Нургюл с реми в Торонто

Българката измъкна половин точка в трудна ситуация
21 апр 2024 07:25, Петър Бойчев
8
Нургюл с реми в Торонто
Снимка ФИДЕ

Нурглюл Салимова завърши реми в предпоследния кръг на Турнира на претендентките за световната титла по шахмат при жените, който се провежда в Торонто.

В 13-ата си партия на канадска земя българката, с белите фигури, успя да се измъкне от много трудна позиция срещу рускинята Катерина Лагно и на 45-ия ход двете се съгласиха да разделят точката.

По този начин 20-годишната Салимова събра актив от 5 точки, с който разделя седмото място с украинката Анна Музичук, предава БТА.

Срещу Лагно, която дели третото място с 6,5 точки, Салимова се представи добре в дебюта, но в мителшпила допусна да изгуби инициативата и да остане с пешка по-малко. Позицията на Лагно изглеждаше достатъчно солидна, но смело решение на Салимова да жертва фигура се оказа правилното. Жертвата изненада рускинята, която изгуби много време за мислене и в крайна сметка след няколко неточни хода даде шанс на Салимова, от който българката се възползва.

В последния кръг в неделя Салимова ще играе с черните фигури с другата рускиня - Александра Горячкина.

Кръг преди края води Тан Джони с 8,5 точки. Тя може да бъде изпреварена единствено от сънародничката си Лей Тинцзие, което означава, че и през следващите две години световната титла при дамите ще остане в Китай.

В момента тя се държи от Цзю Вънцзюн, която в последния мач за световната титла победи Лей Тинцзие.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: торонтореминургюл
Още от Спорт
Раева за оценката на ансамбъла в Баку: Отборът ни е безскрупулно порязан!
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А бе хашла...ци ***...ьовски,пак ли я направихте българка?!Туркиня е тя,туркиняяяя!!! Наше момиче е,наша гордост е! Не ни омърсявайте с пошлостите и простотиите си!вот стотици години издевателствате над нас,мъчите се да ни унижавате,да ни асимилирате и видите ли успешни турци и хоп ги правите на ,,българи"!Вашта м....ка!
7
1
 
1
 
! Отговори
Стойчо преди 3 седмици
Нургюл играе най-грозния шах на тоя форум! Грозен,скучен,неатрактивен,-а това си е типичния неин стил.И ако досега й носеще някакъв успех-сега вече е ясно,че така няма никакъв шанс за нещо по-добро!И най-вероятно това ще е нейния връх в кариерата,едва ли с тоци стил ще успее друг път! То и нашите един път стигнаха до 4-и в света по футбол, но после стана ясно на всички ни,че това бе единствения ни успех,който на всички ни е ясно-няма вече как да постигнем!
6
2
 
3
 
! Отговори
az преди 3 седмици
До Анонимен Сред десетте най-добри в света е! Допускам, че и някой от вас може да се похвали с присъствие в световна десятка. По какво ли?! По "хейтинг", може би - ако някой реши да проведе такова първенство.
5
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Както очакваха специалистите, Нургюл на тоя турнир се бори да не е на последно място. Само у нас някои превъзбудени ***, които никога не са играли шахмат, почнаха да тръбят, че тя ще се бори за титла
4
2
 
4
 
! Отговори
Чиляк преди 3 седмици
Сифте
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Хубав ден!
2
6
 
6
 
! Отговори
Коя от тези преди 3 седмици
Под ки е Нургюл бих правил тройка с тях
1
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Реми по реми язовир става