Безлов за бежанците: Проблемът е в заплатите на полицаите

Според него няма и ефективна присъда срещу полицаи
7 сеп 2022 12:15, Петя Славова
48
Безлов за бежанците: Проблемът е в заплатите на полицаите
Снимка: БГНЕС

Десет гранични полицаи са участвали в различни схеми за трафик на мигранти, съобщи вчера служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.  По думите, замесените униформени са от различни териториални подразделения на "Гранична полиция" на границата с Турция. Повод да се заговори отново за пукнатините в системата.

Още по темата

Според Тихомир Безлов, главен експерт в програма "Сигурност" в Центъра за изследване на демокрацията, няма ефективни присъди срещу полицаи. По думите му репресията действително не е ефективна и тя не е ефективна не само по отношение на МВР. "Тя е неефективна като цяло", коментира той пред БНР.

Причината, според Безлов е, че доходът, който получават граничните полицаи от преминаването на един мигрант, е с три-четири пъти по-голям от средната им заплата.

"Проблемът е, че ако се хване полицай, за когото се знае, че е участвал в схеми с мигранти, обикновено се стига до там да се освободи граничният полицай или съответният полицейски служител. Дори има много разследвания и документирани свидетелски показания за сума, която трябва да дадеш, за да започнеш да работиш в тези схеми, но проблемът с миграцията е доста по-сложен, защото тези мигриращи хора от бедни страни минават през цяла Европа, те не минават само през България и в крайна сметка отиват в най-богатите страни, които са и с най-ниска корупция. Мигрантите правят това успешно и постигат до целта си", допълни Тихомир Безлов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първо трябва да се уволнят всички полицаи с БКП потекло и след това да се изгради полиция със сносен интелект и умствени възможности! Полиция от типа на Киро Брейка от (специалните части) ще ви докара много житейски изживявания!
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма наказания и страничните доходи са високи. Корумпираните полицаи са си направили сметката че си заслужава и нищо не рискуват. Когато положението стане такова че няма да си заслужава риска тогава ще намалеят и корумпираните полицаи. Престъпниците действат по същия начин само дето не са на заплата. То излиза че е по-добре да си престъпник в униформа защото дори някой да е корумпиран нищо не му се случва. А точно за полицаите трябва да има и наказания за злоупотреба.
16
0
 
11
 
! Отговори
1 преди 1 година
Каквато и заплата да получават, все ще има престъпници да им предлагат повече. Проблемът е в морала.
15
2
 
19
 
! Отговори
НЕ, НЕ Е ПРОБЛЕМА преди 1 година
в заплатите на полицаите, заплатите са проблем на цялото общество, тук проблема е в съд, прокуратура и полиция ! Знаят се каналджиите, колко пъти трябва да се каже за фамилия АЛГАФАРИ например, че са на върхът на схемата в каналджийската мафия, някой шеф-полицай "притеснява" ли ги, някой прокурор разследвал ли ги е за каналджийство, някой съдия образувал ли е дело срещу тях и да ги осъди ? Напротив Н.Алгафари извади от ареста брат си който беше заловен в трафик на мигранти и всичко се покри ! Вс
14
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рашков много помогна за това положение
13
1
 
15
 
! Отговори
полковник Колев преди 1 година
Проблемът не е в заплатите на полицаите - проблемът е в следването на чужди интереси пагубни за България
12
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То къде ли е наред системата,при доктори рушвети и доплащане,при учители частни уроци и доплащане,при полицаи корупция и доплащане,докато не се приеме закон че всеки един уличен се лишава от осигурителен стаж и права да изпълнява професията си така ще е,постоянен рев за пари и постоянно стригане!
11
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лекар, учител и полицай са трите професии, които не трябва да ги работиш с едничката цел да забогатяваш. Хвани се нещо друго по-добре.
10
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На онази полицайка Симона Радева също й е малка заплатата и затова така си бачка на частно с такива като Семерджиев.
9
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поголовна сеч на всичкото полицай,друга оправия няма,всеки за който има съмнение че участва в подобна схема незабавно уволнение,като се лишава от всички осигуровки и стаж които е имал до момента,същият да няма право да заема подобни длъжности доживот!
8
2
 
19
 
! Отговори
В цял свят преди 1 година
Заплатите на полицаите са някъде около средната за съответните страни.В България заплатата на полицаите е по-висока от средната и имат редица социални придобивки,включително и 20зсплати при пенсиониране.Колко да е?Да не говорим,че повечето са със средно образование.
7
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е все едно да кажеш,че ако работниците в ТЕЦа вземат повече пари слънцето зимата ще грее повече и ще е по-топло.
6
0
 
19
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 1 година
Чудех се кога ще измрънкат пак за заплати! Срама нямате ли, бе? Все пари искате, а резултати НУЛА!!!!! Същата смарангясана долнопробна сбирщина като учителите! Съсиспахте държавата, но все зарите не ви стигат! Като не ви стигат напускайте! Идете и си намерете работа в частния сектор като нормалните хора и да ви видим тогава за какво ще мрънкате!
5
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не се нахраниха шапкарите! И половината пари са им много!
4
0
 
22
 
! Отговори
Дедо Мони ЧИПА преди 1 година
Тези полицаи и по 3-4 хилки чисто да получават, пак ще прибират всичко добре дошло странично.
3
0
 
19
 
! Отговори
ъх преди 1 година
Ми не е само в заплатите. Депутатите като са им високи заплатите за ползу народу ли работят или им е само странично занимание, а основното да използват позицията за разни цели. Помните ли верту телефоните ? Сиромасите, на презентация се бяха засилили по едно телефонче гратис да получат.
2
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като вземат по-големи заплати ще ги връщат ли бежанците обратно???НЕ НЯМА ДА ГИ ВРЪЩАТ.Ще си ги държим тук въпреки по-високите заплати.
1
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е. Проблемът е, че повечето стават полицаи заради възможностите за далавера.