Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Вашингтон умишлено протакал конфликта в Украйна
26 апр 2024 19:40, Елка Василева
172
Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО
Снимка: архив, БГНЕС

Войските на НАТО създадоха допълнителни заплахи за Русия, като се приближиха до нейните граници, но Москва няма военен или геополитически интерес да напада страните от НАТО, заяви министърът на отбраната Сергей Шойгу на срещата на министрите на отбраната на страните от Шанхайската организация за сигурност (ШОС) в столицата на Казахстан Астана, предаде Ройтерс.

Още по темата
Шойгу беше цитиран днес от ТАСС да казва, че Вашингтон умишлено протака конфликта в Украйна, като упражнява безпрецедентен натиск, включително върху своите партньори.

Руският министър освен това заяви, че украинските удари по Запорожката АЕЦ рискуват да предизвикат катастрофални последици.

Шойгу е цитиран също да казва, че чуждестранните съветници помагат на Украйна да подготвя саботажи на руска територия. Той не представи доказателства в подкрепа на думите си.

Русия и Украйна се обвиняват взаимно в необмислено военно поведение по отношение на атомната електроцентрала.

Руският министър на отбраната обвини САЩ, че с оглавяваните от тях блокове "Четворката" (QUAD, неформално партньорство между САЩ, Япония, Австралия и Индия) и АУКУС(AUKUS – САЩ, Великобритания и Австралия) се опитват да променят инфраструктурата за сигурност в Тихия океан, предаде ТАСС.

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия, загубени след изтеглянето на войските от Афганистан, заяви той на срещата в Астана.

Шогу посочи, че разполагането на войски на САЩ или техните съюзници на територията на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) би било неприемливо и че страните от организацията трябва да разширят обхвата и географията на военните си учения.

Според руския военен министър основната заплаха в Централна Азия идва от радикалните терористични групировки, базирани в Афганистан. В Югоизточна Азия могат да се появят нови горещи точки в резултат на завръщането в региона на радикалните ислямисти, е оценката на министър Шойгу.

Шойгу също така посочи, че Западът има двойни стандарти по отношение на прилагането на правото на държавите на самоотбрана, предаде ТАСС.

"Необходимо е да се говори за двойните стандарти на Запада, когато става въпрос за прилагането на жизненоважното право на самоотбрана", заяви руският министър. Като пример той посочи операцията на Иран "в отговор на грубото нападение срещу сградата на иранското консулство в Дамаск".
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от Русия
Излезе ли Европа от газовата криза? Търговците вече се тревожат за следващата зима
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
18
 
6
 
! Отговори
Отивам да се изсера преди 3 седмици
Това е най-поръчковият русофобски сайт в Бyлгapиcтан, където главния редактор наема неграмотни миcиpки за да ги е6e като им плаща от Америка за България. Коментират най-големите сopocoидни прocтаци и най-деградиралите наркомани/алкохолици. Преди 1 година пускахте прocтoтии как на парада на 9-ти Май руснаците пуснали само един танк Т-34 защото нямали други. Тук човек може да прочете най-големите тъпaнaрии и да се забавлява със сopocoидните наркомани.
98
3
 
15
 
! Отговори
путьо късия преди 3 седмици
ще каже по голяма лъжа
97
5
 
17
 
! Отговори
Алекс преди 3 седмици
Преди инвазията в Украйна слушахме същите заклинания.Никаква вяра на чебурашка.НАТО максимално въоръжен и готов за отпор.Агресивната Мечка кротува само като вижда дебелата тояга.
96
1
 
