ћъск с прогноза: »» ще превземе всичките ни работни места, лошо ли ще е?

»зниква въпросът какъв ще е смисълът на живота
ќбновена: 24 май 2024 08:37 | 24 май 2024 08:36, јлександър ѕопов
225
ћъск с прогноза: »» ще превземе всичките ни работни места, лошо ли ще е?
—нимка: Ѕ√Ќ≈—/≈–ј

»лон ћъск см€та, че изкуствени€т интелект ще превземе всички наши работни места и това не е непременно лошо.

"¬еро€тно никой от нас н€ма да има работа", каза ћъск за изкуствени€ интелект на технологична конференци€ и описа бъдеще, в което работата ще бъде "въпрос на избор".

"јко искате да вършите работа, ко€то е нещо като хоби, можете да € вършите", каза ћъск. "Ќо в противен случай »» и роботите ще предостав€т всички стоки и услуги, които искате".

«а да работи този сценарий, каза той, ще тр€бва да има "универсален висок доход" - да не се бърка с универсален базов доход, въпреки че не сподели как би могъл да изглежда той.

ѕо думите му н€ма да има недостиг на стоки или услуги.

¬ъзможностите на изкуствени€ интелект нараснаха р€зко през последните н€колко години, достатъчно бързо, така че регулаторите, компаниите и потребителите все още се ориентират как да използват технологи€та отговорно. ѕродължават да се увеличават и опасени€та за това как ще се промен€т различните индустрии и работни места с разпространението на »» на пазара.

ѕрез €нуари изследователи от Ћаборатори€та по компютърни науки и изкуствен интелект на ћасачузетски€ технологичен институт установиха, че работните места приемат »» много по-бавно, отколкото н€кои очакваха и се опас€ваха. ¬ доклада се казва също, че по-гол€мата част от работните места, които преди това са били определени като у€звими за »», не са били икономически изгодни за работодателите да ги автоматизират в този момент.

≈кспертите също така до гол€ма степен см€тат, че много работни места, които изискват висока емоционална интелигентност и човешко взаимодействие, н€ма да се нужда€т от зам€на, като например специалистите по психично здраве, творците и учителите.

ћъск е израз€вал открито своите опасени€ относно »». ѕо време на основната си презентаци€ в ѕариж на 23 май той определи тази технологи€ като най-големи€ си страх. “ой цитира поредицата " ултурни книги" на »ън Ѕанкс, утопичен измислен поглед към общество, управл€вано от напреднали технологии, като най-реалистична и "най-добрата представа за бъдещи€ »»".

¬ едно бъдеще без работа обаче ћъск постави под въпрос дали хората ще се чувстват емоционално удовлетворени.

"¬ъпросът наистина ще бъде за смисъла - ако компютърът и роботите могат да прав€т всичко по-добре от вас, има ли смисъл животът ви?", каза той. "—м€там, че може би все още има рол€ за хората в това - в смисъл, че ние можем да придадем смисъл на »»".

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


225
ќще от “ехнологии
»ма ли опасност изкуствени€т интелект да автоматизира дискриминаци€та
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
210
0
 
0
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 седмици
јко не можем да мечтаем за бъдещето си, то със сигурност ще ни изненада
209
1
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 седмици
»» може да изпълн€ва единствено инструкции с които разполага. ¬ момента в който се случи нещо непредвидено става фал. «а да има достатъчно инструкции тр€бва да има достъп до отдалечен сървър а това е гол€м проблем за компаниите. ’аби се много ток защото ако се ползва от много места ще изисква и много поддръжка. “ака че н€ма как да замени хората.
208
1
 
7
 
! ќтговори
»ван преди 2 седмици
»скам да вид€ как »» ще строи сгради, пътища, копае тунели и т.н.
207
0
 
3
 
! ќтговори
българина преди 2 седмици
важното е да се самоунищожим
206
0
 
5
 
! ќтговори
 анибал преди 2 седмици
 омпютър н€ма да замени човек, не е същото.
205
0
 
