Десетки хиляди българи ще се съберат на фестивала в Жеравна

Българската народна носия е изключително харесвана, казва Светослав Петков
28 юли 2023 12:42, Елка Василева
29

Хиляди българи ще се съберат в Жеравна от 18 до 20 август за най-големия фестивал на народните носии. Той се провежда за 15-а поредна година.

На фестивала се допускат участници само с народни носии, каза директорът на събитието Светослав Петков в предаването "България сутрин".

И тази година са предвидени конкурси. Такива са конкурсът за мъжки и женски носии, за старинни пафти, за автентични накити за глава, за бебешки дрешки. Тази година има и нов конкурс, който се казва "Иванчо музиканта", за даровити деца, които могат да свирят на няколко инструмента.

"Първата година посетителите, които красяха местността Добромерица край Жеравна, бяха 400 души, след това станаха 2000, 3000, 10 хил., 20 хил., сега сме се подготвили за повече. Гората е голяма, така че можем да съберем всички, които желаят да присъстват на 18, 19 и 20 август", посочи Петков пред Bulgaria ON AIR.

Той определи усещането за емоцията от фестивала като завръщане във времето.

"Откъснати от света и връщайки се в миналото, едни от най-българските времена, във времена на възраждане. Това носи една емоция, емоция, наречена "любов". Любовта на фестивала не е само във въздуха, а и в хората, в танците, в песните, в носиите, във всеки един елемент от тях", обясни директорът на фестивала.

По думите на Петков българската народна носия е изключително харесвана и сега почти всеки човек има такава.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Истинският български патриот се познава по това, че обича много кебапчетата и кюфтетата, макар и две да са с турски произход! Важно е докато ги яде да е с потури и да е забил байряка край софрата.
26
0
 
6
 
! Отговори
Скара бира преди 9 месеца
Любовта към кебапчетата е безкрайна
25
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Каква носия, какви 5 лева! Няма ли декар знаме, нищо няма и не трябва да се ходи!
24
0
 
4
 
! Отговори
81 преди 9 месеца
НАП да ги посетят също.
23
2
 
8
 
! Отговори
ИСТИНСКИ БЪЛГАРИН преди 9 месеца
Мисля, че е редно там да се вдигне един пилон с българското знаме! На Рожен вече има голямо, значи това трябва да е още по-голямо! Редно е хората да отидат там за да гледат още по-голямото знаме, а не заради някакъв си фестивал или събор! Заради знамена трябва да се ходи! Дреме ми за фестивали и събори! И колкото се може повече пияници да дойдат и повече търгаши с кебапчета! Пълен цирк трябва да стане! Ако не стане панаир, не е българско! И общината да даде пари за почистване после задължително!
22
0
 
0
 
! Отговори
До 15 преди 9 месеца
Сигурен съм че ти би си продал къщата за да направиш подобно нещо и с месеци би си кътал заплатата да черпиш народа с кебапчета и винце ..Ай , стига сте си убивали времето с оплюване по форумите
21
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А там Рублен Решетников ще чете ли реч з родо отстъпниците?
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
На Чеверме и пържоли! Вдигаме нивото от кебапчетата на Пилона...
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Поляните са платени !
18
0
 
1
 
! Отговори
До Роджер преди 9 месеца
🤣🤣 Ти май завиждаш. Ами направи и ти нещо вместо да мрънкяш
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
де толкоз българи
16
0
 
3
 
! Отговори
Ех че хубаво.. преди 9 месеца
За съжаление няма да мога да отида ....но какво по- хубаво от усмихнати хора пълни с настроение и уникална природа и фолклор! На ,,гражданете" първо поколение коментирали тука - Ами обиколете малко света и фестивали да разберете . Била съм на Гластънбъри и не беше лошо , но мизерията и алкохолизма и скъпотията са си част от нещата там .Ако искаш хотел и плаж ...е друго
15
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Цялата работа е едно печалбарство и нищо повече . Повярвайте , знам неща от кухнята .
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да, организаторът е абсолютен далавераджия... да не говорим, че там, където са сергиите вътре, допуска само свои хора.
13
1
 
13
 
! Отговори
Роджер преди 9 месеца
Да ходят стотици хиляди Да пълнят гушата на оня пеликан облечен в синя носия Със собствените си носии да му правят фестивала и да му плащат за това Хем да ги еват, хем да си платят. Заслужават си го
12
6
 
8
 
! Отговори
ОРфи преди 9 месеца
Защо се предпоставя, че щом си българин, трябва да харесваш задължително такива неща ? Този празник е за хора със селска кръв, нищо лошо не искам да кажа, но не всички сме такива.
11
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Мераклии за чевермета - за мотика НЕ :)))
10
1
 
3
 
! Отговори
К.Т преди 9 месеца
До MNENIE - Кво пратизанско движение те гони бе, ще те остава в гората за 1 нощ няма да оцелееш камо ли в планината. Не ми говори за партизани смoтан руcoроб, моите баба и дядо са били партизани и са били отвлечени като роби от руснаците въпреки че са се били срещу швабските нaцисти и са били почти смъртоносно ранени от тях. За това винаг съм знаел, че руснаци и нaцита са абсолютно едно и също нещо.
9
4
 
4
 
! Отговори
н.а.полк.Лили Иванов преди 9 месеца
Селяните обичат такива неща, не бива да ги укоряваме. Навремето комунистите построиха хиляда завода, за които бе нужна работна ръка, и бастисаха селото заради промишлеността. Само че тези големи селски маси в града го ликвидираха като такъв, не повече от 40 процента от селяните станаха градски хора, а останалите искат да са си селяни, живеещи в града. Селското ДНК не можеш току-така да го заличиш, неслучайно най-сериозната препоръка е "Гарантирам за него, баща му е от селото на баща ми "
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
От около десетина години, седмица преди събитието Зайко Бойко и Цецо ухото се въртят в региона,да си агитират предизборно електората. Развързват кесията в село Градец и следват седмици кючеци и маанета,в замяна трябва да фъргат листя за сужука. При мъжа на Деса мел инс-а в Котел ходят. И после щатните *** ги дават по телевизора .