Сливенският владика забрани венчавки с католици, арменци...

И кумовете трябва да са православни, отсече Дядо Йоаникий
Обновена: 28 яну 2016 14:31 | 28 яну 2016 12:52,
123
Сливенският владика забрани венчавки с католици, арменци...
Снимка: архив, Булфото

Сливенска митрополия забрани на енорийските си свещеници да извършват венчавки на православни с католици, протестанти, арменогригорианци и представители на други вероизповедания.

Решението било взето на епархийски съвет и разпратено до всички църкви в Бургас, Сливен и Ямбол да го сложат на видно място, за да са наясно миряните с ограниченията. Те важат и за кумовете, които не могат да бъдат други освен православни.

"Това решение не трябва да се възприема като забрана, а по-скоро като напомняне към хората да се съобразяват с каноните на църквата. То е за тях, а не за свещениците - те си знаят правилата", обяснява пред "24 часа" и секретарят на Сливенска митрополия Вълкан Янев.

Според него се налагало да бъде взето това решение заради зачестилите бракове между българи и чужденци, които искали да се венчаят в църква. Бургаска област била туристически район и много мъже и жени от други религии се изкушавали да нарушат каноните, но повечето не ги знаели и затова трябвало да се просветят.

Засега няма данни друга митрополия освен сливенската да е въвеждала такива забрани.

"Дядо Йоаникий е много стриктен последовател на православието и държи то да се проповядва в чист вид", заяви дясната ръка на владиката. И бе категоричен, че забраната не била в противоречие с решението на Светия синод от 1967 г., което е по-либерално и разрешава смесени бракове с изключение на децата, които задължително трябва да се кръщават в православната вяра.

"Не знам дали и до какво води смесването на различни вероизповедания в един брак - дали има биологични и генетични измерения. За забраните сме се ръководили единствено от това да спазваме каноните от Шестия вселенски събор през 678 г., които не са отменени", каза Вълкан Янев.

Въпреки че арменците също са православнни забраните важали и за тях, тъй като като църквата ни имала догматични различия при възприемането на Исус Христос.

"За разлика от нашата православна църква, арменогригорианската го възприема само в едната му същност - божествената, а отрича човешката", обясни Вълкан Янев. Затова тези различия били непреодолима пречка за сключването на църковен брак между православни и арменци каквато е честа практика в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До megetoТи ако си много духовно грамотен, да взема да ти доставям промишлени количества вазелин за манастира. 100% ще ви трябва, иначе от много грамотност се протривате отзад.
31
5
 
14
 
! Отговори
megeto преди 8 години
И авторката на статията, и 99% от коментиращите я, си личи от километри, че са духовно неграмотни и нищо не разбират, но акъл дават.Тази забрана не я е измислил Сливенският митрополит. Тя съществува от векове в Православната Църква. Той просто я напомня на духовно неграмотни хора като вас.
30
5
 
8
 
! Отговори
Щиглиц преди 8 години
никаква венчавка, само секс!
29
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Че арменците и те са православни, драги ми изкуфял ПОПЕ! Руснаци, сърби, гърци всички са православни. Може да са автокефалии, но са православни. Аз се венчах в църква с жена ми само защото изках да изпитам атмосферата. Е изпитах 15 минутно претупване от поп, който си прибра 200 лв и иприказва няколко скоропоговорки. Това им е ритуала. Бизнес е всичко, а църковните ритуали са бизнес услуги вече. После ми се правят и на интересни. Да не би да искате да печелите клиентела от кръщенета сега?
28
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А иначе със златен ролекс на китката и в кола за 100 бона може да се вози "дядо" мутрополит, а пък друг "дядо" да е всъщност "баба Гуси" и да се содомизират масово в манастирите. АЙДЕ У ЛЕВО!
27
1
 
0
 
! Отговори
Kir преди 8 години
Fin Fat
26
12
 
9
 
! Отговори
Айде , айде....ха,ха преди 8 години
ТОЙ ШЕ МИ ДАВА АКЪЛ....ЗА КОЯ ДА СЕ ЖЕНЯ...ха,ха,хааааааа.....!ЗА 50-ЛВ.--ВСЕКИ МАНАСТИРСКИ ИГУМЕН ИЛИ ПОП , ШЕ МИ ДАДАТ "БРАЧНО СВИДИТЕЛСТВО....!!!ТОВА МОЖЕ --И ВСЕКА СЕЛСКА ЦЪРКВА ДО ГО НАПРАВЯ..!!ПОПСКИ ПРОСТОТИЙ---ПО "КОМУНИСТИЧЕСКИ"!!!!!!!!!!!!!!!!!!ДОНОСНИЦИ НЕЩАСТНИ!!!!!
25
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ха-ха-ха! Те младите и без това не щат да се женят, така че кой му пука тоя какви ги разправя.
24
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За нас атеистите нищо не пише.
23
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Той на баба гуси да дава акъл......
22
3
 
6
 
! Отговори
Валя преди 8 години
До анонимемен 21И за будистка да се ожениш пак не можеш да се венчаеш.А на гей браковете никой не гледа с добро око.
21
3
 
8
 
! Отговори
Ауслендър преди 8 години
Агент Кирилирвич се изказва неподготвен! Трябва всички с продадени души да измрат , че тогава може да имаме шансове да просъществуваме!
20
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Отвратителни глупости - християни не могат да се женят по между си, защото отделните църкви имали догматични различия! Пълни ***! Докато християни се делем заради догматични "различия" други религии ще ни изядат с парцалите :)
19
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някои пишещи тук илитерати нищо не са разбрали.Като 1-ви пост, например.Жени се за будист, -никой не ти забранява.Но не можете да се венчавате в православна църква.
18
12
 
26
 
! Отговори
Веселин преди 8 години
ами то си е така,просто сме се отдалечили толкова много от религията ,че вече не знаем кое е правилно.Като ви чета коментарите сте готови и за друга религия да изповядвате,нашити деди с кръв са защитавали вярата ни .Какво чудно има в тези приказки на дядо владика???На които не му харесват каноните на нашата църква да не ходи да се венчава там и без това повечето го правят от суета..
17
12
 
30
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
Ами колкото и да...роптаете,прав е дядо владика да спре развихрилата се анархия в църковните бракове в подопечната му...епархия.Все пак,не е отменено решението от...далечната 678 година на Шестия вселенски събор,който директно...забранява произвола във венчавките с друговерци.Просто дядо владика напомня това на всички и който е забравил...това,да се освести и да не се прави на християнин-амбаба.
16
3
 
1
 
! Отговори
Gor Git преди 8 години
Star Lisin
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Kir
14
1
 
2
 
! Отговори
Fit преди 8 години
Pic Pac
13
1
 
2
 
! Отговори
Stir преди 8 години
Kirfati Kakar