Премахват хартиената трудова книжка

Това решиха народните представители
26 сеп 2023 17:08, Росен Стойчев
56
Премахват хартиената трудова книжка
Снимка: БГНЕС

Народните представители приеха промените в Кодекса на труда на второ четене. Окончателно бяха приети измененията, с които отпада хартиената трудова книжка, предаде репортер на БГНЕС.

Промените ще влязат в сила след една година. През това време се предвижда НАП да надгради регистъра си като в рамките на тази година работниците ще продължат да представят хартиената си книжка пред работодатели и институции.

Още по темата

С промените се създава електронен регистър на заетостта, поддържан от Националната агенция за приходите (НАП), в който ще се вписват всички данни от трудовата книжка. По този начин работещите ще имат пълен достъп до трудовото си досие, а работодателите ще могат да автоматизират вътрешни процеси чрез системи за управление на човешките ресурси, като автоматично изпращат данни към регистъра.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още по темата: законтрудова книжка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
10
 
! Отговори
Да допълня... преди 7 месеца
До Анонимен 15 Най сигурно е и електронно и трудова книжка. Да си я имаш в къщи.Икономия на хартия ли правят ?
13
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Доста от коментиращите не осъзнават, че всичко е електронно от много много години... Нищо не би следвало да е на хартиен носител. Има електронно подписани документи, има всичко.
12
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Електронния регистър се води от 20 и кусур години ми ако не ти са вкарали трудовия стаж от преди това как ще докажеш ако ти липсват години така че, си варди трудовата, книжка за долазателство
11
5
 
4
 
! Отговори
Пенсионер преди 7 месеца
Те сега си е...мамата. Хакерите потриват ръчички.*** доказвай че имаш стаж за пенсия. С такива сериозни неща експерименти не се правят.
10
4
 
7
 
! Отговори
ДО 9 преди 7 месеца
С никаква трудова книжка не се доказва, нали същият случай имаше и баща ми, и майка ми. Ходене по мъките. Книжката никой не я зачита за нищо, защото в нея мога да си напиша, каквото си поискам. Всичко е електронно от години, прочее и по-долу правилно са написали хората, че можеш да си вадиш какви ли не документи на хартиен носител по всяко време. А за електронно подписани pdf-и дори няма какво да ти говоря, далече си от тая материя.
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
най накрая, не е нормално някакъв хартиен *** цял живот, ако стане пожар, наводнение или кражба... по-добре да си е централизирано, електронно
8
5
 
6
 
! Отговори
до 13 преди 7 месеца
Гледай да не се гътнеш от злоба, жалък соц бедняко :)
7
1
 
10
 
! Отговори
do 9 преди 7 месеца
Крещи ти функционалната неграмотност, не знам дали осъзнаваш. ТК е едно НИЩО. Ненужна.
6
3
 
16
 
! Отговори
до 6 преди 7 месеца
Ако си мислиш, че хвърчащата ти трудова книжка е доказателство за стаж, много, ама много се лъжеш. Тя има точно толкова стойност, колкото стикерчетата по стъклата на колите. Нула. Тотално ненужна. Не ми се навлиза в подробности как се доказва стаж, ако по някаква причина липсва (ако си бачкер в сивия сектор, например. На нормалните хора не липсва нищо). Не е с трудова книжка. Да не говорим, че стаж си проверяваш с 2 клика в интернет и можеш да си вадиш колкото си щеш хартиени доказателства отНАП
5
3
 
3
 
! Отговори
Цоцолана от Люлин преди 7 месеца
сега ште започни дигиталното ропство.сабодете се балгари!!!!!!!1111111111
4
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Много хора ще изгорят с осигурителния стаж при прехвърлянето и ще останат на минимална пенсия. Това е и целта да се намали пенсионната тежест в бюджета.
3
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Сега остава да намериш подходящия "АйТи" да ти оправи стажа като знаем какви "АйАйАйТи"-та опазиха НАП. Вардете си хартиените, че ше е голямо мазало.
2
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Следва премахването на и на пенсията.
1
2
 
11
 
! Отговори
33 г, с вишу, безраб преди 7 месеца
мойта не могат да мо я вземат, щото е у шкафа :)))