Какво да правят абонатите на ТЕЦ-София със завишени сметки?

Дори да подадат възражения трябва да платят фактурата
47
Какво да правят абонатите на ТЕЦ-София със завишени сметки?
Снимка: Pixabay

Клиентите на „Топлофикация София“, които останаха изненадани от високите си сметки за прогнозно потребление през април, да подадат възражение към дружеството за начислените суми в 45-дневен срок след изтичане на периода, за който се отнасят възраженията, въпреки поисканата от омбудсмана проф. Диана Ковачева извънредна проверка. Това съветват от некомерсиалния проект в помощ на гражданите „Ние, потребителите“, а поводът са устни препоръки на касиери на доставчика към клиенти със завишени сметки да изчакат приключването на назначената проверка.

С подадена официална жалба засегнатите ще информират надлежно търговеца за индивидуалните си претенции относно коректността на начислените суми за посочения период, без да изпуснат указания за това срок в Общите условия на дружеството. След това възраженията могат да се правят само по общия исков ред пред родово компетентния съд.  

Важно е потребителите да имат предвид, че независимо от подадената до топлофикация жалба, те трябва да заплатят начислените във фактурата суми в срок, а не да изчакват произнасянето на дружеството по тяхното оплакване. В случай че не го направят, продавачът ще им начисли обезщетение за забава в размер на законната лихва от деня на забавата до момента на заплащането на дължимата сума. Надвзетите пари ще бъдат възстановени при евентуална корекция след разглеждането на жалбата.

В Общите условия на „Топлофикация София“ е посочено, че жалбата трябва да е написана на български език, да са посочени името и адресът на клиента, в какво се състои искането, да са изложени обстоятелствата по случая и да са представени доказателства, ако клиентът разполага с такива. Изисква се също тя да е подписана от клиента или от упълномощен негов представител.  

Срокът за отговор е до 30 дни, когато е необходима проверка на място или чрез търговеца, извършващ дяловото разпределение.

Ако не сте удовлетворени от отговора на дружеството, можете да потърсите съдействие от Комисията за енергийно и водно регулиране.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още по темата: парно
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
да се оплачат на арменския поп...
17
0
 
3
 
! Отговори
Стунджи преди 11 месеца
Да пият една студена вода
16
8
 
6
 
! Отговори
Ддд преди 11 месеца
Столичани имат хиляди левове, да ходят на почивки в Гърция и други дестинации, но им се вижда скъпо да си плащат сметките за топло. Все пак София не е България по заплати спрямо провинцията, да плащат тройни и четворни сметки за ток. Така е правилно!
15
4
 
4
 
! Отговори
Ддд преди 11 месеца
Каквото правя и аз ,с вдигнатите цени на дървата. Плащам, псувам държавата, и крадците вдигнали цената на кубик дърва, и това е.Защо топлещите се от топлофикациите, да са привилегировани и да имат различен вариант от мене?
14
6
 
6
 
! Отговори
Име преди 11 месеца
Както се казва, щом хората на газ могат да плащат сметки, защо шопите да не могат да плащат по 120 на мегаватчас? Нали бяхте много богати в София бе? Вземахте заплати по 3к-5к-15к, 115к ? Кво стана? Не можете да си платите по 2-3 мегаватчаса топло? Баси и богатите столичани с най-високите заплати, направо сте за оплакване от поп. Миналата година ли беше, гледам един се жалва по телевизията, че имал 160 лева сметка, а ние имахме тогава 360. Да ви сЕ*я на "столицата" и на "столичаните".
13
0
 
11
 
! Отговори
Кога ще има затвор? преди 11 месеца
Обирджийска, институционализирана схема за рекет и тормоз на столичани, паразитираща върху частната им собственост.
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Никакво плащане преди изравнителните
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ако излезе един запис на разговор между началник от Топлофикация и министърчето на енергетиката на Радев, който е женкар от тиндер, няма да остане камък върху камък.
10
1
 
10
 
! Отговори
Куроленко преди 11 месеца
Какво да правят ли? Да им ги заврат там, където слънце не огрява. Както е казано в безсмъртния сериал Хил стрийт - да им го наврем преди да са ни го наврели те.
9
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Аз ще подам молба в министерството на енергетиката, в министерството на финансите и в министерството на вътрешните работи за незабавни арести и разследвания в Топлофикация София, защото нещата ще станат много грозни. То провокацията има някакви граници. Искам държавата да разбере, че е държава на гражданите, а не на държавните служители и държавните дружества. Ако някой ненаситен пенсионер като Иван Иванов гла воча мисли друго, много бързо може да му отидат на гости 5 хиляди разярени клиенти
8
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Рашистанкса топлофикация кво искате, плащате кат попове и мълчите
7
3
 
11
 
! Отговори
А кво ше правят... преди 11 месеца
...Като спрат пенсиите и заплатките от ПРОМЯНАТА...а?
6
1
 
12
 
! Отговори
Зозо преди 11 месеца
Как какво да правят?!? Със завишените сметки да си обършат ГЗ :)))))))))))))))))))))))
5
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Кога ще бъде ликвидирано това дружество,докога цяла България ще плаща топлото на софиянци????? "Топлофикация София"има близо един милиард задължения!
4
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Имаше един период след опандизването на Вальо топлото, в който сметките бяха наред. Скоро ще има опандизени началници на топлофикациите.
3
0
 
15
 
! Отговори
Мнение преди 11 месеца
Най добрият вариант е тези изключително непочтени служители на топлофикациите, които крадат за партиите от джоба на най съвестните граждани да получат възмездие. След като няма държава, която да ги озапти и разследва, ще има бой и окупация на топлофикациите.
2
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Стига с това все ние нещо да правим. Проверявайте ги тези нахалници и ги глобявяйте непрекъснато. При нулево потребление цял сезон от години, те все си искат около 100 лв. На кого да се жалва, като няма нищо работещо никъде.
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Обичам монополисти :Енерго, ВиК, ТоплофЕкация