара Загора е причинил средна телесна повреда на Д.М., на 18 г. По делото са извършени и се извършват множество действия по разследването.

Предстои Районен съд-Стара Загора да насрочи заседание по искането на прокуратрата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
Бай Кольо преди 9 месеца
И как точно да го осъдят?....След като точно в това народно събрание,така окастриха закона за домашното насилие,че съдиите се чудят как да го осъдят,като при него това е трети рецидив.В по-старите демокрации,при трети рецидив задължително се влиза в затвор за 10 -15 години.Колко пъти трябва да извърши това престъпление за да го затворите 10 - 20 - 100 пъти?
31
0
 
1
 
! Отговори
ДРАГАН преди 9 месеца
СЪДИЙКАТА Е *** НАГЪЛ!
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен,к.19 Как съдия Гьонева е копейкаджийка бре, нали съобщиха, че е от ДПС?
29
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Съдът решил, че 400-те прорезни рани на момичето са "лека телесна повреда"......хахахахахахаха, бати смешния съд :)))
28
1
 
10
 
! Отговори
Машала преди 9 месеца
Браво, супер... най-накрая някакво по-смислено обвинение. Лошото в случая е, че, ако майката на момичето не бе дала гласност и нямаше натиск от обществото и медиите, НИЩО от това нямаше да се случи и Гошу щеше да си бърка в носа у кварталното кафе. Айде сега уволнение и на всички подписали и работили по "леката телесна повреда", за да се научат всички.
27
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да се задържи под стража и съдийската, която го е освободила! За такива като нея не ни искат никъде! Да си подава оставката и повече да не се докосва до тази професия. Искам да знам, ако нейната дъщеря е накълцана така ,пак това ли ще отсъди?!
26
4
 
8
 
! Отговори
митко преди 9 месеца
Излезе информация,че касапина е активист на Герб.Съдийката пък е от ДПС.Това говори всичко.Оставка на сглобката.Съд,затвор и конфискация.Това е нужно на България.
25
0
 
6
 
! Отговори
Асен преди 9 месеца
Смърт чрез нарязване и овесване в гората, да го изядат мухите и другите му там гадинки. Да гние и да гледа как го изяждат дни наред.
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
За чадъра напишете.
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
На този адвокат не му трябва, цялата система работи за такива, като него
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Направо да го гърмят при опит за бягство, нема кво да го бавим....че и съда да занимаваме и ресурс да се хаби
21
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Дано съдийката да има дъщеря и да стане тъща на този, дето защитава!
20
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Макетният нож е имитирал Б.Б.
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Съдийката била известна рашистка. Интересно копейкаджиите, комyнягитe и чалгарите как не са тръгнали да я защитават." ....................всички в съд.система са хора на ГЕРБ, безполов!
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А съдийката и прокурора кога? Те са толкова опасни за обществото, колкото изверга.
17
0
 
13
 
! Отговори
една жена преди 9 месеца
Прокуратурата отново силно дискредитирана. Очевидно са разполагали с достатъчно материали, а прокурорът се е изживявал, като адвокат на престъпника. Докога?
16
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Гьонева също ще е под стража
15
0
 
6
 
! Отговори
Хуманист преди 9 месеца
Такива като този в подземен резерват!
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
не затвор. Трябва да бъде осъден да й плаща поне 20 години, 90% от заплата си!
13
1
 
6
 
! Отговори
една жена преди 9 месеца
"тя е получила и сътресение на мозъка, което според свидетелските показания е било съпроводено с пълна загуба на съзнанието, като преди това на пострадалата й е била оказана и животоспасяваща спешна медицинска интервенция, с оглед спиране на обилното им кървене." Тук възниква въпросът за ролята на лекарите в прикриването на престъплението. Не е ли следвало веднага да подадат сигнал в полицията, че са приели такава пациентка? Как се пише експертиза за лека телесна повреда след животоспасяваща опе