От днес стартира новата трамвайна линия 15

Маршрутът й ще бъде "Бъкстон" - Съдебна палата - пл."Журналист" - метростанция "Витоша"
7 май 2024 12:18, Петър Бойчев
7
От днес стартира новата трамвайна линия 15
Снимка БГНЕС

От днес са в сила редица новости и промени в транспортното обслужване на София, като основната от тях е стартът на нова трамвайна линия.

Трамвай №15 ще се движи от трамвайното ухо "Бъкстон" по бул."Цар Борис III" покрай Съдебната палата, по ул. "Граф Игнатиев", пл. "Журналист" и ще стига до метростанция "Витоша", съобщава Сега. Новата линия има за цел да облекчи натоварването на линии №5 и №10, като от Столична община обещават трите разписания да са синхронизирани и интервалът за чакане по бул."Цар Борис III" да не е повече от 3 минути.

Отново от днес се удължават маршрутите на трамваи №3 и №27, както и на автобус №413 в посока към гара София-север и Централна гара. Промяната е свързана със започналата модернизация на жп възел София, като се очаква строително-монтажните работи по коловозите на Централна гара да продължат около 15 месеца. В тази връзка пак от днес се намалява интервалът на движение на трамвай №4, който се движи от "Орландовци" до бул. "Никола Петков", от 20 мин на 15 мин. Маршрутът на трамвай №1 пък се удължава до надлез "Надежда".

Също от днес Столична община обещава трамвай №8, който свързва "Люлин" с центъра да се движи целодневно на всеки 10 минути, както и да има курсове до по-късно вечер.  

Трамвай №6 ще се обслужва от днес с нископодови и климатизирани и нископодови мотриси Pesa.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от София
Новата организация на движение в центъра на София отне 50 паркоместа
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Мишек от съпротивата Имате предвид линия 18, а не 19.
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Минавам само да ви кажа, че новата ви линия 21 е безсмислена, освен ако не пестите мотриси. т. Е. Сте пуснали половин трамвай да замества цял.
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Какво, останали са ви табели от линия 15, която ходеше до Обеля, ама я махнаха, че пречеше на метрото, и се га май искате да ги ползвате, така ли?
4
1
 
4
 
! Отговори
VladTepes преди 1 седмица
Безмислен рядък дубльор на съществуващите 5 и 10. Далеч по-смислена е тяхната синхронизация с цел удобно прекачване на Македония.
3
0
 
5
 
! Отговори
Мишек от съпротивата преди 1 седмица
До Анонимен.Линия 19 беше до Дървеница. Преди 10 години П.Фандъкова махна трамвайните рельи след Семинарията, временно, поради някакъв ремонт и така е и до днес, релси няма. По същото време махнаха и трамвайните релси по старото трасе на трамвай 6.
2
0
 
10
 
! Отговори
тъжно ми е преди 1 седмица
много хубава снимка сте сложили на статията, браво, определено сте обърнали внимание на детайлите :D освен малкия пишлигарин, който ви е поздравил по български
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен. преди 1 седмица
Това е старата линия 19, която по неизвестни причини беше спряна. Сега с нов номер стар маршрут.