КЕВР не видя нарушения при сметките за парно в София

На какво се дължат по-високите априлски сметки?
17 авг 2023 11:39, Александър Попов
19
КЕВР не видя нарушения при сметките за парно в София
Снимка: БГНЕС

През април тази година не са констатирани нарушения на качеството на топлофикационните услуги, предоставяни на абонатите на „Топлофикация София" ЕАД. За съответния период във фактурите на потребителите дружеството е приложило утвърдената на 1.07.2022 г. с решение на КЕВР цена на топлинна енергия.

Това показват констатациите в приетия от КЕВР доклад за извършената проверка на дружеството във връзка с публикации за високи сметки по фактурите на абонатите за периода 1.04-30.04.2023 г., съобщиха от КЕВР.

Комисията контролира качеството на предоставяните от дружествата топлофикационни услуги - спазването на гарантираните параметри на подадаваната топлинна енергия, съгласно Показатели на качество на топлоснабдяването, както и стриктното прилагане на утвърдената от Комисията цена на топлинната енергия за съответния период.

Според действащата нормативна уредба формирането на месечните фактури на потребителите на топлинна енергия е извън регулаторните правомощия на Комисията. То се извършва по Методика за дялово разпределение на топлинната енергия, която е част от Наредбата за топлоснабдяването. Нормативният акт е издаден от Министерството на енергетиката, което е компетентният орган по извършване на контрол по неговото спазване.

Данните показват, че само 6% от битовите клиенти на „Топлофикация София“ ЕАД са заявили реален месечен отчет на потребената топлинна енергия и са получили начислени фактури за м. април 2023 г. Останалите 94% от клиентите получават месечни фактури, базирани на прогнозно потребление.

Независимо, че формирането на месечните фактури е извън регулаторните правомощия на КЕВР, анализът на данните сочи, че по-високите сметки за м. април 2023 г. са в резултат на прогнозните начисления, извършени съгласно Методиката за дялово разпределение на топлинната енергия, по-ниската температура на външния въздух и по-дългия период на отопление, в сравнение с м. април 2022 г. (брой дни с отопление). След отчет на средствата за дялово разпределение клиентите следва да получат изравнителни сметки, в които ще бъде отразена реално потребената от тях топлинна енергия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
MIKE преди 8 месеца
Как ще видят нарушение, нали прибират комисионна от топлофикация.
17
0
 
6
 
! Отговори
Пенсионер преди 8 месеца
Разбира се, че всичко е наред. Топлофикация, е държава в държавата.
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Мен ще ми връщат 100 лева, смях!
15
0
 
6
 
! Отговори
Дебел(O)(O)кият к0к0 преди 8 месеца
винаги като съм Финансов Министър - става Страшно за Бедните България - аз за тва и от Трибуната на Парламента им Казах - Да ми Правят Вятър!
14
0
 
4
 
! Отговори
Аноним преди 8 месеца
Политик да си днес видяхте ли какви препълнени банкови сметки имат от 200 хиляди нагоре а вие тук си пишете
13
0
 
13
 
! Отговори
Пепи ДигиталнотоЕвро преди 8 месеца
То кога ли КЕВР е виждал каквото и да е. Сладки са рушветчетата от монополистите. Вальо Топлото знае как става, ако не даваш добри комисиончета.
12
0
 
9
 
! Отговори
Еее как ве преди 8 месеца
Дрането е стриктно по нормативна база, какви са тези съмнения и проверки
11
0
 
8
 
! Отговори
до 9 преди 8 месеца
от Друг Софиянец - Същата Картина и Не Само Това, ами за Юни Сметката ми е по-Висока от тази за Юли, което Вече е Очевадно, щото При тия Рекордни Дни през Юли, то Юни си беше направо Студен, въпреки това 15 лева сметката ми през Юни е По-Висока - нека ми Обяснят това!
10
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Няма нищо нередно, така се спонсорира войната в Украйна. Нищо че съм изхарчил наполовина по-малко енергия, имам да доплащам 350лв.
9
1
 
15
 
! Отговори
Софиянец преди 8 месеца
дойде ми сметката за Юли - Юли помните каква Жега, Всъщност Юли беше с Рекордните дни - над 3 пъти по-голяма спрямо Юли Миналата година и 4пъти Сметката ми за Ток - Не Ползвам Парно - всичките ми Радиатори са Откачени - обаче Сметка 3 Цифрена - всъщност такива Сметки в Най-студените Зимни Месеци не съм Получавал - Обачече, според ППДБ - всичко е НаРед!!
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ами като върнаха за шеф на КЕВР стария ГEPБepacт И. Иванов, какво очаквате?
7
1
 
8
 
! Отговори
ужас преди 8 месеца
от рекламите които излизат непрекъснато на телефона ми , не мога да прочета някоя статия . никой не ме е питал дали искам да ги виждам . това е тормоз бе !
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Как ше види като е сляпо ?
5
1
 
16
 
! Отговори
Ужас преди 8 месеца
Как ще видят като очите им са залепени с стотачки.
4
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Сички са кьорави - как да видат? :)))))
3
1
 
20
 
! Отговори
Човекът преди 8 месеца
Бих се изненадал, ако беше обратното. В тази държава на никой не му пука за хората и се обслужват само интересите на *** с пари и власт.
2
1
 
21
 
! Отговори
хахаха преди 8 месеца
е как ше видят , нали шефовете на кевр парно не плащат за да стигнат до тази констатация :)
1
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Огън да ги гори всички по веригата около копанята.