16
 
! Отговори
крундел преди 3 седмици
а аз помня едно друго изказване от не много отдавна - как беше "...само луд човек може да повярва, че ще нападнем украинските ни братя..."Щом оленовъда говори така, значи действително ще нападнат, нищо не е истина, докато кремъл официално не го отрече.Това е валидно от поне 80 години насам.
95
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До кога ще показвате тези *** ?
94
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Днес не е безспорно доказано дали дейността на секретната мрежа организации Гладио е наистина преустановена с края на Студената война, нито каква е съдбата на нейните тайни складове с оръжие и на оперативните ѝ агенти.
93
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Европейският парламент, въпреки силната съпротива на НАТО, през 1990 г. реши да разсекрети и разследва дейността на Гладио завършило с резолюция за ликвидиране на тези паравоенни структури. В нея се посочва, че:[8] от 40 години съществува нелегално паралелно разузнаване и въоръжена организация с дейност в няколко държави членки на Общността, които са управлявани от тайните служби на държавите, в сътрудничество с НАТО и са били вън от всякакъв демократичен контрол.
92
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Операция Гладио (Operation Gladio Операция Гладиус) е кодовото име на италианската тайна паравоенна организация на НАТО, замесена в терористични атаки под фалшив флаг като част от стратегията на напрежението от късните 1960-те до ранните 1980-те години. Съществуването на Гладио, отричано в продължение на десетилетия, днес официално е признато от правителствата на въвлечените западни страни. Структурата е осъдена и забранена от Европейския парламент през 1990 г.
91
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Въпросът не е кой накъде ходил а че натото е теростична организация. Операция Гладио го доказва. И дори според това което янките си насосват натото отдавна трябваше да бъде закрито още с края на студената война. Само че се оказа че европа е окупирана от американски бази. На всичко отгоре има и тайни затвори на цру.
90
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Никакви суверенни държави в натото няма и нищо не се вдига всичко пада цялото нато няма патрони даже германия не си плаща двата процента, имаше 100 танка в движение и вече ги няма. И като те гледам какви опорки пишеш бас държа че някога си влизал във военен цех и точно ти, ей сега, от гейпарада ще станеш военен инженер.
89
3
 
9
 
! Отговори
Не НАТО се преди 3 седмици
Разширява на изток, а изтока се разшири към....НАТО.
88
4
 
8
 
! Отговори
.... преди 3 седмици
До Тенгри канОк братунчо, ама тези глупости дето Русия воюва с НАТО просто не са истина. Тук няма колективна отбрана, тук има милостиня и интереси. Ако бъде нападната страна от НАТО както ти призоваваш, тогава ще видиш как се вдигат 30 суверенни държави и ако не се пипат ядрени бутони, войната свършва за десет дни. НАТО е огромна военна мощ. Просто направи сравнение с наличностите като техника, да не говорим за хора. Абсолютно несравнимо! Иначе, всички са нещастници!!!
87
17
 
3
 
! Отговори
емо преди 3 седмици
всичко, казано от шойгу, е истина. докато съществуваше варшавския договор, нато имаше отбранителен характер, но след разпадането му и приемането на страните от източна европа, придоби агресивен характер, насочен срещу русия. освен това, никой не е питал народа за членството ни в нато, а петър стоянов под сурдинка, когато нямаше народно събрание, ни вкара там.
86
14
 
0
 
! Отговори
Мато преди 3 седмици
Е, сега се стъжни на нато.
85
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
A къде е герасимов?
84
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Да обяснят защо не са нападнати още, както са останали без оръжия?
83
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Изглежда по-родствен със Си, отколкото с Путин!
82
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
така говореше и преди да нападнат вероломно Украйна
81
12
 
2
 
! Отговори
Тенгри кан преди 3 седмици
Тез приказки на Шойгу са много далече от истината, но той нема да разкрие руският геополитически план;))) Русия вече воюва с НАТО, защото оръжията му са в Украйна, независимо, че се държат от украинци, те са обучени от американците, а Украйна, дефакто е член на НАТО с доставката на американски оръжия. Основната задача на РФ не е да победи, а да изтласка НАТО възможно най-далече от своите граници. Затова следващите нападнати ще са Полша и Швеция. Аз, така бих постъпил.
80
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Сразуповерили,еленойобь.Малко срам поне да имахте откъм лъжите дето ръсите !