САЩ: Русия е изстреляла космическо оръжие миналата седмица

То атакувало сателити на ниска околоземна орбита
22 май 2024 11:27, Елка Василева
113
САЩ: Русия е изстреляла космическо оръжие миналата седмица
Снимка: архив, БГНЕС

Говорителят на министерството на отбраната на САЩ Пат Райдър каза, че Русия е изстреляла космическо оръжие, което има способност да атакува сателити на ниска околоземна орбита, предаде ДПА.

Той добави, че това е станало на 16 май, а руският сателит оръжие в момента е на една и съща орбита със сателит на американското правителство.

Още по темата
Попитан от журналисти дали руското оръжие е заплаха за американския сателит, говорителят на Пентагона отговори вчера: "Tова е космическо оръжие на същата орбита със сателита на американското правителство."

Представителят на САЩ в ООН Робърт Уд по-рано направи изказване в същия дух.

Според американските военни Русия вече е изстреляла подобно космическо оръжие през 2019 и 2022 г.

В понеделник Съветът за сигурност на ООН не прие внесена от Русия резолюция срещу надпреварата във въоръжаването в космоса.

Проектът получи седем гласа „за“, докато други седем държави, сред които и САЩ, гласуваха „против“.

Американският представител Робърт Уд обвини Русия в употреба на манипулативни тактики, след като тя наложи миналия месец вето на американската резолюция срещу разполагането на ядрени оръжия в космоса.

През февруари в Съединените щати се появиха предупреждения за ядрените амбиции на Русия в космоса, като бе отбелязано, че ядреният потенциал на оръжия, насочени директно срещу сателити, може да представлява заплаха за националната и международната сигурност.

Американското правителство обвини Русия, че разработва военни мощности за употреба срещу сателити, но президентът Джо Байдън все пак увери, че няма ядрена заплаха срещу американците или хората по света.

Руският президент Владимир Путин каза в отговор, че Русия е против разполагането на ядрени оръжия в космоса.
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
19
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Браво на Русия! На есен трябва да апочне да сваля сателити и раптори!
40
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Слава на Украина в състава на Русия!
39
2
 
10
 
! Отговори
уса мучане преди 1 месец
ЗАЩОТО: В понеделник Съветът за сигурност на ООН не прие внесена от Русия резолюция срещу надпреварата във въоръжаването в космоса.
38
2
 
11
 
! Отговори
проект Jackal преди 1 месец
Американците няма ли да споделят нещо по въпроса?
37
13
 
5
 
! Отговори
Фют преди 1 месец
Крайно време е в блатото да цопне Тунгузкия метеорит и да се приключва.
36
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 37 Някой - Ако ми отговориш какво правят "демократизаторите" от САЩ в .. избери си някоя от десетките страни, които са разсипали и ще ти отговоря и аз. Нищо, че не съм руски тролей, каквото и да значи това.
35
5
 
16
 
! Отговори
Гагарин преди 1 месец
На крив хамерикански сателит и Космоса ще му пречи...ха-ха-ха...!Нека усиранетоЗапочне сега...ФАЩ...НАТО-МАТО-НАСРАТО и компания да духатСупата!!!
34
5
 
12
 
! Отговори
тия са меганагли! преди 1 месец
замърсиха космоса за 5 години! Отказаха от договореностите за мирната употреба на космоса и сега лъжат та мажат!
33
0
 
17
 
! Отговори
фактите преди 1 месец
Американското правителство обвини Русия, че разработва военни мощности за употреба срещу сателити, но президентът Джо Байдън все пак увери, че те няма да прекратят програмата за своето!
32
18
 
6
 
! Отговори
Някой преди 1 месец
Руските Тролеи така и не си задават най-обикновеният въпрос, чий го дирят руските орди из Украйна ? Изглежда грабежите и мародерствата дълбоко са навлезли в руската "душевност"?
31
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 31 - "нямат перални" ,е как да нямат ,имат ,ама са без чипове :)) ето къде са ги сложили ,а се чудехме защо "крадат" от Украйна перални :)))))
30
1
 
26
 
! Отговори
бгмисирка преди 1 месец
Според посланието, което трябва да се внуши руснаците са представяни, или като диви варвари от 15 век, или като технологично напреднала зла супер сила. Да си "журналист" днес трябва да си преди всичко шизофреник.
29
2
 
15
 
! Отговори
Перач преди 1 месец
Нема са пуашити, това в Космоса е просто една руска летяща перална с откраднати американски чипове;)))
28
1
 
16
 
! Отговори
Басе наглеците! преди 1 месец
А кравите кога изстреляха тяхното?
27
6
 
12
 
! Отговори
Tенгри кан преди 1 месец
Съвсем нормално е руснаците да думнат сателита на американците;))) Този сателит след изкъсо движението на руските войски в Украйна отгоре и снася инфо от всякакъв порядък на украинците, дори за пагоните на офицерите. Според мен, руснаците сгрешиха много, първом трябваше да издумкат всички американски сателити в орбита и те да паднат кат гнили круши подобно дроновете;)))
26
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пълен фейк, всички четем абсолютно коректните бг и евро медии и знаем, че руснаците са супер изостанали, нямат перални и се бият вече 2 години с лопати, понеже ракетите са им само на филмчета. Какви сателити бълнувате...
25
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пълни глупости. Руснаците спят в дупките на мечките и който не си е откраднал тоалетна от Украйна, а.ка в дупка в леда. Така казаха по украинските медии, а аз само на тях вярвам.
24
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Миналата седмица в ООН бе отклонена резолюция, предложена от Русия да не се използва Космоса за военни цели, да не се инсталират никакви оръжия там, да не се стреля и т.н. САЩ гласуваха против тази резолюция.... А сега се оплакват?!
23
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лъжа и манипулация. Русия няма чипове за подобна ракета, а пералните в Окрайна свършиха.
22
1
 
6
 
! Отговори
До 22см преди 1 месец
Ти яде моя,и кво от това