Жители на пет села на протест срещу каменна кариера

Ще затворят кръстовище на "Асеновградско шосе"
14 апр 2024 10:54, Петър Бойчев
10
Жители на пет села на протест срещу каменна кариера
Снимка БНР

Местният инициативен комитет, който е срещу кариера над Горнослав, организира национален протест в Пловдивска област на кръговото кръстовище на "Асеновградско шосе" и Пловдивския околовръстен път. Началото е от 16 часа, съобщи БНР.

Жителите на 5-те села -  Горнослав, Долнослав, Червен, Орешец, Добростан са срещу предложенията за изменение на три закона, които според тях - насърчавали инвестициите в интерес изцяло на частните инвеститори. Това са Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на териториите чрез Закона за насърчаване на инвестициите.

Гражданите са против предложенията за изменение на законите на народните представители Делян Добрев, Станислав Анастасов, Младен Шишков, Хамид Хамид, Жечо Станков. „По този начин засегнатите министерства, граждани и организации не могат да изразят позиция.“, пишат от Комитета срещу бъдеща кариера над Горнослав.

Те добавят още: „Не на безкрайно валидните решения на РИОСВ - 15 години! Не на удължаване на срока на старите решения на РИОСВ с 10 години! Човек може да построи къща и след 15 години да разбере, че на 100 метра от нея ще се добива злато, уран, мед или варовик, посредством взривове, защото инвеститорът стои и чака. Не на обжалването на решенията по ОВОС на 1 инстанция! Искаме висока степен на защита на животите си и на околната среда. Не на даването на права на областните управители и министри да променят общите устройствени планове на общините! Ако искаме общините да са ни е екологични, не може да налагате да са индустриални и замърсени! Няма да посягате на личните и защитените ни земи в Натура 2000 и да се разпореждате с тях!

Протест със същите искания ще има и в област Пазарджик, село Варвара, община Септември също от 16 часа.

Недоволството ще е мирно и няма да се затварят пътни участъци, каза председателят на Сдружение "Къркърия" Йоанна Петрова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: протесткариерасела
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нашенецът не иска абсолютно никаква икономическо развитие. Всичко смята за далавера, одумвания, простотии... и си стои на това ниво. Това не може, онова не може, трено не бива, е какво тогава. Скубете трева и яжте.
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По същия начин трябва да се надигнем и срещу соларните паркове и перките, които тровят земята и убиват птиците!
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А за буклука от Европа дето се трупа, кога? Станахме сметището на Европа, а имаме най-плодородната земя!
4
0
 
4
 
! Отговори
@@@ преди 1 месец
Това са селата по пътя за Белинташ, хората искат да почиват там, не да бачкат....
3
1
 
6
 
! Отговори
мъдуратурее преди 1 месец
И да триете,и не,хората си искат своето!
2
3
 
3
 
! Отговори
тъп пепеец/дебеец преди 1 месец
зелените гущере пак са на тежки опиати!
1
2
 
1
 
! Отговори
тъп пепеец/дебеец преди 1 месец
другаре от днес, блокирането на IP, води до поздраФ до ваЗ - да го дуухатее!