Как страните от Г-7 планират да противодействат на Русия и Китай

Страните от групата осъзнават, че светът се променя
13 юни 2024 22:03, Инна Ангелова
235
Как страните от Г-7 планират да противодействат на Русия и Китай
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изминаха десет години откакто Групата на седемте извхърли Русия. Сега воденият от Съединените щати клуб представлява 44% от световната икономика и едновременно признава своите ограничения и приветства своята устойчивост.  

И Китай, и Русия успешно ухажват нововъзникващите икономики в не особено строго дефинирания Глобален юг и гледат на САЩ и техните съюзници като на агресори, които подклаждат войни и използват санкции, за да постигнат геополитическите си цели. Г-7 ухажва същите страни и на срещата на върха тази седмица в Южна Италия намери творческо решение как да използва лихвите от замразените руски активи в подкрепа на Украйна.

Проблемът е, че няколко от лидерите, които кацнаха в Апулия, са затънали в сериозни проблеми на вътрешнополитическата сцена. Президентът на САЩ Джо Байдън изостава от Доналд Тръмп в много социологически проучвания преди изборите през ноември. Министър-председателят на Обединеното кралство Риши Сунак върви към поражение през юли. Френският президент Еманюел Макрон отхвърля слуховете, че ще се откаже от участие в предсрочните парламентарни избори, които не е трябвало да свиква следващия месец.

Изправени пред две жестоки войни, могат ли страните от Г-7 да съберат достатъчно икономическа, военна и дипломатическа сила, за да предотвратят най-големите заплахи за ръководения от демокрацията световен ред след Втората световна война? Военните линии в новата ера на геоикономическа фрагментация са очертани.

Никой друг въпрос не илюстрира по-добре изолацията на Г-7 от Украйна. Групата и Европейският съюз предоставиха по-голямата част от помощта и чуждестранната военна подкрепа, докато почти всички останали държави избягват битката или дори се съюзяват с Русия.

Конфликтът в Украйна, съчетан с увеличаването на военните сили на Китай, породи съмнения относно военното господство на Г-7, включително дали САЩ биха били в състояние едновременно да помагат за защитата на Украйна, като същевременно реагира на евентуално нахлуване в Тайван.

Докато руските разходи за отбрана са се увеличили, тези на Г-7 остават относително непроменени - включително няколко държави, които са под целта от 2% от БВП, определена за членовете на НАТО, което е основен източник на недоволство за Доналд Тръмп.

Разбира се, по-малкият размер на руската икономика на Русия означава, че дори удвояването на разходите ѝ като дял от БВП вследствие на войната значи, че тя ги увеличава приблизително същата сума в парично изражение като много по-скромното увеличение, което Германия е планирала, според Bloomberg Economics.

За Г-7 защитата на Украйна е въпрос на принцип и на защита на самата демокрация. За много други държави това е просто още един знак за многополюсния свят и разхлабването на влиянието на Запада.

Първоначално санкциите обединиха Г-7 около прекъсването на двустранната им търговия с Русия, но пренасочването на стоки през трети страни все още позволява на Москва да води война. Износът на Германия за Казахстан, например, е скочил след нахлуването на Русия през февруари 2022 г. Освен това Китай запълни недостига, от който се нуждае Русия, като увеличи двустранната им търговия. Тази седмица САЩ предприеха мерки за ограничаване на препродажбата на стоки за Русия, разширявайки прилагането на законодателството по отношение на чипове, произведени и продадени в чужбина.

"И в двата случая - Китай и пренасочването на търговията през трети страни - имаме голям проблем", казва Робин Брукс, старши научен сътрудник в Института Brookings във Вашингтон. "Русия не е икономически изолирана."

Цялата статия може да чете в Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още по темата: КитайфинансиГ-7Русия
Още от Русия
Германия като Унгария – бави новия пакет санкции срещу Русия
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
195
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен..197... И на крадците , на чужди природни ,и културни богатства !
194
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Клуб на длъжниците.
193
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
G7 си отива вече от световната сцена..
192
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Аз вярвам на Джордж Буш, който каза че Украйна няма никакъв шанс да спечели войната в крайна сметка ако не сключи мир ще я загуби с цялата територия, но целта на американските шефове е да нанесе максимални загуби на руската армия и страна. И това се изпълнява.
191
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Що Русия моли за мирТя молеше и Османската империя да спре да избива българите, османлиите клаха и после реваха. На Шипка, при Плевен рев рев вай аллаа вай-вай-вай...
190
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До УКРАЙНА ПАЗИ РЕЗЕРВАа ядрените подводници кой ще ги гръмне хахахахаха никой.
189
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Що Русия моли за мирТя Русия молеше за мир още преди войната, от запада се подиграваха на молбите. Тогава каза че винаги ще е за мир, но ще си постигне гаранциите за мир по военен път.
188
0
 
1
 
! Отговори
телеграмцитат преди 1 седмица
1500 за ръководителите на украинските безпилотни въоръжени сили.Откритата позиция на БПЛА в посока Херсон.Най-добрият начин за борба с дронове е като се удари щаба с ФАБ.
187
2
 
2
 
! Отговори
Що Русия моли за мир преди 1 седмица
НАЛИ УЖ Е СИЛНА ????????????????????
186
0
 
