С 14 гласа "за": ВСС реши да гледа искането за отстраняване на Гешев

Магистратите го решиха след два часа дебат
25 май 2023 12:02, Стела Стоянова
78
С 14 гласа "за": ВСС реши да гледа искането за отстраняване на Гешев
Снимка БГНЕС

След близо два часа дебат с 14 гласа "за" ВСС допусна за разглеждане искането за отстраняване на Иван Гешев от поста. Дискусията започна в 9:30 часа. Първа точка е предложението на шестимата кадровици за отстраняване на главния прокурор. Втора е сигналът на Сарафов.

"Време е да разплитаме нещата докрай, времето на закритото свърши". Това каза правосъдният министър Крум Зарков в началото. Думите му бяха по повод искането на главния прокурор Иван Гешев част от заседанието да бъде закрито.

Обвинител № 1 поиска също така шестимата от Прокурорската колегия, които са внесли искането за неговото отстраняване, да си направят отвод. Те един по един отказаха и обявиха, че не виждат причина да не участват в днешното заседание на ВСС.

Иван Гешев бе представляван и от адвокат на дебата. Предишните пъти, когато му се искаше отстраняването, той се бранеше сам. На няколко пъти вметна и за бъдещи процедури пред ВАС.

Още по темата
Вероника Имова каза, че иска да знае какво се е променило през последните дни, че тези кадровици, които бранеха Гешев, сега искат неговото освобождаване.

"Преди дни бяха с тоги пред Съдебната палата в знак на защита на Гешев, а след това настояват той да си ходи", посочи тя.

Около 11 часа Гешев оттегли искането си за закрито заседание. Той представи доказателства, че от 28 априил до 14 май неделя е бил в командировки и по това време го е замествал Сарафов. Представи също така като доказателство запис от изявлението му преди 10 дни. На 12 май е говорил с Георги Кузманов, който му казал, че е хубаво да си подаде оставката в личен интерес и в интерес на нацията.

"Заявявам, че в къщата, която живея под наем, проведох разговор със Стоев и той ми е заявил определени нещи. Заявявам, че този запис не е правен от мен, заявявам, че записът е бил предаден на мой служител, а съм спазвал конституцията и законите на страната", каза Гешев. Преди началото на заседанието Стоев заяви пред медиите, че и той не е правил записа, който според него е манипулиран.

Адвокатът на главния прокурор Радостина Константинова - Томова каза, че в искането е трябвало да се посочи кои точно задължения той не е изпълнил, за да са налице нарушения. Тя добави, че не са изброени задълженията на главния прокурор  и поиска да се направят уточнения.

"Това е важно с оглед правото на защита в тази процедура", добави тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
10
 
! Отговори
А Лицето преди 11 месеца
Борислав Боби Сарафов с 6 имота, едининият от които Вила на Крайбрежието в Испания, реално Имение-Палат, Сина му кара последен Модел Мазерати - и това всичко постигнато с Държавната Заплата на Лицето!
43
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ВСС кадрува калинките на мафията и там всичко е за затвора заедно с Гешев. Повече от половината са купени, за това не искат да се знае за собствеността им зад граница.
42
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ЦРУ овладява съдебната система и прокуратурата .. Ще станете като Украйна .. ЦРУ ще казва кой е корумпиран , кой е престъпник , кой е хакер и на кой да се ограбят парите.
41
11
 
8
 
! Отговори
Ясна е Работата преди 11 месеца
Гешев е Единственият Честен Човек в Държавата - за да това не могат да извадят компромат срещу него, а се опитват с Атентати, Сплашвания и какви ли не Анти-Конституционни Номера да го Елиминират - преди той да ги е Елиминирал! Ясно е и защо до сега не правеше нищо - Страх за семейството и живота му, защото е наясно как Държавата-Мафия Оперира!! Всички бяха в Грешка за Гешев - той се оказа - честен!
40
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Гешев има още две-три седмици, в които да завлече със себе си поне част от съдебната и политическа мафия. Съмнително е дали ще го направи. досега се е доказал само като безхаберник, некадърник и страхливец.
39
6
 
