Срещу демографския срив: Община у нас ще дава по 10 000 лв. за трето дете

За финансовия стимул има определени условия
24 яну 2024 07:00, Анисия Иванова
103

10 хил. лева помощ за трето дете - такава социална мярка предвижда за многодетните семейства община Горна Оряховица. Финансовият стимул се въвежда с цел да се преодолее ниската раждаемост в региона. За мярката са заложени 100 000 лева.

Преди дни 36-годишната Полина Илиева от Горна Оряховица роди третата си рожба. Малката Крисия проплака навръх Атанасовден в болницата в Горна Оряховица. Поля и съпругът ѝ са инженери по професия и сбъдват мечтата си за многодетно семейство.

"Каката е на 16, баткото е на 12, а малкото Криси се роди на Атанасовден, чакано и планирано детенце, желано. Всички нямат търпение да се приберем", сподели Илиева.

През последните години в общинската болница в Горна Оряховица отчитат спад на ражданията. Според тях стимулът от 10 000 лева за трето дете ще помогне за преодоляване на демографския срив.

"Това е много добра идея на общината за подпомагане на раждаемостта", каза акушер-гинекологът д-р Димитринка Димитрова.

"Смятам, че който иска да има второ или трето дете, в никакъв случай няма да е заради въпросната инициатива, по-скоро кметът иска да накара хората да раждат в нашата болница, аз съм страшно доволна от персонала, първото и второто ми детенце също са раждани тук", каза Илиева.

В момента се сформира комисия в общината, която ще изготви критерии, по които ще се отпуска финансовата помощ за трето дете.

"Родителите трябва да бъдат жители на територията на Горна Оряховица последните пет години, да са с настоящ и постоянен адрес, поне единият от родителите трябва да е в трудово-правни отношения, и двамата родители да не са получавали помощ от държавата, семействата да нямат задължения към община Горна Оряховица, техните по-големи деца да бъдат записани в детско учебно заведение", посочи заместник-кметът на община Горна Оряховица Петя Иванова.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
0
 
! Отговори
Банкеръ преди 3 месеца
Ромите са бъдещето на тази държава,колкото и да не му харесва на Доган.Плановете му за Велика Турция минават през интеграция на Борат и Тутар.Плановете пък на България да интегрира Ромите и Турците с Български лични карти също са достатъчно абсурдни.Идва време,когато Българите ще са малцинство в територията и вероятно ще я загубят.Тоя път завинаги.
73
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Общинските потурнаци кюпеи и сметоразделници във всички общини на 99% поради старчеко слаббоуммие не рабират какво вършат и правят.
72
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"10 хил. лева помощ за трето дете - такава социална мярка предвижда за многодетните семейства община Горна Оряховица." - А аз имам друга идея. 10000 лева, ама обезщетение от данъците. А ДА ВИДИМЕ ТОГАВА!
71
3
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 3 месеца
БЪЛГАРИТЕ ЩЕ ИЗЧЕЗНАТА ЗАЩОТО УМЪТ ИМ РАБОТИ САМО В ПОСОКА КРАДЕНЕ.
70
2
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 3 месеца
АМА САМО НА СВОИ ХОРА
69
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 70 - Чул те Господ. Ако поне няколко процента от онзи контингент вземат средно или висше образование и дипломите им имат покритие, пак е нещо!
68
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
С такъв стимул ще изкарват средно, не ами и висше.
67
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 65 - Не си ли забелязал(а), че онези, които нямат средно образование, са от една етническа група, която не плаща данъци, а в повечето случаи не плаща и месечните си консумативи за ток и вода? Рядко ще намериш човек от тази група, който да няма поне три деца и да не е редовен абонат за социални помощи. Сам(а) си направи изводите.
66
0
 
12
 
! Отговори
Shark преди 3 месеца
А първите две без пари ли ще се гледат, или как? Говоря за хората с български произход, които си правят сметката как ще си гледат децата, не за етноса, който това чака. Не стига че една камара помощи взимат, ами сега и 10 000 за трето дете им дайте! Кр-етеноиди!
65
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кой е спечелил местните избори при последното гласуване? С решението да се дава тази помощ, въпросната политическа сила ще има на следващите избори гласовете на всички бхаратци. Въпросът обаче е откъде се вземат тези пари? От онези жители на общината, които редовно си плащат данъците ли? Разбирате какво искам да кажа.
64
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Юрист Полов член за възрожденските копейки.
63
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 63 И що така тази дискиминация? Значи тези без средно образование по закон плащат данъци на общината колкото тези със средно, а не получават същите облаги.
62
1
 
7
 
! Отговори
до Ще аплодирам преди 3 месеца
Ами то днес не е трудно да завършиш средно. Третото тамън след бала ще го родиш.
61
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ще аплодирам инициативата, ако има едно уточнение - тази помощ от 10 000 лв да се дава само при уславие, че и двамата родители имат минимум средно образование.
60
0
 
7
 
! Отговори
ябадабаду преди 3 месеца
Хайде всичките индийци да се преселят в тази община
59
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
3-то дете е СТИМУЛ ЗА МАЛЦИНСТВАТА. Другите не може да е стимул
58
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Само да не се получи развъдник на индианци!
57
0
 
7
 
! Отговори
анонимна преди 3 месеца
Хората и без това са прекалено много. Животът е труден. Не знам какво добро правим, като се размножаваме повече. Създаваме човешки същества, които също да се чудят как да оцелеят и напразно да търсят щастието цял живот, докато не дойде неизбежният край. За мен да правиш много деца не е никаква добродетел за никого.
56
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Мисля като Ива. Решението е да се търсят лекари, които могат да лекуват безплодието на мъже и жени, които искат да имат деца. А такива хора са страшно много.
55
0
 
8
 
! Отговори
Ива преди 3 месеца
Хората не са свинки че да ги стимулирате да се развъждат.