АЕЦ "Запорожие" е била атакувана

Дрон е ударил центъра за обучение на обекта
19 апр 2024 08:02, Нели Христова
49
АЕЦ "Запорожие" е била атакувана
Снимка: БГНЕС

Ядреният надзорен орган на ООН Международната агенция по атомна енергия, заяви вчера, че служители на украинската Запорожка АЕЦ, контролирана от Русия, са съобщили за нов опит за нападение с дрон срещу центъра за обучение на обекта, по-малко от две седмици след други подобни инциденти, предаде БТА.

Назначени от Русия служители в тази АЕЦ, която е най-голямото ядрено съоръжение в Европа, казаха, че Украйна стои зад последния инцидент, предаде Ройтерс.

Руските сили окупираха Запорожката АЕЦ през първите седмици след нахлуването в Украйна през февруари 2022 г. оттогава Москва и Киев многократно си разменят обвинения за нападение над обекта.

Рафаел Гроси, генерален директор на МААЕ, предупреди, че нападенията и предизвиканите от тях инциденти в тази АЕЦ са "безразсъдни" и могат да предизвикат голяма ядрена злополука.

Гроси каза, че последният инцидент не е причинил щети или наранявания. Наблюдателите на МААЕ, разположени в електроцентралата, са чули експлозия по същото време, когато назначеният от Русия екип съобщи за опит за атака с украински дрон.

„Ако се потвърди, това би било изключително тревожно развитие", каза Гроси.

„Който и да стои зад тези инциденти, изглежда пренебрегва многократните призиви на международната общност за максимална военна сдържаност за предотвратяване на много реалната заплаха от сериозна ядрена авария". Гроси каза, че от съображения за сигурност на наблюдателите от МААЕ е отказан достъп до обучителния център, където се твърди, че е станал инцидентът.

Киев отрече всякаква връзка с предишни инциденти и предполага, че руснаците може да са ги организирали.

Назначените от Русия служители в АЕЦ казаха, че дронът е унищожен над покрива на сградата и няма щети и пострадали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от Русия
Навалная сред стоте най-влиятелни личности на списание "Тайм"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
както каза американският пресдставител в ООН, ако руснаците не са там, няма да има обстрели. Което доказва от кога са, също - за кого хората в Украйна са нищо. В Украйна има и други атомни централи, никоя друга не съобщава за нападения.
24
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Вчера по телевизията този шмигал запашваше че ако не получат пари тея ще подпалят ТСВ ядрена баси.
23
1
 
18
 
! Отговори
:) преди 3 седмици
Факт е, че реакторите вече са изключени от руснаците и сега истината излиза наяве, укрите започват да я бомбардират все по-често..
22
3
 
6
 
! Отговори
до 22-ри :D преди 3 седмици
И ти си безбожно богат, така ли? Клоун! Какво правиш тука, а не си дарил фабрика за 155мм снаряди на Украйна? Пълен циркаджия!
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ненормалници
20
6
 
1
 
! Отговори
82-ОМБР преди 3 седмици
Окуло 40 безбожно богати държави,точно тези които сме виновни за прогреса на човечеството!
19
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Какво правят руски служители на украинска територия и в украинската АЕЦ?????
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 82-ОМБР И колко сте зад украйна?
17
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
На тъпите укри не им стига Чернобил, а искат още една ядрена катастрофа!!!!
16
0
 
15
 
! Отговори
Кукунела Снайпера преди 3 седмици
Не е полит-коректно да се каже от кого е атакувана... Иначе нЕма 100 гривни бонусче!
15
1
 
9
 
! Отговори
до 16-ти преди 3 седмици
Ще станете по-ниски от тревата и по-тихи от водата след година-две.
14
22
 
