София отбелязва празника си със специална програма и редица събития

Вход свободен в в Регионалния исторически музей
17 сеп 2023 09:03, Елка Василева
13
София отбелязва празника си със специална програма и редица събития
Снимка: архив, БГНЕС

Празнична програма и редица събития очакват столичани и гостите на града днес, 17 септември – Денят на София, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

От 10:00 часа ще започне тържествена сесия на Столичния общински съвет, на която ще бъдат връчени отличията на почетните граждани Станислав Памукчиев, Георги Константинов, Георги Господинов и Нанси Шилър. Почетен знак ще получат още читалището „Петър Берон“ и преводачите Анджела Родел и Мари Врина.

От 11:30 ч. ще бъде извършен водосвет и тържествено вдигане на знамето на София пред храма „Света София“. В церемонията ще участва председателят на парламента Росен Желязков, който ще приеме рапорта на почетния караул на Националната гвардейска част. Тържествен водосвет ще отслужат свещеници от Българската православна църква.

В 14:00 часа ще се състои връчването на наградите на София за култура, в Софийската градска художествена галерия.

Празничен концерт на сцената на „София съмър фест“ ще започне в 18:00 часа. В него ще участват изпълнителите Любо Киров, Inner glow и „Юпитер 7“. Водещ ще бъде актьорът Александър Кадиев.

За празника постоянната експозиция и временните изложби в Регионалния исторически музей – София са с вход свободен. От екипа на музея уведомяват, че филиалите му ще работят с удължено работно време и безплатно. Те са Археологическото ниво на базиликата „Света София“, Триъгълната кула на Сердика и Античния културно-комуникационен комплекс „Сердика“ – експозиция „Антична Сердика“.

Днес официално започва и ученическият конкурс-обучение „Работилница за творческо писане – Разкажи за София“. Проектът се организира от Фондация „Добрият пример“ с финансовата подкрепа на Столичната община.
(БТА, Иван Лазаров)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
6
 
! Отговори
Колчо преди 7 месеца
Специално "слово" ще поднесе гелосания пуяк -Про100 Киро. Ще ни обясни колко сме прогресирали и как с евроатлантически ценносто ще пълним трапезата си. еееех, *** народе, носи си ярема на воля и гласувай за душманите си ! Заслужаваш го ! Толкова опростял народ заслужава съдбата си на обречен !
10
0
 
6
 
! Отговори
Празник е ей преди 7 месеца
А някаква новина за съзтезанията вчера по бул Сливница, по случай празника? СДВР казаха, че Столична им казали дали не закачат моторджиите. КАТ казаха, че има камери и няма проблем. Столична община казаха, че не са казвали на МВР да не закачат моторджиите, и че трябва МВР да си свърши работата. После има сгазени деца, старци, бебета, хора и олеле малеле.
9
3
 
6
 
! Отговори
СПЕЦИАЛНА ПРОГРАМА преди 7 месеца
ФАНДЪКОВА ЩЕ ПРАВИ ПОКАЗНО КАК СЕ РЕДЯТ ЖЪЛТИ ПАВЕТА
8
1
 
4
 
! Отговори
Тони преди 7 месеца
*** програма както може да се очаква от изхабената Фандъкова...
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тази нищета ли наричате специална програма и редица събития? Върнете се една седмица назад и се опитайте да преброите специалните програми и хилядите развлекателни и културни събития, организирани от кметството на Москва послучай 876-я рожден ден на руската столица.
6
0
 
7
 
! Отговори
баси преди 7 месеца
все неща дето не засягат новософиянците . поне едно тричане да направят от СО в тяхна чест :)
5
5
 
8
 
! Отговори
София преди 7 месеца
не е България! София е град-държава, и е време да се отцепи от останалата част от страната. Гнездо на оси и змии.
4
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тряба столица да е Велико Търново за да се спре това преселение на народите. Мало и голямо тича все към София. Останалите региони не могат да се развиват с пенсионери. Другите големи градове са практически гета.
3
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тия първо да почистят някоя улица и после да се веселят!
2
15
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Време е столицата да си се премести където си е била.
1
4
 
6
 
! Отговори
Моят дядо е преди 7 месеца
24ти набор, на 99 г. е. Не е кореняк софиянец, родителите му са били бежанци от Тракия, с прт деца дошли в София като бежанци през 20-те години и тук са си останали. Като почне дядо да излиза по улиците на столицата ни, казва, какво чудо, какво нещо! Не я помни такава в детството си! Вика, сегашният квартал Младост не е съществувал. Било е всичко гора и ливади. Обори с крави и биволи. Родителите му го пращали да помага на фермерите, за да изкарват по някой лев в началото. Та така. Бежанци.