ОС иска спешен ремонт на минералната баня в "Горна баня"

Общината не е отделила средства за ремонт
10 апр 2024 22:22, Инна Ангелова
13
ОС иска спешен ремонт на минералната баня в "Горна баня"
Снимка: БГНЕС

Общинските съветници от групата на ПП-ДБ-СС Цветелина Симеонова - Заркин и Димитър Петров предлагат СО да задържи минералната баня в кв. "Горна баня" и спешно да я ремонтира. Предложеният доклад ще бъде разгледан утре на редовно заседание.

Общинските съветници предлагат СОС да възложи на кмета Васил Терзиев да предприеме всички необходими действия пред областния управител на София Столичната община да запази правото си на собственост за нов петгодишен срок.

Според общинските съветнци банята спешно се нуждае от ремонт и реставрация. За последните шест годни такива дейности не са извършвани. Сградата е с напукана и обрушена мазилка, нарушена е целостта на някои тухлени стени, покривната конструкция е в лошо състояние, дограмата е запазена, но липсват прозорци, скулптурите на покрива се рушат.

Също така общинските съветници намират за нужно ремонтните дейности да се извършват още тази година с цел  спасяването на банята. Като начало трябва да бъде направено актуално обследване и изготвяне на инвестиционен проект с финансиране от бюджета на Столичната община. Реализирането на тези намерения е свързано със запазването на правото на собственост на общината върху банята, което е възможно да загубим поради неизвършени ремонтни дейности. Намеренията са сградата да бъде използвана по предназначение.

В доклада на вносителите се посочва, че с решение на Министерски съвет от 2017 г. сградата и терена на минералната баня в "Горна баня" е гласувано да бъдат прехвърлени безвъзмездно от държавата на общината за нуждите на Регионалния исторически музей – София, в качеството му на партньор с проектно предложение по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" с цел реновиране на недвижима културна ценност.

Проектът не е одобрен за финансиране, а общината не е отделила средства за ремонт, поради което Столичната община може да загуби правото на собственост според чл. 54 от Закона за държавната собственост (ЗДС). Това ще възпрепятства предприемането на каквито и да било действия от страна на Столичната община и разрушаването на банята ще продължи, се посочва в доклада.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: СОСфинансиранеремонт
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До тоти:Защо мислиш така? Минералната вода е богатство. Ти ако не искаш да се къпеш, това е друго нещо!
10
0
 
1
 
! Отговори
И.Б. преди 1 месец
Продайте банята за 1 лев, тогава ще се намерят инвеститори.
9
0
 
1
 
! Отговори
ГОСТ преди 1 месец
МНОГО Е ОПАСНО ДА СИ НАЛЕЕШ ВОДА ОТ ЧУЧУРИТЕ ПРИ БАНЯТА. ОТГОРЕ ВИСЯТ ЦЕЛИ БЛОКОВЕ ЦИМЕНТ, И ВСЕКИ МОМЕНТ ЩЕ ПАДНЕ ВЪРХУ ГЛАВИТЕ НА ХОРАТА, КОИТО СИ НАЛИВАТ ВОДА. АМА СИГУРНО ЧАКАТ ДА СТАНЕ ИНЦИДЕНТ, ЗА ДА ВЗЕМАТ МЕРКИ....
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
месец април - в супермаркет в Испания 8 литра минерална вода = 86 евроцента или 1 лв. и 68 ст. за цели 8 литра минерална вода, а тука ни крадат чрез концесии
7
0
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 месец
Минералната вода на българите ли е или на американски фирми и цената на водата е колкото цената на петрола ?Новото робство плана Ранът го има в Интернет който не е чувал за него да се информира малко
6
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Свърталище на гейове. Разбирам защо искат да я ремонтират.
5
0
 
5
 
! Отговори
спа преди 1 месец
Може да стане СПА център. С горнобанска минерална вода. Айде, общината, докато не го е направил някой частник!
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Диктатура
3
5
 
1
 
! Отговори
тоти преди 1 месец
Умря Марко вече...кой е луд да ходи на общинска баня освен брадчедите,всеки вече си има баня
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А минералната баня в княжево кога ?
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бонев и Терзиев къде ще посрещат 2 февруари ако не я стегнат