"Човек не бива да се наказва за грешките на другите"

Иржи Менцел и гостуването му в София
13 мар 2014 13:42, Петя Славова
1
"Човек не бива да се наказва за грешките на другите"
Снимка: София Филм Фест

"Човек не бива да се наказва за грешките на другите" - това е житейската философия на Иржи Менцел – чешкият режисьор, който отново е гост на София Филм Фест, за да получи титлата „Доктор хонорис кауза” от НАТФИЗ, да представи новия си филм „Донжуановците” и да поговори със зрителите и за другата своя творба от фестивалната програма – забранения „Чучулиги на конец”.

Носителят на Наградата на София от София Филм Фест 2007 режисьор сподели, че в „Донжуановците” има известен автобиографичен елемент, но причините този филм да се появи, са две: от една страна, е получил поръчка от продуцент за нов филм, а от друга – страшно обича операта от Моцарт „Дон Жуан” и винаги с удоволствие гледа нейни постановки.

Възстановка на част от ексцентричните постановки са включени във филма, в който се пее толкова, колкото се и играе. Зрителите в София приеха изключително възторжено „Донжуановците”, но Менцел сподели, че в Чехия голяма част от критиците искат със своите рецензии да докажат, че са по-умни от глупака, който го е заснел.

Режисьорът не обръща внимание на подобни писания и въпреки че забелязва около себе си много неща, които не му харесват, отдавна е взел решение да не се тревожи, защото с „тревогата човек наказва себе си за грешките на другите”.

Режисьорът, който е бил в България неведнъж и за да поставя пиеси в театъра, сподели, че една от главните причини да се връща тук, са българските актьори, с които е работил – деликатни и забележителни личности, като Иван Бърнев, когото покани за главната роля в „Обслужвах краля на Англия”.

А на въпроса как се правят филми, носителят на „Оскар” отговори: „Учил съм за това четири години и още не знам как се правят филми. Всеки път е различно. Най-важното е да сте достатъчно смел, за да убедите някой продуцент да инвестира във вас. Като цяло, година и половина разработвате тема, пишете сценарий, събирате екип, снимате, отивате на премиерата, а като прочетете какво са написали критиците, ви се приисква никога повече да не снимате”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Но трябва да наказва управляващите за техните грешки, особено ако те ги правят съзнателно четвърт век. Живеем кратко, за да се ядосваме непродуктивно. Трябва да се учим непрекъснато и сетивата ни да са отворени за истината. Да я търсим, когато ни се изплъзва, и да не се отказваме. По демократичен път да се стремим към справедливост, както за себе си, така и за другите. Не сме си самодостатъчни и изкуството е ясен знак за това. Удовлетворение от живота изисква посветеност на доброто и за другите.