Модернизация около Централна гара, ще оживеят ли северните райони?

Предвиждат се мултифункционален комплекс и зала за 1500 зрители
Обновена: 4 юни 2024 15:18 | 4 юни 2024 15:18, Инна Ангелова
21
Модернизация около Централна гара, ще оживеят ли северните райони?
Снимка: БГНЕС

Централна гара-София, както и районът около нея, се очаква в следващите години да бъде преобразен. Предвижда се пешеходците да се движат на ниво “терен”, а колите да се “потопят” под земята. Обрагородяването на площади и зелени пространства също ще е на дневен ред.

Пред БНР арх. Ангел Захариев, който е съсобственик на архитектурното студио, което е спечелило конкурса за трансформация на района около Централна гара, каза, че въпреки забавянето на подбробния устройствен план, целите ще бъдат изпълнени. Забавянто е било заради неотложни процедури за окрупняване на терена.

Арх. Захариев допълни, че според проекта, от другата страна на бул. “Мария Луиза” да бъде изграден многофункционален комплекс за музика със зала за 1500 зрители и една по-малка, център за събития, хотелски комплекс, репетиционни, звукозаписни студия, ресторанти.

Интензивният трафик ще се премести на север от Централна гара с пробив на бул. "Мария Луиза" към бул. "История славянобългарска".

Архитектът е на мнение, че новият проект ще оживи северните пространства на София. Идеята е да се привлекат и частни инвеститори, да се намправи силен културен център. В момента мястото е маргинализирано, а след промените, се очаква да стане ново и интересно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: СофияЦентрална гара
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Трафика не е лошо да мине под земята и в района на Сточна гара, че там е ад и не се диша.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Предното благородяване също не беше лошо, но от доста години павилионите са празни, осветлението тук там... И тогава така разправяха, че за хубаво го правят ама.
13
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Лелеее на хорицата в блоковете на ТЕЦа ше им изпадат мазилките и тъпанчетата! Направо прекарайте магистрала през военните гробища в Орландовци. Тъкмо ще събудите някой спокоен...
12
0
 
6
 
! Отговори
А ЧИСТЕНЕ? преди 3 месеца
ДО СЕГА ТОЛКО ГОДИНИ КАК НЕ Я ИЗМИХА, МЪРСОТИЯ И ПОРУТЕНИ ОБЕКТИ - КОЯ БЕШЕ КМЕТИЦАТА? - СРАМ ЗА НАРОДА И ЗА ЧУЖДЕНЦИ
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Значи, всеки който не е tъп като редови българин, според вас е гей, много сте зле, бате. Такива като вас трябва да *** улиците, че да са чисти, за друго не ставате. Добре, че свършва вашата
10
0
 
5
 
! Отговори
Геле преди 3 месеца
Така де на ПИМК комплекса трябва да се урбанизира. Няма да джапат през релсите
9
2
 
5
 
! Отговори
Северен жител преди 3 месеца
До 4, 8 и 9 : Всички разбрахме че г.е.р.б ти плащат, но малко прекали с изказванията и няма да гласуваме за ***-умпи-раната ти партия начело с банкянския крадец. Наистина не разбирам защо всичко от Фандъчка и То-лу-па трябва да е хубаво (като унищожаването на Алеко и Конярника от техният приятел Цеко), а от някой друг всичко е лошо?
8
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Глупости... Искат отдолу ротондата да я дават за магазинчета на техни си хора. Вярвате ли, че на някого от тия изобщо му пука за хората? А дали някога през живота си се е качвал на влак? Само гледат да доят. Ако могат и последната капка кръв ще ни изпият. И това даже не е собственост на БДЖ, а на общината. Помните ли преди 5-10 години как беше? Смраааад и... Казино, стриптиз, заложна къща на всеки 2 метра. Пътниците пресичаха отгоре, че а си влезнал в тоя подлез, а си отишъл донор за органи.
7
4
 
3
 
! Отговори
до 5 преди 3 месеца
защо така се фрустрира, гейо?
6
4
 
9
 
! Отговори
До Анонимен 4 преди 3 месеца
Кой си ти,за да кажеш от какво има нужда района!Проекта е много добър и дано се осъществи!А непрекъснатото отрицание на всеки и всичко дали те прави по-щастлив?Съмнявам се!!!
5
0
 
11
 
! Отговори
Гост преди 3 месеца
Това е добро намерение, но защо Северната дъга на Околовръстното шосе, от Ботевградско не се пита от 30 години. Защо само по южната дъга се правят разширения, има градски транспорт? Та нима няма нужда и хората от Чепинци, Световрачене, Нови Искър и тн нямат нужда от достъп до Бизнес парка, до НИМ , до Самоковско шосе, до Тракия?
4
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Gлупаците да мълчат. Или свиквайте с новия ред, или се махайте от София, а най добре и от България. Баси простото русолюбско племе. Скоро ще ви изтикаме в нищото, *** безподобни.
3
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Грандоманщина, простотия, напълно несъобразено с нуждите на района.
2
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Поредните тапи от глупавите идеи на гейовете, управляващи София. ***.
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
На север от гарата, на мястото на заводите построиха термитник. Голямо оживление, няма що. И сега какво, "Арена Жепеец" ли искат да правят още?