1
 
! Отговори
телеграм цитат преди 1 седмица
Град Мерефа в района на Харков. Военни комисари-месари на Нелегитимния президент набиха местен жител.-видео
185
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
На американските морски пехотинци е забранено да носят мобилни телефони - те ще бъдат заменени от модерни средства за комуникацияСлед многобройни скандали, свързани с изтичане на военни данни, Корпусът на морската пехота забранява на войниците си да носят мобилни телефони и други подобни устройства със себе си по време на учения, високорискови обучения и въздушнодесантни операции. Освен технологичните рискове, причината е и парадоксална: военните твърде често използват мобилни телефони за служебни цели. Като причина за евентуални проблеми с... дисциплината виждат и наличието на телефони.
184
4
 
1
 
! Отговори
УКРАЙНА ПАЗИ РЕЗЕРВА преди 1 седмица
ЗА ВАЖНИ ЦЕЛИ ! НЕ ГЪРМЯТ МУНИЦИИ НАПРАЗНО ! ПОВРЕДИХА НА 1200 КМ В РУСКИЯ ТИЛ 2 РУСКИ ЛОКАТОРНИ СТАНЦИИ ЗА РАННО ПРЕДУПРЕЖДАВАНЕ ЗА ЯДРЕНО НАПАДЕНИЕ ! СЕРИОЗНО ПОСТИЖЕНИЕ, КОЕТО ДОКАРА КРЕМЪЛ ДО ХИСТЕРИЯ ! А КОЛКО РЛ СТАНЦИИ ГРЪМНАХА В КРИМ И С200 И С300, И КОЛКО ОТ НАЙ МОДЕРНИТЕ ИСТРЕБИТЕЛИ И БОМБАРДИРОВАБИ НА РУСНАЦИТЕ, И 2 РАДИО ЛОКАТОРНИ САМОЛЕТА НА РУСНАЦИТЕ... УКРАИНЦИТЕ ДЕЙСТВАТ С ХИРУРГИЧЕСКА ТОЧНОСТ, РУСНАЦИТЕ СА ПИЯНИ СВАТБАРИ, ГЪРМЯТ НАПОСОКИ ! КРЕМЪЛ Е ОБРЕЧЕН
183
0
 
1
 
! Отговори
телеграм цитат преди 1 седмица
Тази сутрин противникът отново атакува нашите позиции в околностите на селото. Глубокое, Харковска област. Изскачайки не по пътищата, а през полетата, балтийските войници, както винаги, го поздравиха с хляб и сол, след което той избяга у дома, оставяйки част от телата на своите войници в междинното пространство.
182
0
 
2
 
! Отговори
телеграм цитат преди 1 седмица
Киев. Полицията проверява дали всички роби са регистрирани. Има се предвид дали някой не е с повиквателна. Майданския ентусиазъм се е изпарил.
181
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До чичо Сам и малккитеАми тогава руската армия е по-силна от напечатаните хартии на запад.
180
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Как понеже стоките им не издържат на конкуренцията, заменя глобализацията с мита, изолация и протекционизъм също така и източноевропейските васали да купуват на завишени цени """""чертежи"""""""""".
179
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Знаете ли, ЧЕ да не му видя нот.актове ,хахахах
178
0
 
1
 
! Отговори
чичо Сам и малкките преди 1 седмица
Общо всички страни от Г 7 имат вонни бюджети над 1200 млрд долара , а РУСИЯ около 100 млрд. Е Я ДА ВИДИМ КОЙ Е ПО СИЛЕН и ЗАЩО ТЪРПЯТ ЦЕЛОКУПНО ПОРАЖЕНИЕ В украйна ?
177
4
 
1
 
! Отговори
знаете ли, ЧЕ преди 1 седмица
Базираната в Австралия SYPAQ Systems произвежда евтини дронове от картон, за украинските сили. Дроновете Corvo Precision Payload Delivery System (PPDS) се доставят в плоски опаковки, като за пица, сглобяват се за няколко минути и могат да летят до 120 км. Те са невидими за руските радари. Слава на Австралия ! Слава на Украйна ! https://popularmechanics/military/aviation/a43402658/ukraine-cardboard-drones/
176
2
 
2
 
! Отговори
Украйна няма преди 1 седмица
ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ, НО МОЖЕ ДА ГО УПОТРЕБИ ! ДОСТАТЪЧНО Е ДА ИЗПРАТИ 100на НЕПТУНА ДО БЛИЗКИ ЯДРЕНИ СИЛОЗИ ИЛИ СКЛАДОВЕ ЗА ТАКТИЧЕСКИ ЯДРЕНИ ГЛАВИ ! ИЛИ ПРОСТО ДО ЯДРЕНИ ЕЛЕКТРОЦЕНТРАЛИ В РУСИЯ ! ТАКА ЧЕ, ПО МАЛКО ЗАПЛАХИ ОТ СТРАНА НА КРЕМЪЛ БИХА ПОВЛИЯЛИ БЛАГОТВОРНО ВЪРХУ РУСКОТО ЗДРАВЕ !!! И УКРАИНСКИТЕ НЕРВИ МОЖЕ ДА НЕ ИЗДЪРЖАТ... НЕПТУНИТЕ ЗАСЕГА СА С 500 км ОБСЕГ, но имам усещането, че пазят в тайна най новите разработки за НЕПТУН... ТАКА ДЕ, ВСЕ ДРУГО СИ Е ДА ПОДНЕСЕШ СЮРПРИЗ НА ВРАГА...