8
 
! Отговори
Anonimen преди 11 месеца
Браво тези неща трябваше да се случат преди 30 години.Ако не бяха промяната всичко щеше да си върви по старо. Респект
38
3
 
5
 
! Отговори
До до 29 преди 11 месеца
Главен прокурор е имало в България много преди 1988 година. Има го и във всички страни по света. А, за това че съдебната система явно не е независима вината е на политиците, които имат квоти във ВСС и съответно влияние. Искащите оставка на Гешев са като спящи клетки и Чапкънова и деугите са от квотата на НС и то от ГЕРБ. Та, сега задействаха спящите клетки. Ако при нашата система не може да има независим главен прокурор, то кскво остава прокурорите да са под влияние на министър на правосъдието.
37
6
 
4
 
! Отговори
гешака потъва преди 11 месеца
..дано повлече и крадливият Боко със себе си.
36
0
 
0
 
! Отговори
мак преди 11 месеца
мара триумфира.
35
0
 
2
 
! Отговори
Сульо преди 11 месеца
До До гражданин - интересно, защо моят ник е забранен, ама Пульо не... някаква джурналистическа дискриминация надушвам...
34
0
 
10
 
! Отговори
До 29 преди 11 месеца
Фигурата на Главния прокурор е една от най-политическите фигури в България още от 1988 и е била такава през целия преход. Твоите думи за независим главен прокурор звучат добре но нямат общо с българската реалност
33
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Държавата в която всеки е поръчал всеки ,като цяло съдебната система трябва да бъде закрита веднага и назначена международна такава, нито един осъден от десетилетия, а постоянно се взимат заплати подкупи и бонуси.
32
0
 
0
 
! Отговори
отговор преди 11 месеца
До Анонимен 16 - никаква
31
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Гербавите черва се оплетоха, Боеко го разпитват, Гешеф ще го отстраняват, злите песове са се насъкали един друг.
30
0
 
5
 
! Отговори
До 22 преди 11 месеца
Да. И аз подозирам, че шеф наГешев НЕ е Бойко, а някой доста далече на Изток! А 4 те гласа против са на неговите даместниЧки!!!
29
0
 
3
 
! Отговори
Еее, не преди 11 месеца
ТОЛКОВА ЛИ НЕ МОЖЕ ДА СЕ РАЗБЕРЕ КОЙ Е ПРЕДАЛ ФЛАШКАТА НА СЛУЖИТЕЛ НА ГЕШЕВ!?!? ТОЙ НЯМА ЛИ ИМЕ?! ИКОЙ ТОЧНО СЛУЖИТЕЛ Е ПРЕДАЛ ФЛАШКАТА НА ГЕШЕВ? РАЗПИТАЙТЕ ГО! ПРОСТО Е.
28
2
 
6
 
! Отговори
До гражданин преди 11 месеца
Гешев не е политик, за да прави политика. Когато стане такъв, тогава ще прави свииркии. Има и друго. Съдебната власт не трябва да се интересува нито от политиците, нито от общественото мнение. Че тогава чак съдебна власт нама. Когато *** и пульо ще командват и говорят за политики, а някакви ще правят митинги и стачки, то тогава всяка присъда е обречена, а Бг наистина не би била правова държава. Магистратите трябва да се интересуват само от закона, не и от чието и да било мнение.
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 22 Чайка???
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До ДО ПИТАНЕ...Кои са СЪЮЗНИЦИ И ПРИЯТЕЛИ на България? 1. САЩ 2. Русия
25
2
 
9
 
! Отговори
Поли преди 11 месеца
Гешев,Гешев това което вършиш е изключително елементарно,не ти отива,това е мъст,това не е Прокоратура ,а махленщина.Жалко,че те харесвахме