Вдигат с 15 на сто заплатите в градския транспорт от 1 март

Това съобщи Васил Терзиев
26 фев 2024 21:00, Стела Стоянова
22
Вдигат с 15 на сто заплатите в градския транспорт от 1 март
Снимка БГНЕС, архив

Столичната община ще увеличи заплатите на работещите в градския транспорт с 15% от първи март 2024 г., съобщават на сайта си от общинската администрация, след срещата на кмета на София Васил Терзиев с директорите на транспортните дружества и представителите на синдикатите.

Освен увеличението на заплатите, в споразумението са разписани и мерки, които имат за цел да подобрят качеството на градския транспорт, да гарантират по-привлекателна услуга за гражданите, да подобрят работната среда на заетите служители, да подпомогнат осигуряването на нови транспортни средства и обезпечаването им с резервни части, посочват още от Общината.

По думите на Терзиев дългосрочният подход ще направи така, че София да не е заложник на нечии интереси. Искаме добро управление на транспортните дружества и е важно да имаме честен разговор какво може да се случи и какво - не, каза още кметът.

Друга важна точка от днешната среща е, че до края на годината ще бъде създадена справедлива бонус система с обективни и проследими критерии за представянето на транспортните работници. Кметът на София и синдикатите са се разбрали да бъде изготвен тригодишен план за развитието на новопостъпилите служители и така да бъдат осигурени дългосрочна заетост и кариерно развитие, пише "24 часа".

Като част от мерките, през годината ще бъдат осигурени работно облекло и лични предпазни средства за персонала, ще се ремонтират и санитарните помещения на крайните спирки. Освен това Общината се ангажира да изгради общежития за водачите в градския транспорт.

“Животът е показал, че първата стъпка е най-трудна. И се надявам и занапред да вървим по утъпкана пътека, а не да прескачаме препятствия”, каза президентът на Конфедерацията на труда "Подкрепа" Димитър Манолов.

“Още сега трябва да започнем разговори с финансовия министър за 2025 г., за да могат да се правят политики, които са нужни - и за хората, които сега работят, и за тези, които трябва да бъдат привлечени. Очакванията са да намерим как държавата да подпомага устойчиво градския транспорт”, заяви президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров.

“Споразумението е ключово, защото за първи път се говори истински за условията на труд в градския транспорт на София. Има осигурени пари за санитарните възли, едно общежитие ще се ремонтира, после още три. Няма да стане за месец, но сме решени да подобрим условията за хората, които работят в транспорта”, заяви общинският съветник Андрей Зографски, член на комисията по транспорт в Столичния общински съвет.

В началото на годината работещи в градския транспорт в София излязоха на протестна акция, организирана от Федерацията на транспортните синдикати (ФТС) към КНСБ, предаде БТА. Настояваха за увеличение на заплатите и за подобряване на условията на труд.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе къде ги видяхте тези 5 хилки не знам
17
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С разните добавки се прави към 7.5 - 8 бруто. Чисти + около 6 к
16
4
 
1
 
! Отговори
Софиянец преди 1 месец
И колко се взима в градския транспорт?Ако са 5 К на месец както някой е написал, отивам веднага. Или...е срамно да се бачка като шофьор? Нещо май така като усещам?
15
6
 
11
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
Е този път София не случи на кмет!!!
14
10
 
5
 
! Отговори
САМО ЗА МИНАЛАТА преди 1 месец
ЗИМА СОФИЯНЦИ ДЪЛЖАТ НАД 680 МИЛИОНА ЛЕВА ЗА ПАРНО НА ТОПЛОФИКАЦИЯ > тези пари ще ги плати провинцията
13
9
 
11
 
! Отговори
СОФИЯ НИЩО НЕ преди 1 месец
ПРОИЗВЕЖДА > ПЪЛНА Е СЪС СТОТИЦИ ХИЛЯДИ ДЕБЕЛОГЪЗИ ЧИНОВНИЦИ С ОГРОМНИ ЗАПЛАТИ, ДЕТО ВСЯКА НЕДЕЛЯ СА НА ПЛАЖ В ГРЪЦКО > А БЪЛГАРИЯ ЗАГИВА
12
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е поне Софиянци случиха на читав кмет. Голям късмет извадиха с избора на Васил Терзиев.
11
7
 
9
 
! Отговори
СОФИЯ Е ЕДНА преди 1 месец
ОГРОМНА ЧЕРНА ДУПКА
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До А ПАРИТЕ ?-А разбираш ли си?
9
8
 
7
 
! Отговори
А ПАРИТЕ ? преди 1 месец
ПАРИТЕ ПАК ОТ ИЗЧЕЗВАЩАТА ПРОВИНЦИЯ ЗА СОФИЙСКИТЕ ТЪРТЕИ
8
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимно 1-Това беше договорено още при Фандъкова,а розовото пони само си приписва заслугите!!!!!!!!!!!
7
3
 
3
 
! Отговори
Хемус преди 1 месец
Сега остава да разкарате и *** от пернишко-врачанската губерния,за да заприлича София на град
6
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Значи цените в магазините през март ще се вдигнат направо с 20%>
5
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А кога в държавните структури ще махнат огромната разлика в заплащането между дългогодишни и скорошни служители, не е нормално новопостъпилите да получава повече. Синдикатите не вършат никаква работа, само събират пари от хората
4
1
 
4
 
! Отговори
ДО 2 преди 1 месец
Мислиш Ли ?
3
5
 
6
 
! Отговори
ИИИИИИ преди 1 месец
Вдигат Цената на Билетите с 20% , в София . Терзиев се изложи .
2
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Те у сега не са много ниски. Един шофьор без образование не пада под 5 хилки
1
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво на кмета Васил Терзиев и ПП-ДБ!