Откриха огнище на птичи грип във ферма за патици

То е в обект в хасковското село Константиново
10 май 2024 18:51, Александър Попов
12
Откриха огнище на птичи грип във ферма за патици
Снимка: БГНЕС

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) съобщи за огнище на Инфлуенца А (грип) в птицевъден обект за отглеждане на патици мюлари в село Константиново, Община Симеоновград, област Хасково. В обекта се отглеждат около 6300 патици.

Около засегнатия животновъден обект е определена 3-километрова предпазна зона, в която попадат следните населени места в област Хасково: село Константиново в Община Симеоновград и село Поляново в Община Харманли. В 10-километровата наблюдавана зона влизат: селата Златополе и Райново в Община Димитровград; селата Александрово, Нова Надежда, Стойково, Родопи, Брягово в Община Хасково; град Симеоновград; село Преславец в Община Харманли.

С цел ограничаване на болестта и недопускане на нейното разпространение, ще се предприемат действия за умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни патици в обекта.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, продукти и странични животински продукти, добити от тях, фураж за птици, както и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обекта.

БАБХ напомня, че патешко месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве.

Последно в региона на Хасково огнище на птичи грип бе констатирано в птицевъден обект за отглеждане на бройлери в село Войводово, припомня БТА. В стопанството се отглеждаха около 390 000 птици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: птичи грип
Още от Страната
48 деца от ДГ в Сливен са с хранително отравяне
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Трепете, кво им се обяснявате. Щом са болни, бензина и... . По селата вони на обор. Забрана за разните добитъци из дворовете. Селяния да шия, баси тъпнята
7
1
 
2
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 седмица
Който яде птичи крак, той за мене е бунак. Птичи вирос. Н5N1. Куш гриби :)))
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Американците са на власт в България .Унищпжават всичко на ред хораи животни.
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 1: Пенсионерът и той се изказа. Млък бе! И ти ли за същите управници си гласува? Ако не си - извинявам се, АМА НАДАЛИ!
4
1
 
3
 
! Отговори
Име преди 1 седмица
Като не е опасно за човек, защо изобщо институциите се занимават с това?
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Само грипове ги гонят тия, болни, колкото стадото на баба Дора и до сега са живи и здрави овце и кози, колко невинни животинки ще си заминат /по хуманен начин/.:))
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нали казват, че не са опасни такива птици, само вътрешностите трябва да се изхвърлят? Абе, в Украйна война върви и ми внасят от там яйца. Не ги лови чума тамошните кокошки, ни грип, как успяват така да се грижат за тях, та нищо им няма. У нас не остана жива животинка, всичките се оказаха болни и, съответно, унищожени. Намирисва тая работа!
1
0
 
13
 
! Отговори
Инж. Тонев преди 1 седмица
Всичко правят за да съсипят и малкото което остана в България . Не ги е срам тез помия*ри , и кво ще ядем после вносни месни продукти . Ням такива глупости свинска чума , пилешки грип сега и по патиците . Някой по компетентен би ли обяснил как така от днес за утре се случват тези неща ? Ще съм благодарен да науча нещо ново Успех да собственика който е инвестирал както пари така и време и умения , с накрая се подиграват . Кураж на собственика !!!