325 служители са освободени от Столичната община

Това е струвало на софиянци 1,4 млн. лв. обезщетение за заплати
11 апр 2024 11:43, Елка Василева
53
325 служители са освободени от Столичната община
Снимка: архив, БГНЕС

В предизборната си кампания кметът на София Васил Терзиев заяви, че няма да има "чистка", но резултатите са по-различни от казаното. Общо 325 служители са освободени, също така има "епидемия от доброволно напуснали" както Столичната община, така и районните администрации. Това заяви общинският съветник от групата на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев на брифинг в Oбщината.

По думите му тези освобождения са стрували на софиянци 1,4 млн. лв. обезщетение за заплати. Информацията е видна от отговора на кмета за това колко хора той е освободил – 110 души, а това е струвало 730 хил. лева или 10 % от служителите в Oбщината са били освободени, а над 10 % са освободените и в районните администрации, обясни Георгиев.

Общинският съветник посочи, че в районите има кмет "рекордьор" и посочи, че става въпрос за районния кмет в "Илинден“ Емил Бранчевски. Според Георгиев в рамките на три месеца, в които Бранчевски е бил в отпуск или в болничен, районният кмет е освободил 20 души, което е струвало 70 000 лева.

Георгиев изтъкна, че е нормално кметът да работи със свой екип, но това е 1 % от общия списъчен състав на освободените или напуснали, всички останали са редови експерти, посочи още Георгиев. Триста двадесет и пет души души са останали без работа, за да намерят работа на 325 души на Промяната, коментира общинският съветник.

Според Георги Георгиев за сметка на тези обезщетения кметът е можел да построи 30 или 40 детски площадки в кварталите. Много притеснителни са данните, че работата си губят хора, които са назначени много преди управлението на ГЕРБ, добави още той, цитиран от БТА.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
0
 
! Отговори
Вътрешен одитор в об преди 1 месец
Ние вътрешните одитори работещи в общини, разкрихме действия по неправомерно изплащане на пълни месечни възнаграждения на общинските съветници, въпреки факта, че са работили в заседания и комисии по 2,3 дни в месеца. Действията са извършвани в десет годишен период, конкретно след 01.01.2014 г., като вследствие на неотчитане на реално заработените часове от общинските съветници в заседания и комисии им е изплащан максимален размер на месечно възнаграждение, с което са нанесени вреди в милиони лв.
48
2
 
1
 
! Отговори
Ветеринар преди 1 месец
Борисов си позволи чистка само на директори на агенции в София и областите едва на шестата година от своето управление. Работил съм 14 г. в БАБХ . Имаше инспектори от Живково време и никой не ги пипна.Там се и пенсионираха.
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В България около 30000 са служителите в местните администрации - областни и общински. Не знам колко работят в администрациите на столична община, а тези администрации са много - районите на град София и още три града, както и 34 села. От написаното в новината излиза, че тези 325 освободени са 10% от всички, т.е. общо работещите са били около 3250, от които около 1100 в централната администрация на общината и около 2150 в районните администрации. В подобните на София градове в Европа са повече.
46
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Обикновено такива съкращения се правят, за да се прехвърли част от дейността към външна фирма, на която се плаща повече. Примерно уволняват 10 чистачки и сключват договор за почистване с външна фирма, на която плащат примерно по 100-200 хиляди лева месечно. Тези уволнени 10 чистачки ги наема тази фирма и им плаща пак по 1000 лева месечно, колкото са взимали преди. Същото се прави и в много други дейности, като например в ИТ сферата.
45
1
 
1
 
! Отговори
Ганьо на власт преди 1 месец
"... изтъкна, че е нормално кметът да работи със свой екип" - с други думи, не са били освободени излишни кадри, за да се съкрати раздутата общинска администрация, а са били уволнявани едни с цел да бъдат назначени други, "свои" хора. И тъй като на уволнените се дължи обезщетение, то ще бъде извадено от джоба на софийските данъкоплатци.
44
2
 
12
 
! Отговори
Вън!!! преди 1 месец
Некадърниците от ГЕРБ вън!!!!
43
2
 
11
 
! Отговори
Само така! преди 1 месец
Който не е производителен и не работи - Вън! Мързелини търтеи и некомпетентни "калинки" нямат място в Столичната община!
42
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какъв е тоя Пакистанец н снимката?
41
1
 
12
 
! Отговори
Грую преди 1 месец
До 37...дължат се само неплатените отпуски....А колко ще се спестят като ги няма тия 300 човека?
40
0
 
15
 
! Отговори
Анонимчев преди 1 месец
Гонете всички! Това не нищо спрямо раздутата администрация с 6 цифрен размер. Страната на гишетата, хайде у лЕво!
39
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ядосахте Киро и Кокорино. Ще има Подмяна до крак.
38
1
 
15
 
! Отговори
e преди 1 месец
До г-н Г.ГеоргиевКоментарът е некоректен!Колко щеше да похарчи СО ако бяха останали на работа?
37
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 33-"За сефте чувам, че за "доброволно напуснали" се дължат някакви обезщетения." -Не си запознат,за това не се изказвай! Дължат се обезщетения,които се изплащат независимо от основанието за освобождаване!
36
5
 
22
 
! Отговори
:) преди 1 месец
А колко са ни стрували тези гербави некадърници на постовете си? Колко заплати и бонуси за поне 12 години? Колко кражби и загуби са осъществили за подкупи? Това е интересна информация, която не ни дава господинчото с очилцата :)
35
6
 
20
 
! Отговори
Истина преди 1 месец
Дори само тази новина покрива очакванията ми от Терзиев.Ако им потърси и отговорност за добре свършената работа-да се кандидатира за президент!
34
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При реорганизация в администрацията броят им винаги се увеличава драстично.Винаги...
33
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За сефте чувам, че за "доброволно напуснали" се дължат някакви обезщетения. Гошко Гербаджийски нещо се е объркал
32
2
 
8
 
! Отговори
:) преди 1 месец
До реалност 29 Това е предположение :) "Триста двадесет и пет души души са останали без работа, за да намерят работа на 325 души на Промяната" - друг добър пример за манипулация. Той не казва, че де факто са назначени, само предполага, че това ще се случи, но всички читатели ще си го помислят за факт. Не ни лъжат, само ни манипулират :)
31
0
 
9
 
! Отговори
:) преди 1 месец
"Много притеснителни са данните, че работата си губят хора, които са назначени много преди управлението на ГЕРБ" Е, те това е пример за добра манипулация. Полезната информация е КОЛКО са на брой тези хора? Защото може да са двама :) Което е 0,62 % от общия брой, значи 99,38 % са си гербави калинки :) А преди да управляват гербавите, баце беше кмет и си назначаваше свои хора :) Не, че ни лъже, само ни манипулира човекът :)
30
0
 
12
 
! Отговори
Любо преди 1 месец
Това е добра новина. По-малко пиявици безделници като този, който се жалва.