Участниците в Бюргенсток: Киев да започне диалог с Русия за край на войната

Условието е запазване на териториалната цялост на Украйна
16 юни 2024 16:45, Анисия Иванова
342
Участниците в Бюргенсток: Киев да започне диалог с Русия за край на войната
Снимка: БГНЕС/EPA

Десетки държави, които се събраха на знакова международна среща на върха за мира в Украйна, се съгласиха, че Киев трябва да започне диалог с Русия за прекратяване на войната, като същевременно твърдо подкрепят независимостта и териториалната цялост на Украйна.

Повече от две години след нахлуването на Русия, лидери и висши служители от над 90 държави прекараха уикенда в швейцарски планински курорт за двудневна среща на върха, посветена на разрешаването на най-големия европейски конфликт след Втората световна война.

"Вярваме, че постигането на мир изисква участието на всички страни и диалог между тях", се казва в заключителното комюнике, подкрепено от по-голямата част от страните, които присъстваха на форума в комплекса Бургенсток с изглед към езерото Люцерн.

В документа се потвърждава и ангажиментът към "териториалната цялост на всички държави, включително Украйна". В декларацията се настоява и за пълна размяна на военнопленниците и за връщане на депортираните деца.

Не всички участници обаче подкрепиха документ, включително Индия, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, предаде АФП.

Украинският президент Володимир Зеленски изрази надежда, че ще постигне международно съгласие около предложение за прекратяване на войната, което евентуално да представи на Москва.

Кремъл повтори призива на Путин

На 16 юни срещата на върха се съсредоточи върху продоволствената сигурност, избягването на ядрена катастрофа и връщането на депортирани украински деца от Русия, като страните очертаха градивните елементи за прекратяване на войната.

Срещата на върха, която беше отхвърлена от Русия и нейния съюзник Китай, се проведе в момент, когато Украйна изпитва трудности на бойното поле, където е превъзхождана в жива сила и въоръжение.

По-рано руският президент Владимир Путин поиска на практика капитулация на Киев като основа за мирни преговори. Призивът на Путин към Украйна да се изтегли от южната и източната част на страната беше категорично отхвърлен на срещата на върха. Но днес Кремъл настоя, че Украйна трябва да "обмисли" исканията на Путин, позовавайки се на военната ситуация на място.

"Настоящата динамика на ситуацията на фронта ясно ни показва, че тя продължава да се влошава за украинците", заяви прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков.

"Вероятно един политик, който поставя интересите на страната си над своите собствени и тези на господарите си, би се замислил върху подобно предложение", добави той, визирайки Зеленески.

Русия съобщи, че нейните войски са превзели село Загрине в Южна Украйна, продължавайки напредъка си на фронтовата линия.

Децата и "ядрените" страхове

Разговорите в Бюргенсток бяха насочени към областите, в които има общи позиции между мирния план от 10 точки на Зеленски, представен в края на 2022 г., и резолюциите на ООН относно войната, които бяха приети с широка подкрепа.

Тесният обхват на темите беше опит да се събере възможно най-широка подкрепа върху темите, обхванати от международното право и Устава на ООН.

Държавите се разделиха на три работни групи, разглеждащи ядрената безопасност и сигурност, хуманитарните въпроси и продоволствената сигурност и свободата на корабоплаването в Черно море.

Заседанието за хуманитарните аспекти се съсредоточи върху въпроси, свързани с военнопленници, граждански затворници, интернирани лица и съдбата на изчезнали лица. Обсъдено беше и репатрирането на деца, отведени от окупираната украинска територия в Русия.

В разговорите за продоволствената сигурност беше разгледан спадът в селскостопанското производство и износа, който имаше отражение в целия свят, тъй като преди войната Украйна беше една от световните житници.

Разговорите разгледаха не само унищожаването на плодородни земи в резултат на военни операции, но и продължаващите рискове, свързани с мините и невзривените боеприпаси.

Артилерийските атаки срещу кораби в Черно море увеличиха разходите за морски транспорт.

Групата по ядрена безопасност разгледа нестабилната ситуация, свързана с безопасността и сигурността на украинските атомни електроцентрали, особено в Запорожие, където всички реактори са спрени от средата на април.

Разговорите бяха посветени на намаляването на риска от авария в резултат на неизправност или нападение срещу украински ядрени съоръжения.

"Когато настъпи справедлив и устойчив мир, всички ние ще бъдем там, за да помогнем на Украйна да се възстанови", заяви канадският министър-председател Джъстин Трюдо в заключителното обръщение.

"Хората, които загубиха живота си, разрушените семейства, те няма да могат да ги върнат обратно. Това е най-болезнената последица от войната: човешкото страдание. Тази незаконна война от страна на Русия трябва да приключи", каза той, като същевременно призна, че "няма да е лесно".

Втора среща на върха

Мислите се насочиха и към потенциална втора среща на върха, на която Украйна иска да представи на Русия международно съгласуван план за мир.

В заключителното си изказване швейцарският президент Виола Амхерд заяви: "Остава един ключов въпрос: как и кога Русия може да бъде включена в процеса?"

"Чухме го в много от вашите изказвания: трайното решение трябва да включва и двете страни", посочи тя и отбеляза, че "пътят пред нас е дълъг и изпълнен с предизвикателства".

