Дейците на културата излизат на протест

Христо Мутафчиев ги подкрепя
30 окт 2023 16:20, Росен Стойчев
30
Дейците на културата излизат на протест
Снимка: БГНЕС

Българската култура отново не е приоритет за правителството, казва председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев. Един от най-популярните актьори у нас излиза лично на протест в Деня на будителите - 1 ноември.

"Предстои Денят на народните будители, но това ще е повод не само за празнуване, но и за равносметка и протест", пише Мутафчиев в позиция, с която призовава членовете на Съюза на артистите в България да подкрепият протеста на творците и специалистите, които работят в музеите, галериите, библиотеките и читалищата и работещите в сферата на сценичните изкуства.

Още по темата
"На 1-ви ноември лично ще подкрепя протеста на дейците на българската култура и протестната декларация на Национална федерация „Култура“ към КТ „Подкрепа“, срещу унизително ниските възнаграждения на работещите в библиотеките, музеите, галериите, музикалните и театрални институти, Българското национално радио и Държавна агенция „Архиви“.

Ще бъда с тях пред Столичната библиотека в 12:00 ч. на 1-ви ноември, сряда", пише актьорът.

Председателят на САБ казва, че българската култура отново не е приоритет за правителството и това си личи по отношение на бюджета и бюджетната прогноза на Министерството на финансите. По последни данни недостигът във финансирането на сценичните изкуства в държавата възлиза на над 80 000 000 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: протестдейци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 месеца
Окултурих се след тази новина,мда.
24
1
 
5
 
! Отговори
Ddd преди 6 месеца
Представям си как Брат Пит или Том Круз реват по американската телевизия че държавата не им отпуска помощи, голяма излагация ще бъде.
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Важно е, че депутатите вземат субсидия не по 1 лв., а си я вдигнаха много бързо, а народа блее. Това са пари от народа и трябва да се определят от народа, а не от депутатите. Не случайно някога са наречени изедници.
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен ---20----https://***.bg/razvlecheniq/kultura/108958В подкрепа на казаното от теб
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен--22----каква злоба бе,няма злоба има скръндзалък Тия от Народния ,ами да дадат част от приходите който реализират непрекъснато с пиесата "Хага",ама те ,не та не, всичко за тях Е не може така трябва колегиалност
20
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Колко злоба има в нашата мила родина.Злоба и завист.
19
2
 
5
 
! Отговори
от близо преди 6 месеца
Каква култура, какви пет левъ, бе??? Тези алкохолици и про///стаци са толкава далеч от Културатъ, колкото аз съм "балет майстор"!!!! Ако ги чуете как разговарят, ако видите поведението и държанието им ще се отвратите.... и тези имат наглоста да се наричат "интелектуалци"??? Това е пълна Трагикомедия ще ви кажа... Никкви държавни субсидии и може би, наистина ще останат само талантливите профисионалисти пък бло то и 20-тина %!
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Пендачанска пее опера полугола. Това е културата, която вие искахте. За която тя и мъжО и действаха.
17
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тоя никога не е бил добър артист.Сега обаче като отърка в политиката и взе много да се отваря.Социализмът свърши бе мен!Какво само пари от държавата сте свикнали да искате?!!Я се хващайте на работа,кияци нйедни!
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
От "хората култирата" бяха най-много и на най-предни позиции за поругаване на социализма и Людмила Живкова. Много трябва да се покаете, много! Това внимание, тази отдаденост на делата на духа, която я имапе при Людмила Живкова, трябва да си я заслужите. Поне върнете името на НДК! Ама сте страхливци. Злобата, с която се отнесохте към направеното, няма как да ви носи добро.
15
1
 
4
 
! Отговори
Христо Халтурчиев преди 6 месеца
Аз съм председател на съюза на халтурчиците в България!
14
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Йултурата не е приоритет и на това правителство, по простата причина, че България пое по модела на страни БЕЗ култура, каквито са САЩ и Великобритзния. В САЩ няма министерство на културата, но има министерство на ветераните от войните, въпреки че официално не водят войни, англичаните нямат даже народни песни и приказки, де що виждаме и чуваме, все е или ирландско, или шотландско.... само наркомания оттам. Което се корени в религията им. А тя в Б-я съвсем не е позната.
13
3
 
16
 
! Отговори
456 преди 6 месеца
Културата и спорта трябва да се самоиздържат-ако имат посещаемост представленията,ще имат и пари,ако нямат,не.Ама било важно-да,важно е да сме културни,но първо трябва да не сме гладни и болни!,Има базови неща в живота,а културата и спорта не са сред тях,колкото и да не звучи красиво!!!!!
12
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
То няма един хубав български филм или сериал последните 20 години. В театър не стъпвам защото е пълна скръб. Направете нещо, което става за гледане и ще гледам и ще купуваме билети. И не всичко е от какъв бюджет имате, а как е написано и как се играе. За бездарни хора пари не трябва да се дават.
11
1
 
5
 
! Отговори
Аз преди 6 месеца
Как да не е приоритет? Чалгата процъфтява. Какво повече искат? Наглост.
10
0
 
5
 
! Отговори
Гошо преди 6 месеца
Я там с Народният театър се разберете да ви отпусне част от приходите който прави от пиесата" Хага " Десет процента да ви даде и ще се къпете в пари
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Значи трябва да се разделят приоритетите на кого колко да се плаща, на младите актьори до 30г средно 3000 лв заплата трабва, 4к за жените и 2к за мъжете. до 4г по 2к за всички. над 40г по 1500лв, над 60г 1000лв
8
0
 
16
 
! Отговори
... преди 6 месеца
Всички искаме пари! Когато искаме е важно да представим обосновка, защо искаме повече. Аз отивам при мениджъра ми със списък с постиженията за изминалата година. И обосновавам искането си с доказателства. Може ли преди някой да излиза на улицата и да ни занимава да опита този простичък начин? Също и е редно да кажат тези пари от къде да дойдат? В крайна сметка театрите продават. билети. Редно е от там да им идват заплатите. Библиотеките имат месечна такса => това им е дохода. Стига мрънкахте!
7
1
 
12
 
! Отговори
1-2 патрончета преди 6 месеца
Ристе Сигането ми лъха на алкохол дори от снимката.
6
3
 
18
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 6 месеца
Какъв приоритет след като всички номенклтури, управляващи и работещи сте артисти ? ! Още повече, че тези които вземате пари за артистична дейност сте много арогантни и не виждам какво общо имате с културата освен по документи . По-възпитани от вас са дори и пубертетите .