4
 
! ќтговори
... преди 2 седмици
ўе се получи "залин€ване" на човечеството....ако това се случи...
204
2
 
13
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 седмици
√ол€м кеф ще е »» да поправ€ по-бързо авариите по ¬и  мрежата, че не се търпи. јма надали... ѕилешки€т мозък на ћъск не може да вижда тези неща.
203
0
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 седмици
»нтересно, откъде ще дойде този "универсален висок доход", ако не работите, и всичко край "много умните", ще се върши от роботи и »», а точно "умните" ще работ€т ако нещо ги кефи, или пък ще експериментират с нещо за кеф. ќпределено "умните" в момента ползват »», не работ€т, а както пише в коментар 202 т.1 трупат "универсален висок доход" от продажби на долнопробни автоматизации, "развиват" информационни технологии в областта на дезинформаци€та, пробват се в политиката.
202
3
 
0
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 седмици
»» н€ма алтернатива.  олкото и хитри€ бай *** да го увърта, »» ще се наложи навс€къде.
201
0
 
15
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 седмици
 ойто разбира малко от »» знае, че съвремената технологи€ е на базата на статистически индуктивен анализ на гол€мо количество данни и изобщо неможе да се справ€ с дедуктивни задачи. «атова е и глуха улица.  олкото по-широко се използва, толкова повече лъсват недостатъците му. Ћошото е че 1) алчни корпорации замен€т човешките услуги с долнопробна автоматизаци€ 2) повечето хора работ€т неща за които и естествен ителект не тр€бва и с по-примитивна автоматизаци€ от »» могат да се замен€т.
200
0
 
14
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 седмици
 ато ви се запуши канализаци€та,или през зимата снега затрупа пътищата и накъда далекопроводите...чакайте »»(тст ћихал€)
199
0
 
5
 
! ќтговори
тоти преди 3 седмици
ћного е добре,но не се е..е и н€ма да забременее със сигурност..........
198
1
 
1
 
! ќтговори
до 197 преди 3 седмици
Ќе см€таш ли, че вече е настъпила отдавана и без »»?
197
0
 
2
 
! ќтговори
ƒо 179 ’ммм преди 3 седмици
“и не си този, който тр€бва да съди кой е добър и кой е лош , кой ще живее и кой ще умре.
196
0
 
8
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 седмици
–оботите и »» н€мат душа и ще настъпи духовна деградаци€ на човечеството
195
1
 
9
 
! ќтговори
Ѕалон ’лоп ƒъск преди 3 седмици
Ќа кривата ракета космоса и е крив... “олкова за визионерството с »» и гръмките прогнози за бъдещето на човечеството.
194
2
 
17
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 седмици
споко, българите н€ма да усет€т нищо от проблемите на »». “ук сме в друго измерение.
193
6
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 седмици
∆ивота върви и не спира.  олко и да се пънете,протестирате,опонирате,ондулирате и пасмантирате той си върви..» н€ма да спре!
192
5
 
17
 
! ќтговори
ѕрофесора преди 3 седмици
“о€ и той взе да се изжив€ва с€каш светът зависи от него.ћежду другото той е най-големи€т инициатор в света за внедр€ването на »».ј с това демонстриране от негова страна на всесилност,взе да ми пада много в очите този човек.“ой изгр€ на хоризонта като новатор и надежда за света,но вече се очертава като един от главните виновници на крахът на човешката цивилизаци€.ќправи хората на «ем€та,сега тръгнал да оправ€ и ћарс.ƒобре че му падат ракетите,иначе и ћарс да е ,,оправил" до сега.
191
0
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 седмици
 ак мислите? јко изобрет€т  расив ћъжки »зкуствен »нтелект със златни обици на ушите и с ћъжки  урƒо ол€нко ¬ибратор, «аплождащ с »зкуствена ƒЌ , кого ще избират младите моми, пушещи »нтелигентни ≈лектронни ÷игари, за мъж - нормалните мъже или »зкуствени€ ћъжки »нтелигентен ¬ибратор, който ще работи за не€ безплатно и ще и плаща за оплождане?