Зеленски: Помощта от САЩ ще покаже на Русия, че Украйна не е "втори Афганистан"

Той обаче прзина, че част от собствените му сили също са "изчерпани".
Обновена: 21 апр 2024 19:57 | 21 апр 2024 19:04, Нели Христова
225
Зеленски: Помощта от САЩ ще покаже на Русия, че Украйна не е "втори Афганистан"
Снимка: БГНЕС

Решението на Камарата на представителите на САЩ да предостави дълго отлагана помощ за Украйна показва, че страната няма да стане "втори Афганистан, изтъкна президентът Володимир Зеленски.

В събота Камарата на представителите одобри пакет от 61 млрд долара военна и икономическа помощ за Украйна, която се ори срещу инвазията на Русия.

"Тази помощ ще засили Украйна и ще изпрати на Кремъл мощен сигнал, че това няма да бъде вторият Афганистан", каза Зеленски в интервю за програмата "Meet the Press" на американската телевизия NBC. "САЩ ще останат с Украйна, ще защитят украинците и... ще защитят демокрацията в света", добави той.

Съветският съюз нахлу в Афганистан през 1979 г., разпалвайки бунт от епохата на Студената война, при който САЩ финансираха и въоръжаваха муджахидини, които прогониха руските сили десетилетие по-късно. След това Афганистан изпадна в гражданска война и скоро твърдолинейните талибани поеха властта, управлявайки страната от 1996 г. до 2001 г. През същата година решението им да позволят на джихадистката групировка "Ал Кайда" да ударят САЩ с атентатите от 11 септември принудиха Вашингтон да нападне страната.

Близо 20 години по-късно САЩ се изтеглиха от Афганистан, оставяйки афганистанската армия в немощно състояние, за да вземат талибаните отново властта.

Зеленски каза, че част от собствените му сили също са "изчерпани".

"Трябва да ги заменим. Но тези нови бригади трябва да имат снаряжение. Наистина трябва да стигнем до крайната точка. Ние искаме да направим нещата възможно най-бързо, така че да получим осезаема помощ за войниците на фронтовата линия възможно най-скоро. Не след още шест месеца", каза още Зеленски пред Meet the Press.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


225
Още от Русия
Навалная за българските шпиони във Великобритания: Путин води война в сърцето на Европа
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Какво става? Печатат ли доларите, печатат ли?
13
4
 
26
 
! Отговори
Изгоряха преди 3 седмици
А какво стана с предишните над 100 милиарда от САЩ и Европа?!
12
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Е добре де, да предположим, че Русия наистина е била втората армия в света, което при стеклите се събития бих приел само условно, след като сега укрите ги смъкнаха на 22 място, кой ва излъга че може да изкара три деня срещу първата армия, фактора Амеуика? А?
11
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Рибата в морето, Зеленски сложил тигaнaaa. Хахахахахаха
10
5
 
19
 
! Отговори
Факт преди 3 седмици
Единствено което ще покаже е че касапницата продължава... До последният Украйнец.
9
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
След 21 май си легитимна цел
8
21
 
10
 
! Отговори
Страшно е преди 3 седмици
Да нападнеш държава 25 пъти по-малка като територия и да те спукат от бой. 10 години ракета да строиш и да се пукне като пуканка! Армия от пандизчии да сбереш и тя да избяга! Ахмат в тикток да ти помага! Еленовъд три години Киев да взима. Флагманът по дъното да лази. Валутата на една стинка да стане! 4 таджика хастара на Москва да обърнат. За Париж и Лондон да тръгнеш,до Белгород да стигнеш!Страшно е!
7
26
 
7
 
! Отговори
Факт преди 3 седмици
Всички копейки,които дращят в нашите вестници,живеят в Натовски и демократични държави!
6
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Бла бла бла. Колкото се проточва тази война, толкова по-зле за Украйна става. От разруха, от смърт на фронта, от това което после ще стане с тях като държава. Тази помощ ще свърши за няколко месеца, а е и последна. После няма кой да дава. ЕС е беден, а и не се знае, как ще минат изборите за ЕП, защото изгледите са, че ще има доста повече десни депутати от колкото когато и да е било.... А Тръмп от белия дом в края на годината няма да се притеснява да покаже среден пръст на Зеленски
5
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Истеричните писъци над московските блата преминават в протяжен вой.
4
20
 
8
 
! Отговори
До неразбралите преди 3 седмици
Тези милиарди,както и разрушената от Сатаната Путин Украйна,ще бъдат възстановени от репарациите след капитулацията на фашисткия режим в Расиа. Всичко ще си плати нацистката хунта,управляваща Расийския блатен Мир.
3
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
За Зеленски тази помощ има основно вътрешно-поритическо значение. Отлага слизането от власт.
2
9
 
26
 
! Отговори
Toni Ivanov преди 3 седмици
"Помощта" на Украйна казва,че ще има още украински трупове.
1
1
 
1
 
! Отговори
Ze nigmar преди 3 седмици
Билфонс:)))