Втори сме по ръст на цени на жилищата в ЕС

Имотните сделки нарастват от началото на годината
15 апр 2024 14:31, Стела Стоянова
150
Втори сме по ръст на цени на жилищата в ЕС
Снимка БГНЕС

На фона охлаждане на имотния пазар в редица европейски държави у нас, цените на имотите продължават да растат. Според Евростат България е на второ място в ЕС по ръст на цени на жилищата за последното тримесечие за миналата година.

Все още няма точни данни за първото тримесечие на тази година, но през изминалите месеци по информация на Агенцията по вписванията има ръст на сделките, каза пред БНР Добромир Ганев, председател на Националното сдружение "Недвижими имоти".

Сред причините за увеличаването на цените той открои ниските лихви и добрата ликвидност в банковата система – 30-40 милиарда е разликата между депозираните от гражданите средства и предоставените кредити. Фактор е и ръстът на възнагражденията.

"Месечната вноска по кредитите в по-големите градове в повечето случаи, когато се сравнява с наем, е същата или по-ниска."

Предпазливите хора, които преди година, година и половина излязоха от пазара, сега се завърнаха, допълни Ганев.

По думите му, еврозоната също е икономически фактор и "много хора очакват повишаване на цените", което кара част от продавачите да задържат предлагането на имоти, а намалялото предлагане влияе върху повишаването на цените.

Нашите градове са в топ 5 в Източна Европа по съотношението доходи – квадратура, която може да се придобие срещу тях, обясни Ганев.

Предлагането в големите градове и започнатото ново строителство през 2023 г. е намаляло между 12 и 20%, уточни той.

"Миналата година стартираха по-малко проекти. Тази година разрешенията за строеж се увеличават."

Не се очаква след влизането в еврозоната да има драматична промяна в лихвената политика, изтъкна още експертът.

В България вече е отчетлива тенденцията за смяна на жилище с цел подобряване на качеството на живот. Това вече не е еднократен акт, каза Ганев.

Панелните жилища привличат хора, които се местят от по-малки селища в големия град, но при подобряване на доходите те ги напускат, сочат наблюденията на експертите. Стои на дневен ред въпросът за саниране на всички сгради, строени по тази технология, посочи той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от Страната
Роднините на простреляното дете от Враца първо подали сигнал, че паднало по стълбите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
къщата на дъщеря ми в DE преди 6 г 550 000 евро ,сега 1 100 000 евро
142
4
 
2
 
! Отговори
Х преди 1 седмица
Нормално е да се вдигнат цените, особено в София. Вече се превърна в хубава европейска столица, няма как цените да са все ниски.
141
1
 
2
 
! Отговори
Таван на цените преди 2 седмици
И точка
140
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Цитат: "Месечната вноска по кредитите в по-големите градове в повечето случаи, когато се сравнява с наем, е същата или по-ниска." ... То си е така от край време, само дето към 80% от сумите по сделките са в налични, без кредит.
139
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен В Банско текоха акита, защото там е дирекцията на МОСВ.
138
2
 
2
 
! Отговори
До 131 преди 2 седмици
Почти всички ипотечни кредити вече са със застраховка живот. Точно, за да не наследят наследниците задължения и да им вземат имота.
137
1
 
9
 
! Отговори
Възмутен преди 2 седмици
Ново строителство-в повечето случаи грозна архитектура, като пирамиди с пет подпокривни етажа, малки стаи, ниски етажи, съмнително като надеждност строителство от нароили се строителни фирми, никаква инфраструктура и т.н. Как тогава 1 м2 да струва 3000 евро. Чиста спекула и картел.
136
2
 
16
 
! Отговори
Рали преди 2 седмици
При положение, че сме и първи по намаляване на населението, нещо е мога да си го обесня?!
135
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен, нз как е в Елена, но в Банско скоро текоха акита по улиците. Така, че мерси, предпочитам Изток.
134
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Лудост е 3000-4000 евро за коптор в престижния ж.к. Изток, на който единственото престижно е, че някога там са живели писатели и е близо до Борисовата градина.За тези пари съвсем сериозно човек може да си купи имот в чужбина, а в град Елена сигурно два-три имота. Дори в Банско са доста достъпни цените.
133
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Никога няма да можем да си позвилим ново жилище. Поне повечето Българи няма да можем. Ще чакаме да умрат пенсионерите и МОЖЕ би след 20г като останем 4 млн и да има някакво нормализиране, но се съмнявам. Тогава ще кажат, че старите сгради са за бутане и ще ги бутнат сите и ПАК ще гризнем дървото. Ако се спука балона, ще сринат икономиката НАРОЧНО за да не можем да си купим имоти. Щото ако ти е сигурен подслона и имаш хляб почваш да внимаваш какво правят ония 240 хрантутника, а те от това се боят
132
1
 
5
 
! Отговори
Х преди 2 седмици
До този отдолу. Да, дай затова, че може да те удари гръм и да умреш да не живееш, да не се развиваш, ами да се скриеш в някоя дупка и да събираш стотинки за черни дни. То това си е за вас де...
131
5
 
4
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 седмици
До Х === Проблемът с ипотечните кредити е следния. Колкото и стабилна и добре платена работа да имаш, никой не е застрахован от превратностите на съдбата. А представи си, че се разболееш от рaк и умреш. Какво става? Банката ти взима имота, ако щеш и 10 години да си го плащал и да си го платил на 1/3. Затова като мен. Само 100% кеш. Ако нямаш парите в брой, не купувай!
130
7
 
3
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 седмици
До Шпек Салам Народен === Абсолютно си прав. Тук в широкия център на София квадрата е 1500-2000 евро, най-скъпото място в България - докторската градина е по 5000-6000 евро квадрата. ВБерлин в центъра четох че е 50 000 евро квадрата :))) Ама тук някой дрогаре чакат някакъв балон вече над 30 години да се спука. Не че имат пари де :)))
129
4
 
5
 
! Отговори
Х преди 2 седмици
Бай онзи и подобни не виждат по-далеч от носа си. Вие бихте се заробили, ако изтеглите ипотечен кредит. Около мен всички, които изтеглиха са със стабилен доход и хич не се чувстват заробени. Живеят в европейска столица (колкото и да не ви се иска да го признаете София е това) и след години ще са собственици на жилище. И не всички сключват сделки за по 30 години.
128
3
 
5
 
! Отговори
Бай Онзи преди 2 седмици
Скоро ще започне голямата веселба. Да му мислят купувачите от последните години. Много неприятности ще им се изсипят на главата, за съжаление. Това са млади хора, които са се заробили до живот в оковите на ипотечните кредити. Много жалко за тях. Имали са лошия късмет да са били прекалено млади и да не помнят събитията с имотите в годините от 2005 до 2015г.
127
7
 
1
 
! Отговори
Шпек Салам Народен преди 2 седмици
Логично.Имаш свободни пари-влагаш ги.Балон-малон,купи си в Рим или Париж...или Прага ,ако можеш.Ама не можеш.За тези пари тук или в Сърбия или РС Македония.Но дори и там е по-скъпо.
126
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Какви новоизбрани-а ти демократе същий, къде беше по това време! Излез отпред и поведи демократичната общност в борбата срещу комунизма! Нареди се до Костов, Борисов, Пеевски, Плевнелиев, Стоянов и още хилядите знайни и незнайни борци срещу комунистите! Да бъде новия ред, установен от такива като теб!
125
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Най- накрая в нещо да сме в челото! Браво! Значи сме едни от най-богатите в Европа!
124
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
абсурд, още има заплатки по 1-2к