Зеленски не каза дали е готов да се ангажира директно с Путин в разговорите за прекратяване на конфликта, въпреки че в миналото е изключвал преки разговори с него.

"Русия трябва да се присъедини към този процес, защото тя е отговорна за започването на процеса, който се нарича война", заяви грузинският президент Саломе Зурабишвили. | БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


342
Още от Русия
Ким изпратил на Русия контейнери с близо 5 млн. артилерийски снаряда
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
245
0
 
1
 
! Отговори
дедо поп преди 1 седмица
Тия евроджендъри хептен имат Путин за балък. Няма да им се върже втори път да изтегли армията, както направи на тртия ден от летището на Киев и тия после под акъла на англиския пендал Джонсън и американската деменция казаха сектир на Минските споразумения. Сега ша го ядете сурав и ....
244
0
 
4
 
! Отговори
Хюго Бос преди 1 седмица
Демек разбраха се да се разберат. хахахах голяма реклама иначе, големи обещания, големи кошници. Мишки.
243
0
 
3
 
! Отговори
Жири преди 1 седмица
За първи път в човешката история , победените поставят условия на победителите . Смях в залата !
242
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Няма как да стане това, време е да се осъзнаят ако искат Русия да се оттегли трябва да дават ако искат да не дават трябва да я победят!
241
1
 
6
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 1 седмица
Следващата почивка на Зеля ще бъде в Саудитска Арабия, там е по-луксозно и от Швейцария. Ясно е и на бабите пред блока, че подкрепа няма да има, но пак ще си побъбрят за мир, ще почиват на 6 -звездни хотели, жената на Зеля ще е доволна. Горките украински мъже, които нямат пари да си платят за да не идат на фронта сигурно ще умрат щастливи, че Зеля ходи по света и се бори за тях?
240
0
 
4
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 1 седмица
Това е среща на държавни служители, които по този начин ходят на луксозни почивки. Срещат се в супер лукс, хапване пийване , дрънкат малко врели некипели, напрежение няма, понеже ги няма лидерите на най-важните държави, тоест чиста почивка. Балъците са ги навряли в окопите да стрелят с пушки срещу ракети и да умират геройски. Иначе дрънкаш че искаш мир, поръчваш оръжия и така...
239
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Дори за тази фраза: "връщане на депортираните деца" не заслужават никакво сключване на мир, а да ги наредиш на стената всички, включително и нашите ***, дето ги защитават (понеже чичко им Сороз им бута зеле), някой от тези чибаняци питал ли е децата дали искат да се връщат! Пуезерази.
238
1
 
12
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 1 седмица
Няма да се случи. Това, което е разписано в документа по-същество е ултиматум за безусловна капитулация към Русия. В светлината на факта, че в Украйна Русия всъщност печели, трудно е за някой запознат със ситуацията на фронта да си представи, че Русия ще се съгласи.
237
1
 
12
 
! Отговори
бай Гошо преди 1 седмица
да де, ама щом Индия и Китай не подкрепят, значи "решенията" на смешниците са невалидни
236
1
 
8
 
! Отговори
До 243 преди 1 седмица
Не само това, а повечето държави не участват с министри а някакви чиновници, колко да не е без хич
235
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Сега света се бори между две тенденции - еврайзийската, символираща се от Русия, Китай и Азия и "евроатлантическата", която всъщност е фасадно демократична, и евразиоафриканска, с главен град Лондон - кмет и премиер евразийци.
234
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
От 220 държави, хегемона е довлякъл на тн конференция 80... *** то няма и 50 процента бе. Какъв хегемен е това. Па и най-големите участници се въздържали.
233
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
независимост - да не е зависима и от САЩ. териториялна цяласт - отлично, но да се спазват правата на човека да не се забраняват 11 партии. Да се проведат честни и демократични избори. Да се разследва убийството на американския журналист от хунтомилицията в Киев, атентата срещу Даря Дугина, ареста на Савченко, жена пилот и тн
232
1
 
16
 
! Отговори
Хасковски токать преди 1 седмица
Москва е най-подходяща за конференции
231
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен_777 преди 1 седмица
Драги деМоНкрати, брЮкселски зелки и др. безполезни лакеи - честито откритие: топлата вода е затоплена студена вода..!
230
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Диалога е зелето да,се наведе на Путин ,и да се свали гащите ,гад фашиска
229
5
 
32
 
! Отговори
Гошо преди 1 седмица
Твърде наивно. Путин няма да преговаря със Зеленски защото той е нелигитимен и разговорите с него са нищожни. Путин постави условия, а не предложения което е малка разлика. Предупреди че според ситуацията условията ще се менят. Като в оня стар виц за краставицата която расла и расла....
228
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Зеленски е най,бързо забогатявашия украинец ,вече милиардер ,и отново иска пари от сащ и ЕС ,гад наркоманска дано пукнеш ,фашист
227
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
За фашагите мир не се полага . Ким дава на Москва 5 милиона аптилерийски снаряди стигагат да се заличи тотално Украйна Китай и те помагат сериозно с военна техника. Фашжагите да се предават и това е положението . Русия си прибира 4 области с териториално заселени руси в тях и точка за войната .За фашагите излас на море не се полага.
226
7
 
31
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 1 седмица
Днес среща за мир без Русия, следващия път без Украйна.