Увеличава се необработваемата земя у нас

Над 204 хил. хектара е земята, която пустее
17 дек 2023 15:58, Анисия Иванова
81
Увеличава се необработваемата земя у нас
Снимка: БГНЕС

Увеличава се количеството на необработваемата земя у нас. Това сочат данните от последния годишен доклад за състоянието на земеделието у нас. Статистиката регистрира и 28% увеличение на площите, върху които се отглеждат биологични култури.

Над 204 хил. хектара е земята, която може, но не се обработва, сочат данните в аграрния доклад. За пръв път през последните няколко години  статистиката регистрира повишение на  изоставените площи като от 2018 г.  насам те намаляват ежегодно с по 5 - 10 хил. хектара, докато през 2022-ра г. скачат с над 20 хил. хектара.

Според данните на доклада използваната земеделска площ у нас, която включва обработваемата земя, трайни насаждения, разсадници, постоянно затревените площи и семейните градини, през 2022 г. е 5 млн. 22 хил. хектара, което представлява 45,2% от територията на страната. Обработваемата земя е 3 млн. 455 хил. хектара, което представлява 68,8% от използваната земеделска площ на страната.

Очаквано най-голям дял от обработваемите площи са заети със зърнени култури. Най-малък дял е отделен за картофи, пресни и оранжерийни зеленчуци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Първо парите в банката после стоката!
54
1
 
3
 
! Отговори
LandLord преди 5 месеца
Българската земя не се продава. Свиквайте.
53
3
 
1
 
! Отговори
АРЕНДАТА НА ЗЕМЯТА Е преди 5 месеца
...ОТЖИВЕЛИЦА ОТ ВРЕМЕТО НА ФЕОДАЛИЗМА И КРЕПОСТНИЧЕСТВОТО!..САМО ДЪРЖАВАТА МОЖЕ ДА ОПРЕДЕЛЯ СОЦИАЛНАТА РЕНТА, АКО НЕ СИ ОБРАБОТВАШ ЗЕМЯТА--не разчитайте на това, защото е като "МИЛОСТИНЯТА"....
52
4
 
1
 
! Отговори
ЗЕМЯТА Е... преди 5 месеца
Национален ресурс---РАНО ИЛИ КЪСНО, ДЪРЖАВАТА ЩЕ ИСКА ДА ПОЛУЧАВА ПРИХОДИ ОТ НЕЯ---АКО ЛИ, НЕ, ЩЕ НАМЕРИ НЯКОЙ ДРУГ, КОЙТО ДА И ГИ ОСИГУРЯВА РЕДОВНО, ЗАЩОТО ОБЩЕСТВОТО ИМА НУЖДА ОТ СОЦИАЛНИ ПРИХОДИ ЗА"СОЦИАЛНА ДЕЙНОСТ"!!!ТОВА Е ДЕМОКРАЦИЯТА---ЗАЩИТАВА, ТЕЗИ КОИТО РАБОТЯТ ЗА НЕЯ!!!!!!
51
7
 
1
 
! Отговори
Само глупак... преди 5 месеца
...може да държи имот, който не ползва!!!Така ще стане и със жилищата ви, които сте закупили за внуци и правнуци---В БРАЦЕЛОНА ВЕЧЕ НЕОБИТАЕМИТЕ ЖИЛИЩА СЕ ПОЛЗВАТ ОТ ДЪРЖАВАТА!..НЕМА ЛАБАВО!
50
2
 
2
 
! Отговори
РАНО ИЛИ КЪСНО... преди 5 месеца
...НЯКОЙ ПАК ЩЕ ВИ ГУШНЕ ЗЕМИЦАТА, ЗАЩОТО НЕ СТЕ СТОПАНИ, А САМО "ПОЛЗВАТЕЛИ" И ТОВА ВРЕМЕ ЩЕ ДОЙДЕ...ХАХАХА
49
5
 
2
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 5 месеца
ЗА КАКВО ТИ Е ЗЕМЯ---КОЯТО НЕ РАБОТИШ! ????ТОВА Е ЧИСТА ЗАГУБА НА НАЦИОНАЛЕН РЕСУРС!!!!Вие сте като кучетата, върху слама-не я ядете , ама и не давате и на други да я ядат...ХАХАХАААА
48
4
 
3
 
! Отговори
НИЩО НЕ ВИ ПРИТИСКА. преди 5 месеца
Като искат да я продавате земята, ще ви натоварят с данък----ТОГАВА И ДА НЕ ИСКАШ, ЩЕ ТРЯБВА ДА Я ПРОДАДЕШ!
47
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
С правителство, което предпочита вноса от Украйна аз се учудвам, че все още има хора със себеотрицание, които да продължат да обработват земята за жълти стотинки
46
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Земата върви със стопанство и труд! Човек може да е работен, но стопанство се прави цял живот.
45
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Това е начин да те притиснат да си продадеш земята.Хора не продавайте. ще дойде ден.Аз давам под аренда . Един хубав ден казват тука адни 10 дка не можем да ги обработваме и няма да ти плащаме. ОК казвам няма проблем но не продавам. И гледам как храстите стават дървета. В момента към надд 1000 кубика. И расте ,расте, расте, Да са ми живи и здрави.Не продавайте хора СОБСТВЕНАТА СИ ЗЕМЯ.
44
5
 
0
 
! Отговори
Военен преди 5 месеца
Това е земя с отпаднала необходимост. Ние военните имаме много такива и ги продваваме за жълти стотинки.
43
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Дож45. И аз бих си купил, но едва ли ще ме допуснат.
42
2
 
15
 
! Отговори
от преди 5 месеца
мързелив и крадлив народ толкова,краденето е по-лесно
41
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Аз бих си купил земя, ако наистина продават!
40
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Платена статийка.Спомнете си май искаха да продават общински и държавни земи.Та ,най-общо казано подгряват народонаселението.
39
3
 
5
 
! Отговори
Банкянец преди 5 месеца
Взимайте пример от Толупа.Колко пъти ни е натрапвал че майка му и баща му заедно с него навремето когато е бил юноша бледен са садили КАРТОФИ.
38
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Имам земя и я давам под рента, верно само толкова колкото да си платя данъците, ама си е моя. И цената ще се покачва. Гледам на нея като злато в трезор. Не печеля от нея но недай си Боже , може живот да спаси.
37
5
 
10
 
! Отговори
Реалност преди 5 месеца
Нормално вдигат заплати на полицаи , учители , съдии ... Вдигат пенсии , но за земеделците които произвеждат и дават пари за тези повишения нищо . Ами ще ядете бахура .
36
4
 
5
 
! Отговори
мак преди 5 месеца
Явно не си струва да си земеделец в днешно време. Но споко, ще бъдат оползотворени тези земи, я от вятърни мелници, я от соланрни панели, хората все ще измислят нещо. А ние ще се вайкаме, че ядем вносни храни.