2
 
! Отговори
82-ОМБР преди 3 седмици
До Демократ Всички който сме зад Украйна сме точно толкова фашисти колкото самата Украйна! Така,че на блатните им се отвори много работа! Слава убиицити на окупатори!
13
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Всички знаят кой прави и под кое командване и одобрения стават тия нападения на АЕЦа,ама се правят на нищо забелязали докато не стане най-накрая белята и гръмне ,и след това ще ни принудят не само газ да купуваме от САЩ Ами и техните ГМО храни,щото нашите ще бъдат заразени и за нищо няма да стават...
12
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Управата на укр ще гръмне централата и ще предизвика ядрена катастрофа в цяла Европа от яд че не им наливат млрд. Все някой им е задължен. Ясно км е че войната отива на загуба и освен тях трябва да страдат всичКИ други. Великите евро умове нин стоп обясняват как подкрепят и дават Оръжие и пари. РаЗориха Европа. Мн интересно ако по случайност на Европа и потрябва оръжие какво ще прави с прасните складове. Ама процеса на разпад и морална и идейна деградациявърви отдавна. Може би ще е по добре.
11
2
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 седмици
И ДА БЛАГОДАРИМ НА ДЖО БАЙДЪН И ЦРУ ЗА ТОВА, ЧЕ ДОКАРАХА ДО ЛУДОСТ ИРАН ДА АТАКУВАТ ИСРАЕЛ!!! ВЗРИВИХА ИМ ПОКЛОННИЦИТЕ НА ПОГРЕБЕНИЕТО НА ГЕНЕРАЛА , ПОСЛЕ ИМ ВЗРИВИХА И ЕДИН ГЕНЕРАЛ, НАКАРАХА ЛУДИТЕ ОТ ГАЗА ДА АТАКУВАТ НАПРАВО ГИ ИЗКАРАХА ОТ РАВНОВЕСИЕ ТИЯ БРАДАТИТЕ ОТ ИРАН :D ТАКА ЗАРАДИ ПОМОЩТА ЗА ИСРАЕЛ СЕГА УКРАЙНА ЩЕ СДИ ПОЛУЧИ СВОЯТА. ТРЪМП Е ПРОТИВ БАЙДЪН ОТ ЗЕТ МУ НА ТРЪМП Е ЕВРЕЙН И ЗА ТОВА ГО ПОДКУКУРОСВА ДА ДАДЕ ПОМОЩ НА ИСРАЕЛ И ТАКА И УКРАЙНА НАМАЗВА ПРИ ТРЪМП СЕГА.
10
2
 
19
 
! Отговори
Демократ преди 3 седмици
ФАшистка Украйна трябва да бъде изтрита от лицето на Земята!!!За да има мир и спокойствие!!
9
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В основата на всеки конфликт стои кравефермата.
8
0
 
23
 
! Отговори
Цирк преди 3 седмици
Какво сухо заглавие когато Украйна иска да предизвика ядрена катастрофа?!
7
10
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 седмици
ВОЙНАТА ИСРАЕЛ СРЕЩУ ИРАН Е МАЛОВАЖНО СЪБИТИЕ ОТ КОЕТО СТРАДАТ И ТЕРОРУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ И УКРАЙНА . ГРЪМВАНЕТО И НА ДНИПРО-ХЕС И НА ЗАЕС СЪЩО НЕ Е РЕШАВАЩО ЗА ТОВА КОЙ ЩЕ СПЕЧЕЛИ ВОЙНАТА МЕЖДУ ТЕРОРУСКАТА И УКРАЙНА. ЕДИНСТВЕНОТО СЪБИТИЕ КОЕТО БЕЗ ОБСЪЖДАНЕ МОМЕНТАЛНО ОБЯВЯВА ПОБЕДИТЕЛЯ ВЪВ ВОЙНАТА МЕЖДУ ТЕРОРУСКАТА И УКРАЙНА Е ТОВА КОЕ ОТ ДВЕТЕ СЪРДИТИ СТАРЧЕТА ЩЕ СПЕЧЕЛИ ПРЕЗИДЕНТСКИЯ ПОСТ В ФЪЩ
6
19
 
1
 
! Отговори
Фют преди 3 седмици
Блатниците отново правят свободни съчинения, само копейките им вярват.