Нови мерки в Украйна: Връщат от чужбина мъжете в боеспособна възраст?

Животът в чужбина не ви освобождава от задълженията към Родината, заяви Кулеба
23 апр 2024 17:00, Нели Христова
350
Нови мерки в Украйна: Връщат от чужбина мъжете в боеспособна възраст?
Снимка: БГНЕС

Украйна въвежда нови мерки, които ще насърчат мъжете на военна възраст да се завърнат в страната, тъй като армията се бори да удържи фронтовата линия, отчасти поради задълбочаващия се недостиг на работна ръка, предаде АФП.

Този месец Киев въведе ново законодателство, с което се затягат наказанията за отклоняващите се от военна служба и се намалява възрастта за мобилизация с две години до 25 години, което е част от усилията на армията да увеличи редиците си.

"Пребиваването в чужбина не освобождава гражданина от задълженията му към Родината. Ето защо вчера разпоредих мерки за възстановяване на справедливото отношение към мъжете в наборна възраст в Украйна и в чужбина. Това ще бъде справедливо", заяви министърът на външните работи Дмитрий Кулеба.

"В най-скоро време Министерството на външните работи ще предостави допълнителни разяснения относно процедурата за получаване на консулски услуги в рамките на правната рамка за мъжете в наборна възраст в чуждестранните дипломатически мисии", каза той.

Той не уточни какви мерки вече са въведени или се обмислят.

В документ, публикуван от украински медии, който не беше потвърден от Киев, се посочва, че външното министерство спира консулските услуги за всички украински мъже на възраст между 18 и 60 години.

В публикуваното писмо, подписано от първия заместник-министър на външните работи Андрий Сибига, се казва, че украинските представителства ще издават само документи на мъже в чужбина, които им позволяват да се върнат в Украйна.

Този ход вероятно ще задължи украинските мъже, които искат да се върнат от чужбина, да преминат през различни административни процедури, които досега бяха достъпни в чужбина.

Паспортната служба на Украйна обяви, че е спряла издаването на някои документи в консулствата в чужбина, позовавайки се на "технически причини".

През последните месеци превъзхождащите ги по оръжие и въоръжение украински сили постоянно отстъпват позиции на руските сили, които неотдавна превзеха източния град Авдийвка, а сега превземат и околните села.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


350
Още от Общество
Проф. Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни, крие риск
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
246
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Както сме спасили евреите така ще спасим украинците ! Никъде няма да ходят. Остават на слънчака !
245
3
 
4
 
! Отговори
Мусайбе преди 3 седмици
Най много Арсенал да загубят Зинченко и да изтърват и тази година купата.
244
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Га ж доди подкрепата от Байдъня, че немам търпение! Жъ бъди добро зрелище!
243
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Никой не може насила нито да ги депортира нито да ги прати на фронта !!!
242
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Американците са големи т.ъпанари, в стремежа си да си продават скъпото оръжие измислиха натоски стандарт и накараха новите членки да си унищожим голяма част от въоръжението, което сега можеше да бъде пратено на Украйна. Ракетите С23, които изгорихме спокойно щяхме да ги дадем, да не говорим за другата техника. Тези т.*** първо ни разоръжиха и ни намалиха армията тройно, сега мрънкат за точно обратното - оръжие и хора.
241
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ама сега, това украинци ли са, или руснаци от Украйна, избягали от диктатора, нацист Зеленски?
240
9
 
18
 
! Отговори
Бспар преди 3 седмици
Скоро този филм ще се прожектира и за българите който откажат да участват във война с Русия !!!
239
1
 
13
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 3 седмици
Да се върне някой който е избягал от войната е като да чакаш от умрял писмо. Ама то Зелето друго и не може да измисли.
238
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ще ги депортират ли? Това демократично ли е? Може да се търкалят по хотелите и да лентяйстват, но кой е виновен? Защо ги посрещнаха като крале и кралици? Освен това Украйна трябва да си промени Конституцията, в частта където се отнася за мъжете в боеспособна възраст. Бащите на 3 и повече деца са освободени от военна служба. Та те пристигнаха с по 3 и 4 деца. Законът тези не ги лови. Коя държава ще ги депортира?
237
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ами успех. Никой няма да се върне. Децата им растат на запад, жените им са на запад, мъжете също. Важи и за руснаците, които никога няма да се върнат.
236
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Хехе, сега укропите масово ще се откажат от укро гражданство. Кой луд ще ти се върне за укро паспорт, то си е направо жълта книжка
235
1
 
14
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 седмици
Бая ще почакат някой да се върне доброволно щом вече е успял да избяга.
234
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Кой казва че си измислям бе, дюстабанлия? Ти, наивнико верваш безрезервно само на копейкина пропаганда, като на абсолютната истина обявена от последна инстанция! А? ПФУ! ПФУ! ПФУ!
233
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 256. Като ти е бедна фантазията не се опитвай да измисляш.Тръгнал Тъпчо и той центрове да печели.
232
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Копейките се САЩисаха, след одобрението на 61 милярда долара военна помощ , и даже за 2 деня си забравиха и имената в коментарите!
231
5
 
5
 
! Отговори
САЩисан вие на луна преди 3 седмици
До Радо Путин стана за смях в Украйна/ И от смях половин окрайна са изнесе..К0зяшките зюмбюли, получавате нобелова награда за мозък
230
4
 
4
 
! Отговори
Фико Скор преди 3 седмици
А с украинките какво ще става?
229
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Трябва както не сме си дали евреите едно време така да не си даваме и украинците сега. Хубави, лоши но те не са виновни за нищо. Защо да ги пращаме да ги избиват. Спомням си онова украинско войниче дето беше избягало в Румъния. Направо жална картинка и сега пак да го връщат в месомелачката. И за какво?
228
5
 
8
 
! Отговори
Керка преди 3 седмици
Много хубаво звучи за да е вярно! Как и с какво ще ги връщат? Може и по джапанки,да се знае кои са новите! Няма да могат да смогнат с дървените пардесюта!
227
3
 
8
 
! Отговори
Kombinatora преди 3 седмици
Системата щом иска повече мъртви,трябва да и се подчиняваме.Скоро и българите ще ги връщат.Ако не за някой измислен фронт,то ще е поне за ефтаназия.Днешните политици са изхранени и възпитани от същата тази система в която живеем и иска нашите животи.Не сме нужни никому.