Експерт: Нереално е 2033 г. да заработи 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй"

Под въпрос е кой ще го изгражда, каза проф. Георги Касчиев
Обновена: 26 окт 2023 15:24 | 26 окт 2023 15:23, Анисия Иванова
21

Държавата обяви, че започва строителството на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй". Премиерът академик Николай Денков допълни, че избраната технология за 7-и и 8-и реактор е уникална в света.

"Процедурата България разделя на два етапа. Първо взема решение, което дава възможност да се проведат предварителни дейности. Със следващото решение правителството трябва да докаже, че е изпълнило приоритета за осигуряването на безопасността преди всичко. Членът казва, че трябва да се организира обществено осъждане, за което министър трябва да публикува месец по-рано докладите. Такова обсъждане беше направено за "Белене". Нямаме публикувани нито доклада на министъра, нито стенограма от заседанието, нито решението от МС. Не знаем дали тези оценки са били направени", обясни експертът по ядрена енергетика проф. Георги Касчиев в студиото на "България сутрин".

Още по темата

Вече е ясно, че няма да се прави търг по избор на технология, а ще се приложи технологията AP 1000 на компанията Westinghouse, посочи проф. Касчиев.

"Силен е изразът, че проектът е уникален. Той е единственият в света, който изцяло разчита на пасивни системи за безопасност. Пасивни са тези, които се държат на естествени сили. Това опростява самия дизайн на проекта, но всички други конструктори на реакторни установки смятат комбинацията пасивни и активни системи за безопасност за по-надеждни. От този реактор има само четири, които са направени в Китай, средното строителство е 9 години", каза експертът пред Bulgaria ON AIR.

У нас построяването ще струва около 6-7 млрд. долара на реактор, което трудно може да се приеме, смята проф. Касчиев.

"Westinghouse предоставя само технологията, т.е. проекта и оборудването. Под въпрос е кой ще го изгражда. У нас няма такива компании, ще се наложи да се търсят външни изпълнители, вероятно от САЩ или Китай. Смела и нереална е датата 2033 г. да заработи единият блок. Тези 500 млн. лв. са за началните дейности. Това решение е под риск, ако някой се обърне към съда и той каже, че е незаконосъобразен, тогава някой ще отговаря защо тези средства за изхарчени", подчерта експертът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Няма експерти в България, само балалайки
18
3
 
5
 
! Отговори
Защо няма анализ? преди 6 месеца
Трябва икономически анализ. Колко ще струва 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй и колко ще струва АЕЦ "Белене", за която вече имаме реактори. Със сигурност 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй ще бъде в пъти по-скъп. Но за такова сравнение и дума не става. Е, на тъмно ли се взема решение за строителство на АЕЦ? На тъмно разбира се. Още преди да започне проучване от ПП-ДБ вече знаят какъв реактор ще се използва. И какво ще се получи? Ако изобщо се построи нещо, ще бъде по най-скъпият възможен начин и с безумни заеми.
17
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 16 Същото е сега и в Турция. Първия реактор ще заработи до няколко месеца, догодина следващия и така и четирите в Акую. И понеже Ердоган е доволен, вече са се договорили за следващия АЕЦ по същата схема, а обмислят и трета. За времето, за което тука я построят една нова я не, турците ще напрявят пет АЕЦ с по четири руски реактора. И да не забравяме цената от руската оферта за Белене - 8 милиарда.
16
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ха ха ... нереално е тези реактори от Уестингхаус изобщо да заработят. Хем не са одобрени от EU, хем са експериментални, хем са на цена, която някой би платил единствено ако го рекетират за да ги купи. Може да се окаже, че след като заработят ще ни нанесат повече вреда, от колкото ако не заработят.
15
2
 
4
 
! Отговори
7 и 8 блок на АЕЦ-а преди 6 месеца
ще ги купим като самолетите за армията - на хартия. За изпълнение няма да договорим. Вярно че едното е самолет, а друго АЕЦ и се стоят по различни технологии и изисквания, но щом за самолетите ще има да чакаме то какво остава за нов АЕЦ или "уникални" нови реактори към Козлодуй?
14
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Строителството на АЕЦ Козлодуй започва през 1970г. и през 1974г вече работи първият реактор и произвежда ток. Тоест само 4 години глупавите комунисти са построили работещ АЕЦ. А сегашните умни демократи за 20 години не можаха и един блок да построят.
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До bl И за кови ваксините беха уникални а не са тествани и кови се измени само но не е ликвидиран.
12
3
 
8
 
! Отговори
bl преди 6 месеца
"избраната технология за 7-и и 8-и реактор е уникална в света" ... добре, но това че е уникална не означава че е работеща и безопасна. Освен това по нашите географски ширини и дължини думата "уникален" обикновено се използва като прилагателно за думички, които ако ги напиша ще ги заменят със звездички. Дааа, нашият премиер е уникален *** (звездичките са си мои).
11
1
 
7
 
! Отговори
ха ха преди 6 месеца
ще построят АЕЦ както построиха новите мостове над дунава -шарлатани хървадски ......
10
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Реакторите в Козлодуй още никой не ги е виждал и на чертеш докато тия в Белене Русия ги пусна в Китай и в др. държави. Уестинхаус фалира няколко пъти.
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ПП са като телефонните измамници. Обещават и после те мамат и обират. кой знае за какво са тия 500 милиона и ще ги гепат и после ни АЕЦ ни Лукойл.
8
1
 
6
 
! Отговори
смях преди 6 месеца
Аз вярвам на ППвгз. Те построиха и завода за коли в лоич. Ей го на всеки ходи, купува, кара и се радва на живота
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Преди избори тече агитационно строителство което в повечето пъти е лъжа. На празни приказки не трябва да се вярва, а още повече на вече установени измамници.
6
2
 
6
 
! Отговори
важно е на гърба на преди 6 месеца
всички да се вземат заеми и да се правят заробващи договори .
5
2
 
11
 
! Отговори
Жададык преди 6 месеца
Уестингхаус, каква изненада...Милиардите в аванс и после чекай малко, като със самолетите....
4
0
 
6
 
! Отговори
нафърфорий преди 6 месеца
Мдаа..., 2033 годинъ!!!! До 10 години... - "Я камилатъ, я камиларя"!
3
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
не 2033 ами и то 3033 няма да тръгне. Катко се казва местни особенсти - предимно свързани с гръмки нереални обещания. Съвсем отделна тема е - да затриеш полуготова централа (с иградена площадка, купени реактори) и да започнеш от 0.
2
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Няма нито лиценз,нито подпис на румънците тая нова площадка.А Белене ги има.Но как да го разбере колониалната администрация на червея Денков.
1
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Те Промянтаджиите преди избори строят по 5 моста на Дунав, заводи за електромобили и батерии и какво ли още не и все още има хора които им се връзват!