Няма как една лична карта да е над човешкия живот

Омбудсманът: Имало системен проблем в здравната система
108
Няма как една лична карта да е над човешкия живот
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

„Явно има системен проблем, който показва, че нещо подобно може да се случи навсякъде. Това е най-страшното. Колкото и да е важно спазването на закона, няма как една лична карта да остане над човешкия живот. Извън търсенето на отговорност трябва да се направят сериозни изводи. Това може да бъде работата на омбудсмана - да се обмисли как да се преодолее проблема, при който документите се поставят над същността на конкретния казус“,  коментира пред БНР националният омбудсман Диана Ковачева по повод трагичния случай във Враца.

Още по темата

Според омбудсмана трябва да има по-добра вътрешна система за сигнализация.

"Това е ситуация, при която и човек, който не е лекар, ще се притече на помощ", допълни тя.

Вълна от недоволство заля Враца след смъртта на 43-годишната пред спешния център в града. Служителката на регистратурата ще бъде уволнена. А мъжът, с когото жената е живяла на семейни начала, обяви, че семейството няма да търси отговорност от никого.

"Ние сме се примирили със случилото се, не обвиняваме никого. Всичко тръгна от клипа", каза той.

Тази вечер пред сградата на Спешния център във Враца се организира протест.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
13
 
! Отговори
Интернационал преди 2 години
Нормалните у нас се считат за луди. Христо Ботев Всяко племе си заслужава съдбата.
20
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едва ли забавянето за личната карта е променило нещо. Жената си е отивала. Закъсняли са с викането на линейката. Сега ще и направят аутопсия и ще се разбере повече, но най-вероятно жената не е можело да бъде спасена след пристигането й в спешното.
19
1
 
10
 
! Отговори
До16 преди 2 години
Ама,разбира се,че трябва да се изчака "решението"!!!!!!!Аз обаче отсега мога да ти кажа какво ще е то!Жената е докарана полужива със сърдечна недостатъчност!
18
0
 
10
 
! Отговори
Корупцията убива преди 2 години
При Омбутсмана има входирана жалба за потулване на престъпления от ОПГ в Перник от всички институции но г-жа Ковачева явно е зависима от един пожарникар!
17
3
 
9
 
! Отговори
Гост преди 2 години
Ада наречен България и българи. За това ги няма над 6 милиона, с деца и внуци. 1държава народ замина поредната България ЗАВИНАГИ. Генетичната подмяна е приключила.
16
3
 
5
 
! Отговори
До 9 преди 2 години
Написал си добре звучащи дивотии. Именно защото са спазвали правилата, жената се забави 6 минути на регистратурата. Не знам за какво отношение пишеш. Може би си видял някаква измислица по филмите и си въобразяваш, че всеки трябва да е изпълнил желанията ти още преди да си се сетил какво желаеш.
15
2
 
13
 
! Отговори
dakotabg преди 2 години
Те,,братята шведи'',за това ви бият,вие не знаете,защо!
14
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това за картата е вярно, но най-добре е да се изчака заключението на патоанатомите. Жената е карала ковид и била няколко дена много зле. Дали по нейно желание или заради близките е докарана късно в болницата, била е полумъртва. Трябва да се води разследване, да се установи кой къде е сбъркал, кой се езабавил, кой не си е свършил работата. Най-гадното е , че всичко е станало пред момченцето, което остана пълно сираче. Разследващите да установят нещата, а държава да помогне на детето.
13
12
 
21
 
! Отговори
рашка_чибурашка преди 2 години
Ами нали кацароФците се намесиха драстично и революционно в управлението и организацията на болниците и назначиха там своите калинки, май всичко което се пръкна от Хунтата на фигуранта се оказа мъртво родено и сега берем горчивите им плодове ... самият кацароФ е разследван от прокуратурата за злоупротреби при закупуване на Ковид-тестовете, разследват и рашкоФ за недекларирани имоти, скоро на опашка при Гешев ще се наредят и другите радеви червенотиквеничета, затова толкоз вият с/у него ... !!!
12
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дали си осигурен или не си все тая
11
0
 
40
 
! Отговори
Мишо преди 2 години
Без лична карта нито приемат нито преглеждат. Ха сега ми кажете когато болният е критичен и близките му са в стрес дали е важна личната карта?
10
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То,че има Системен проблем в нашето здравеопазване е повече от ясно,вече над десет години България е на първо място в света по брой починали лица на 1000 човека население,тая пандемия просто затвърди всичко ТОВА-Здравеопазването във България е Тотално Деградирало!
9
1
 
19
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
системата е разбита от сдс иван костов и кохортата около него тука принципае печалбата а не човека покаже ли се човек на вратата веднага трябва да сеприхване и упъти къде наи бързо да отиде или му се осигурява инв количкастига с тези направления лични лекари и какви ли не измишлъотини документитесе уреждат при изписването елект рецепти са порнография няма лекарства
8
0
 
21
 
! Отговори
Хм преди 2 години
Единият проблем е, че натискат Бърза помощ да ограничи приема на неосигурени. От друга страна БП е възможност за безплатно лечение, ако си неосигурен. И става леле мале...
7
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Управляващите, в нашите лечебни заведения, администрация, детски заведения отношението е такова. Не се правете, че сега го научавате и сте "потресени". Промяна трябва изцяло - лекарите трябва да си ъпдейтнат сериозно знанията и да започнат да четат, изискванията към персонал и администрация да е по - сериозен, да има правила, които да се СПАЗВАТ. Но ние от училище още си отглеждаме идиотчета и няма как да очакваме качествено обслужване. Читавите хора отдавна се изнесоха от БГ.
6
0
 
4
 
! Отговори
До 7 преди 2 години
Май не е точно така ако погледнем исторически)
5
4
 
34
 
! Отговори
Интернационал преди 2 години
Племе което не се грижи за бедни, болни, бездомни, сираци, и безпомощни и изпаднали в беда хора е МЪРТВО ПЛЕМЕ!!! Природата чисти всичко от което нищо не става.
4
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така е от как се помня. Ако не беше инцидента с жената от Враца, щеше да продължи безнаказано. Да бъдат дисциплинарно уволнени е най- малкото наказание. Съд и затвор за всички подобни случаи със стара дата!
3
0
 
8
 
! Отговори
тъй де преди 2 години
Ааааа има, има.........в случая се доказа.
2
0
 
33
 
! Отговори
Алооо преди 2 години
Тук в България когато някой загине се почва да се търси проблема. Ако всичко се правеше навреме и се следи процеса, а не само да лежат по министерствата и да не знаят какво се случва във външния свят, това нямаше да се случва. Като има само назначени калинки, а не хора, които цял живот са работили в тоя сектор, така ще е и ще продължава да е така.