Русия и Украйна размениха 230 военнопленници

Пленените са предимно наборни войници и граничари
24 авг 2024 18:30, Стела Стоянова
20
Русия и Украйна размениха 230 военнопленници
Снимка БГНЕС, архив

Русия и Украйна си размениха общо 230 военнопленници, сред които и руски наборни войници, пленени по време на украинската офанзива в пограничната Курска област, предаде АФП като се позова на съобщения от двете страни.

„В края на преговорния процес от територията, контролирана от киевския режим, бяха върнати 115 руски военнослужещи, пленени в Курска област. В замяна на това бяха предадени 115 военнопленници от украинските въоръжени сили“, съобщи руското Министерство на отбраната, цитирано от БТА.

Освободените руски военнослужещи в момента се намират на територията на Беларус, близък съюзник на Москва, добавя министерството.

„Днес още 115 наши защитници се завърнаха у дома. Това са военнослужещи от националната гвардия, въоръжените сили, военноморските сили и националната служба за гранична охрана“, потвърди и украинският президент Володимир Зеленски.

Подобно на много подобни събития досега, тази размяна се осъществи с посредничеството на Обединените арабски емирства, които приветстваха факта, че са „надежден посредник, подкрепящ дипломацията за разрешаване на кризата между двете страни“.

В изявлението си Министерството на външните работи на ОАЕ обеща да „продължи да полага всички усилия и инициативи, насочени към намиране на мирно решение“, като смята, че „деескалацията“ е „единственият начин за разрешаване на конфликта“.

Изненадващата украинска офанзива, която започна на 6 август в руската погранична Курска област, изненада Москва, а Киев се похвали, че с пленяването на „стотици“ руски войници.

Според руските медии пленените са предимно наборни войници и граничари. Руските наборници не се сражават в Украйна, а отбиват задължителната си едногодишна военна служба на територията на Русия и обикновено нямат реален военен опит, отбеляза АФП.

Руските военнопленници, пленени в Курска област, с които екип на АФП се срещна тази седмица под надзора на украински офицери, казаха, че се надяват скоро да бъдат разменени.

От началото на конфликта през 2022 г. Русия и Украйна извършиха многобройни размени на пленени войници, но това е първата след нахлуването на Украйна на руска територия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от Русия
Анализатор: Курск роди Путин, Курск ще го погуби
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Изхвърлете и изпъдете всичко руско от къщи.Русия е чума.
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Най-фашистката държава е Русия.Всеки ден се ограничават правата на блат.няците и им се промиват мозъците с укази и забрани.Там войната е религия -те живеят с нея и заради нея.Сега ги примамват в армията с еднократно заплащане от милион рубли и заплата от 200 000 рубли.
14
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
цяла седмица пишете, че Украйна взе заложници, взе заложници, взе заложници, а сега разменя с Русия тцтцтц откъде пък се сдоби Русия със заложници??? май стана така както Кличко се обърна към Зеленски- можеш да заблудиш Запада, но не и нас
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Русия е лъжкиня и 24 каратова измамница.Русофилите са агенти на Москва и Българофоби.Русия подло не се намеси да защити православна Армения с войските си в тамошната база, а се съюзи с мюсюлмански Азербайджан, поради коварните си имперски интереси.Така и нас навремето уж ни освобождава, а когато правим Съединението не го признава, организира преврат, изтегля своите генерали и насъсква Сърбия в братоубийствената война от 1885 г.Това е Руската - подла и коварна.
12
2
 
6
 
! Отговори
Копейкин преди 2 седмици
Наближава деня в който руснаците ще разменят Путин за две перални и пакетче дъвки
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Украйнците нямат късмет да останат живи на фронта за да ги пленят. Тъжно е да гледаш как измират стотици всеки ден.
10
2
 
7
 
! Отговори
Страшно е преди 2 седмици
Да нападнеш 23 пъти по-малка държава и да те чупят от бой. На собствена територия. Армия от пандизчии да сбереш и тя да избяга. 10 години ракета да строиш и да се пукне като пуканка. Рублата на стинка да ти стане. За Париж и Лондон да тръгнеш -в Суджа да пристигнеш. Флагманът по дъното да лази. На Рамзан и Тарзан да се надяваш. Страшно е!
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И всичко това благодарение на великият геополитик,стратег, плувец, ловец,кагебист и таксист, строител четвърти разряд, шахматист, главнокомандващ,баскетболист ,хокеист и историк Владимир Владимирович Путин!
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Путин днес лигавил ли е на кадиров корана?
7
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
граничари, защитници на границата на Родината, като виждат врага, хвърлят оръжието и лягат по очи, до края на живота си ще носят срама за загиналите си другари и убитите цивилни
6
3
 
3
 
! Отговори
До АнонимеН преди 2 седмици
Ами един такъв просещ
5
3
 
5
 
! Отговори
До Алекс преди 2 седмици
Влязъл и завладял са две съвсем различни неща
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
!15 руски войничета - граничари срочна служба. Първо се обадиха на семействата си.
3
6
 
8
 
! Отговори
До 2 преди 2 седмици
Демек си признаваш, че терористичната организация направи този пробив, само и само да вземе заложници (момчета по на 18 години и гранични полицаи) за да има с какво да изнудва Русия?
2
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Мисля, че укренските военнопленици не са били особено щастливи да ги върнат. Върнали ги и айде обратно в окопите. Какво си мислите, че са ги върнали вкъщи при семействата?
1
11
 
9
 
! Отговори
Алекс преди 2 седмици
Украйна добре попълни фонда с крепостни за размяна след като завладя част от Курска област.Сега тя ще диктува условията за размяна.