Новата организация на движение в центъра на София отне 50 паркоместа

В обхвата на проекта попадат четири булеварда
73
Новата организация на движение в центъра на София отне 50 паркоместа
Снимка: БГНЕС

Проектът за реорганизация на движението по булевардите „Витоша“, „Патриарх Евтимий“, „Фритьоф Нансен“ и „Ген. Скобелев“ е възложен в устройствения план още през 2011 г., но не е реализиран. Стартирането му сега предизвика негативни реакции от страна на живеещите по четирите булеварда. Въпреки това трансформацията на булевардите продължава.

Към момента остават довършителни работи по бул. "Патриарх Евтимий", каза пред Радио София общинският съветник от „Спаси София Гергин Борисов.

„Искаме да помолим гражданите, минавайки оттам, да имат предвид, че предстои домаркиране и да внимават, тъй като организацията е нова, има нужда да свикнат, да я научат, но мисля, че доказахме, че относително бързо може да се случва една трансформация“, обясни Борисов.

Той добави, че в целия обхват на проекта, по четирите булеварда, паркоместата се намаляват само с 50 броя.

„Основно, защото на бул. „Витоша“ създадохме косо паркиране, което значително ги увеличи и реално там е компенсацията за загубените паркоместа по бул. „Патриарх Евтимий“. От косо там става успоредно паркирането, за да може да се отвори място за бус лентата и за велоалеите“, уточни общинският съветник.

На бул. „Патриарх Евтимий“ са обособени две еднопосочни велоалеи.

По отношение на бул. "Фритьоф Нансен", Гергин Борисов обясни, че булевардът е построен като двупосочен.

„В момента еднопосочността му означава, че целия трафик, който от бул. „Черни връх“ влиза по "Фритьоф Нансен" се излива в ул. „Любен Каравелов“. Тя не е направена да поема такъв трафик, тя е малка вътрешна улица. С тази реорганизация не само разпределяме трафика равномерно, по „Фритьоф Нансен“ запазихме паркирането, там то не се променя“, обясни общинският съветник от „Спаси София“ Гергин Борисов.

Той добави, че в следващите месеци предстои да бъде направен анализ на трафика, за да бъде потвърден модела, с който е обоснована реорганизацията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още по темата: Софияцентър
Още от София
Нови велоалеи и правила за паркиране: Булевард "Витоша" след ремонта
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
0
 
! Отговори
_|_ преди 1 седмица
Да изкарат институцийте от София, някъде с Метро и много място за паркиране. Това ще намали трафика. На принципа на моловете.
69
4
 
5
 
! Отговори
Мен преди 1 седмица
Еми, супер си е така! По-малко брумчене и пушилка. Е, ходи в Лондон да си паркираш колата някъде - ще олекнеш с една средна заплата само докато стигнеш до паркомястото а там вече е за плач. Няма европейска столица в която центъра да е като в София, един голям задръстен паркинг. Евалата на новия кмет, не го е страх да взима правилни решения
68
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Бай *** Бай ***, там хората са построили огромни паркинги. А тук група мошеници пробутаха в Народното събрание решение да събират пари от паркиращите, уж за да построят паркинги в града и нищо не построиха, а лапането ум се услади. По справедливост е незаконно някой да ми събира пари и да ми пречи да паркирам на улицата, след като вече един път съм платил солените данъци.
67
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Отне 50 места за паркиране, стесни улиците, предизвика допълнително задръстване и значително увеличение на задимяването в центъра на София. И ако префасонираме малко стария виц, където Лорда чул шум на улицата и питал иконома "Каква е тази врява навън Джон?" а оня отговорил "Пеедеерии сър!". Честити ви "Смучи София" и кмет, заредени с евро-gаy ценности!!! След "коледната украса" и "бедствието", всеки ден - нов "успех"?
66
5
 
6
 
! Отговори
Питам преди 1 седмица
автомобилистите колко данъци плащат и велосипедистите колко данъци плащат. А защо? С чии пари се работи срещу шофьорите? М?
65
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До G научи се първо да пишеш правилно
64
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Сменят едни паркоместа, счупят цялата държава
63
9
 
5
 
! Отговори
G преди 1 седмица
Като ви чета селските коментари, явно пак ще си изберете б око градския да ви упровлява. Понеже говори на ***, разбираем за вас език. Вън от града ни , мърлячи .
62
0
 
5
 
! Отговори
до 61 преди 1 седмица
Кой го измисли ли?!Ваньо Теменужката.......
61
9
 
14
 
! Отговори
Д преди 1 седмица
Като бях малка баща ми ме водеше на зъболекар на една пряка на Витошка и си паркираше свободно пред кабинета. Сега там са зони, навалица... Кой измисли тази глупост цяла България да се изсипе тук не знам. Айде спрете да идвате тук! Толкова ни беше хубаво по Великден! Сега само диалекти и провинциалисти. Като мухи сте досадни. Не ви искаме! Не сте добре дошли! Задръстихте ни хубавия град и вижте в какво го превърнахте!
60
3
 
4
 
! Отговори
Аз преди 1 седмица
Ми като не искат да се съобразяват японските туристи и подобни, просто да не идват. Едва ли на някой му е толкова зор в столицата баш за туристите.
59
11
 
6
 
! Отговори
Бай Ганю преди 1 седмица
Който е ходил по Европата, знае че в центъра на столиците никога няма много коли и е лукс да се паркира. Там паркират само живущите или много богатите с лимузините и спортните коли. А не някакви продринкани опели и ръждиви голфове.
58
3
 
3
 
! Отговори
Японски Турист преди 1 седмица
До Аз - Да бе, точно японските туристи ще се съобразяват с някакъв тотално спpял партизанин, който живее в тотална смрат в крадено жилище и не иска да се къпе.
57
0
 
10
 
! Отговори
Х преди 1 седмица
А подземни или многоетажни паркинги в града кога?
56
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Направете подземен паркинг под МО4A
55
5
 
8
 
! Отговори
Аз преди 1 седмица
До 50. Да, ще съобразяваме града си с туристите. Някои хора живеем от десетилетия в центъра! Трябва за живущите да е удобно! Не за японските туристи и Пешо, живеещ в Люлин, родом от Пирдоп!
54
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Колкото по-малко коли, толкова по-тихо и приятно. Който иска да ходи в центъро - да си лови тротинетката и за нула време е там да си пие биричката. Евала. Така е в Европа. Браво на Спаси София.
53
12
 
5
 
! Отговори
Похвално! Браво! преди 1 седмица
Тези пичове от Спаси София обаче ме кефят - дойдоха със заявка, че ще променят облика на Столицата към по-добро и за сега се справят отлично, а е едва началото на мандата им. БРАВО! Дерзайте момчета!
52
5
 
10
 
! Отговори
Ели преди 1 седмица
На тези мотото им е "София за селяните". Това е град, бе, град! По селата се карат колела и се ходи пеша! Тук имаме нужда от пътища и паркинги! Вижте в големите американски градове как е!
51
1
 
14
 
! Отговори
Истина преди 1 седмица
Улиците са добре направени, но тъпия кмет както и предните ги използват за парко места вместо за улици, от там са проблемите. Вместо да вдигат паркинги или да правят подземни за хиляди коли, те направиха синя зона взеха по едно платно от улицата и сега лапат пари на корем! избирайте комунистическата ***! пък той няма да има нищо общо с баща си и дядо си които са му направили прокритие и са му дали хляба в ръцете като са ликвидирали конкуренцията на време така че той да може да наема хора та